V Beli hiši sta se srečala sedanji in naslednji predsednik ZDA, Barack Obama in Donald Trump. Foto: Reuters
V Beli hiši sta se srečala sedanji in naslednji predsednik ZDA, Barack Obama in Donald Trump. Foto: Reuters
Donald Trump, Barack Obama
Pogovor med Trumpom in Obamo je trajal nekaj več kot uro. Foto: EPA
Protestniki so zaprli ulice, zaradi česar je policija postavila barikade. Med drugim pa so aretirali najmanj štiri ljudi. Foto: Reuters
Obama v Beli hiši sprejel Trumpa
Protesti proti izvolitvi Trumpa
Zmaga Trumpa za Evropo novo svarilo
Trump bo predsednik vseh Američanov
Po zmagi Trumpa Mehika pripravljena na sodelovanje

Po sestanku z Obamo je Trump dejal, da je bila "velika čast" srečati predsednika in se z njim pogovarjati o prenosu oblasti. Obama pa je dejal, da ga je "širok" in "odličen" pogovor s Trumpom "opogumil", poroča BBC. Pogovor je trajal več kot uro.

"Kot sem že povedal sinoči, bo moja glavna prioriteta naslednja dva meseca pomagati pri tranziciji, ki bo zagotovila uspešno delo novoizvoljenega predsednika. Trumpovo zanimanje za sodelovanje z mojo ekipo glede številnih vprašanj, s katerimi se sooča ta velika država, me je zelo spodbudilo. Mislim, da je pomembno, da stopimo skupaj, ne glede na politične preference ali stranko, ter da sodelujemo pri številnih izzivih," je med drugim v kratki izjavi dejal Obama, poroča Slovenska tiskovna agencija. Obama je še dejal, da je s Trumpom govoril tako o notranjepolitičnih kot zunanjepolitičnih vprašanjih.

Trump, ki je Obamo po srečanju označil za "dobrega človeka", je poudaril, da se veseli Obamovih nasvetov v prihodnje, in napovedal še številna srečanja s predsednikom.

Namen srečanja sedanjega in naslednjega predsednika je zagotoviti čim gladkejši prenos oblasti, kakršnega je bil pred osmimi leti, kot je dejal Obama, deležen tudi sam. Pred dogodkom so mediji poročali, da bi bilo lahko srečanje malce nerodno, saj je Trump med drugim dolgo postavljal pod vprašaj Obamovo ameriško državljanstvo, v predvolilni kampanji pa je tudi napovedal korenite spremembe oziroma umik nekaterih Obamovih politik.

Obama je na drugi strani močno kritiziral Trumpa in ga označil za "popolnoma nekvalificiranega" za položaj predsednika, ameriške volivce in volivke pa je pozval, naj glasujejo za Hillary Clinton. Kljub temu je po razglasitvi Trumpove zmage na torkovih volitvah Obama že dejal, da zdaj "navija za Trumpa", želi pa, da mu uspe poenotiti državo. Trump je v Washington priletel iz New Yorka s svojim zasebnim letalom.

Trump bo kot 45. predsednik ZDA prisegel 20. januarja prihodnje leto.

Protesti proti Trumpu
Trumpova zmaga je pretresla velik del ameriške javnosti. Več tisoč njegovih nasprotnikov je zasedlo ulice v New Yorku, Chicagu, San Franciscu, Oaklandu, Filadelfiji, Los Angelesu, Portlandu, Washington in Seattlu, potem ko je na torkovih predsedniških volitvah premagal demokratsko protikandidatko Hillary Clinton. Številni poudarjajo njegov rasizem in seksizem ter odnos do priseljencev.

Tarča: Prepih v Beli hiši
Kakšne spremembe bo v politiko Bele hiše vnesel nov predsedniški obraz? Kaj volilni izid pove o starih in novih elitah, demokratičnih vrednotah in tudi vlogi žensk v eni najbolj dominantnih sil sveta? Koliko svetovne, evropske in lastne prihodnosti lahko razberemo iz ameriške sedanjosti? Prihaja čas negotovosti ali miru? Odgovori v Tarči ob 20. uri z voditeljem Dejanom Ladiko.

