Mehiški predsednik je dejal, da ceni Trumpovo pripravljenost za vzpostavitev odnosov. Foto: EPA
Mehiški predsednik je dejal, da ceni Trumpovo pripravljenost za vzpostavitev odnosov. Foto: EPA
Trump odšel na obisk Mehike

Vendar pa je v nasprotju s prejšnjimi oznakami Mehičanov kot posiljevalcev in morilcev tokrat dejal, da so čudoviti in izjemni ljudje.

Mehiški predsednik Enrique Peña Nieto je opozoril, da je Trump hudo prizadel Mehičane, vendar ceni njegovo pripravljenost za vzpostavitev odnosov.

Mehiški predsednik je Trumpa in njegovo demokratsko tekmico na predsedniških volitvah Hillary Clinton v petek povabil na srečanje. Že junija je Peña Nieto po srečanju z ameriškim predsednikom Barackom Obamo izrazil pripravljenost sodelovati s prihodnjim predsednikom ZDA, ne glede na to, kdo bo vodil državo.

Peña Nieto sicer ne odobrava Trumpove politike glede priseljevanja in je pred časom dejal, da bi lahko njegova retorika uničila tisto, kar sta državi gradili več desetletij. Primerjal ga je tudi z Adolfom Hitlerjem in Benitom Mussolinijem. Trump je večkrat dejal, da bi na meji med državama zgradil zid, ki bi nezakonitim priseljencem iz Mehike preprečeval vstop v ZDA. Mehiške priseljence je ob tem večkrat označil za preprodajalce mamil, nasilneže, kriminalce in celo posiljevalce. V ZDA živi 34,6 milijona ljudi mehiškega rodu.

Državi pomembni gospodarski partnerici
Trump tudi želi ponovna pogajanja med ZDA in Mehiko o prostotrgovinskem sporazumu. ZDA so najpomembnejša gospodarska partnerica Mehike, ta pa je tretja najpomembnejša trgovinska partnerica svoje severne sosede. Blagovna menjava med državama je lani znašala več kot 532 milijard dolarjev, v ZDA pa je od trgovanja z Mehiko odvisnih šest milijonov delovnih mest.

Republikanski predsedniški kandidat bo sicer v sredo zvečer v ameriški zvezni državi Arizona ob meji z Mehiko pojasnil podrobnosti svojega programa na področju nezakonitih migracij. Trump je sprva napovedoval, da bo v primeru izvolitve izgnal vse nezakonite priseljence, a je nato svoje stališče večkrat spremenil.

Trump odšel na obisk Mehike