Nekateri razočarani protestniki so se odpravili po Šesti aveniji v New Yorku do Pete avenije, kjer stoji stavba Trump Tower, simbol Trumpovega poslovnega imperija. "Naj se j**e tvoj stolp! Naj se j**e tvoj zid!" so vzklikali pred mogočno zgradbo ameriškega poslovneža, ki je v svojem prvem, presenetljivo zelo spravljivem govoru obljubil, da bo predsednik vseh Američanov in da morajo zdaj vsi stopiti skupaj. V New Yorku je bilo po poročanju New York Timesa aretiranih 15 ljudi.

Pirova zmaga Clintonove
Trump je dobil 290 elektorskih glasov, Hillary Clinton pa 232. Po podatkih CNN-a je sicer Hillary Clinton osvojila 47,7 odstotka glasov volivcev in volivk , Donald Trump pa 47,5 odstotka.

Po preštetih pribl. 93 odstotkih glasov jih je demokratska kandidatka osvojila 60.093.908, njen republikanski tekmec pa 59.811.814, poroča CNN.

Protestniki so zasedli ulice, zaradi česar je policija postavila barikade. Med drugim so aretirali najmanj štiri ljudi. Med njimi je bil tudi režiser Michael Moore, avtor dokumentarca Trumpland. Več sto ljudi se je zbralo tudi v tamkajšnjem parku, kjer so med drugim vzklikali: "On ni naš predsednik."


Protestniki zažigali zastave, zaprli ulice

Protestniki v Portlandu so vzklikali: "Ne Trumpu, ne KKK-ju (kukluksklanu, op. p.), ne fašistom v ZDA." Podobnega mnenja so bili protestniki v Washingtonu, ki so se odpravili proti Trumpovemu hotelu, študenti pa so pred univerzo American University zažgali ameriško zastavo. V Los Angelesu so se na ulice podali predvsem Latinskoameričani in - kot je poročal CNN - vzklikali: "Ne bom živel v strahu!" Številni se bojijo, da bo Trump uresničil svoje predvolilne grožnje in deportiral vse priseljence brez ustreznih dokumentov.

V Seattlu je blizu prizorišča protestov prišlo do streljanja, v katerem je bilo ranjenih pet ljudi, med njimi en človek huje. Policija je pozneje sporočila, da streljanje ni bilo povezano s protesti. Iz Austina v Teksasu so poročali o 400 protestnikih, ki naj bi v sredo popoldne celo zablokirali avtocesto.

Protesti so bili po poročanju BBC-ja večinoma mirni, v Oaklandu pa so nekateri protestniki razbijali izložbe in metali predmete na policiste v protiizgredni opremi. Policija je uporabila solzivec.

Pred Belo hišo prižigali sveče
Podporniki Hillary Clinton so se zbrali tudi pred Belo hišo, kjer so v rokah držali sveče. Hillary Clinton, ki je sicer že čestitala Trumpu, je svojim podpornikom sporočila: "Vem, kako ste razočarani, tudi jaz sem, tako kot še na desetine milijonov ljudi. Bolelo bo še dolgo." Hkrati pa je novemu predsedniku, ki bo prisegel 20. januarja, ponudila svoje sodelovanje "v dobro države".

Trump je zmagal v večini ameriških zveznih držav, ki so pred volitvami veljale za neodločene, ter celo v takih, kjer je bila zmaga demokratke pričakovana, kot je Wisconsin. Republikanci so poleg tega na volitvah kljub drugačnim napovedim ohranili večino v obeh domovih kongresa. V predstavniškem domu naj bi odslej zasedali 238 od 435 sedežev, v senatu pa 51 od 100, večina v obeh domovih pa bo novemu predsedniku precej olajšala vladanje.

Obama v Beli hiši sprejel Trumpa
Protesti proti izvolitvi Trumpa
Zmaga Trumpa za Evropo novo svarilo
Trump bo predsednik vseh Američanov
Po zmagi Trumpa Mehika pripravljena na sodelovanje