Prve analize kažejo, da Trumpu preobrat ni uspel. Foto: Reuters
Prve analize kažejo, da Trumpu preobrat ni uspel. Foto: Reuters
Soočenje
Debata je potekala na univerzi v Las Vegasu. Foto: Reuters
Donald Trump in Hillary Clinton
Tudi tretje soočenje je potekalo v medsebojnem obtoževanju Donalda Trumpa in Hillary Clinton. Foto: EPA
Donald Trump
Trump se ni jasno opredelil, ali bo sprejel izide volitev, kar je izzvalo oster odziv ameriških medijev, ki mu očitajo, da gre za znak nespoštovanja političnega sistema. Foto: Reuters
Hillary Clinton
Clintonova je Trumpu očitala, da so nekateri njegovi hoteli zgrajeni iz kitajskega jekla, namesto da bi podpiral ameriško jeklarsko industrijo. Foto: Reuters
Trumpovi
Trump z ženo Melanio in otrokoma Ericom in Ivanko. Foto: Reuters
Chris Wallace
Prvič je soočenje vodil kateri izmed voditeljev Fox Newsa. Chris Wallace je požel veliko odobravanja. Foto: Reuters
Carryanne Conway
Vodjo Trumpove kampanje do 8. novembra čaka naporna naloga: prepričati neodločene volivce, da je Trump ustreznejši predsedniški kandidat. Foto: Reuters
Melania Trump
Dobro razpoložena Melania Trump. Foto: Reuters
Trump morda ne bo priznal volitev

Pričakovano je tudi zadnje soočenje ameriških predsedniških kandidatov na univerzi v Las Vegasu potekalo v ostrem tonu medsebojnega obtoževanja, na kar je že ob začetku nakazalo dejstvo, da se nista rokovala, česar nista storila niti na koncu.

V debati, ki jo je vodil Chris Wallace (Fox News), sta se kandidata v 90 minutah dotaknila niza vprašanj, od vloge vrhovnega sodišča, nošenja orožja, vprašanja priseljencev, odnosa do splava, žensk, elektronske pošte, gospodarske vizije do legitimnosti volitev ter prvič tudi zadolženosti države. Podobno kot v prejšnji debati sta drug drugega obkladala s težkimi besedami, s katerimi sta skušala diskreditirati nasprotnika.

Clintonova govorila dlje
Minutaža: Clinton: 40 minut in 49 sekund; Trump: 34 minut in 48 sekund
(prejšnjič: Trump 40 minut in 10 sekund, Clintonova pa 39 minut in 0,5 sekunde).

Prve analize po soočenju so pokazale, da je republikanski kandidat Trump prvih 40 minut dobro sodeloval v soočenju, potem pa si je s svojimi izjavami, predvsem, da še ne ve, ali bo sprejel volilni izidi, naredil medvedjo uslugo. "Pustil vas bom v negotovosti," je dejal. Vodja njegove kampanje Kellyanne Conway je pozneje skušala zadeve omiliti, rekoč, da bo Trump sprejel izid, ker bo na volitvah zmagal.

Od vrhovnega sodišča do Mosula
Prva tema soočenja je bila vloga in položaj vrhovnega sodišča. "Ko govorimo o vrhovnem sodišču, je v ospredju ključno vprašanje te kampanje, in sicer, kakšna država bomo v prihodnosti," je dejala Clintonova. "Verjamem, da mora biti sodišče na strani državljanov, ne na strani bogatih korporacij. Sodišče se mora boriti za pravice žensk, za pravice LGBT-skupnosti …"

Trump se je osredotočil na 2. amandma. "Potrebujemo sodišče, ki bo izvajalo 2. amandma. Če bo zmagala Clintonova, za kar mislim, da je malo možnosti, pa bo spremenjeni 2. amandma le replika zdajšnjega," je bil oster. Clintonova je odgovorila, da razume odnos do nošenja orožja, toda treba je urediti pravila in poskrbeti za varnost. "Gre za dolgo tradicijo, toda potrebna je regulacija, kajti vsako leto zaradi orožja umre 33.000 ljudi. Ne vidim nasprotja interesov pri urejanju 2. amandmaja in skrbi za varnost državljanov." Na očitek Clintonove, da ga podpira orožarska industrija, je Trump v svojem slogu odvrnil, da je na to ponosen.

Trije najbolj tvitani trenutki soočenja:
1. ko sta Trump in Clintonova govorila o odnosu do žensk,
2. ko se Trump ni želel izreči, ali bo sprejel izide volitev,
3. ko sta govorila o Wikileaksu, jedrskem orožju in Rusiji in je Clintonova nasprotniku očitala, da je Putinova lutka.

(Vir: BBC)

Glede vprašanja splava je Trump dejal, da pričakuje v primeru spremenjene sestave vrhovnega sodišča spremembe v politiki na tem področju, o tem bodo po njegovem mnenju odločale posamezne zvezne države, medtem ko je demokratska kandidatka poudarila, da gre za vprašanje, o katerem ni stvar države, da odloča, temveč gre za intimno odločitev posameznice.

Trump: Potrebujemo zid
Pri vprašanju priseljencev sta znova ponovila svoji stališči. "Potrebujemo močne meje, poskrbeti moramo, da mamila ne pridejo v državo. Potrebujemo zid," je dejal Trump, ki je nasprotnici očital, da je tudi sama pred 10 leti podpirala gradnjo zidu, potem pa "kot vse druge stvari, tudi tega ni uresničila". Clintonova je opomnila, da je v državi 11 milijonov tujcev brez ustreznih dokumentov, in treba je urediti njihov položaj. "Ne želim ločevati staršev od otrok. Podpiram ukrepe za varnost na meji, toda ključno je, da poskrbimo za varnost tako, da deportiramo ljudi, ki so nevarni. Smo narod priseljencev. Če bomo uredili njihov položaj, potem jih njihovi delodajalci ne bodo mogli več izkoriščati, kot je to storil tudi Trump."

Trump ji je očital, da želi odpreti meje, kar bi po njegovem mnenju omogočilo tudi prihod številnih islamskih skrajnežev.

Clintonova ostro nad vpletanje Rusije v volitve
Ena najbolj razvnetih točk debate je bilo vprašanje objav Wikileaksa, ki je pred kratkim objavil dokumente, ki med drugim razkrivajo vsebino njenih bogato plačanih govorov za Goldman Sachs. Clintonova je ruski politični vrh obtožila, da so podprli vohunjenje za ameriškimi državljani, kar je potrdilo 17 nacionalnih obveščevalnih agencij, in zahtevala, da Trump obsodi Putinovo vmešavanje v ameriške volitve. "Ne poznam Putina, toda kot kaže, on ne spoštuje Clintonove. Verjamem pa, da ne bi bilo slabo, če bi se ZDA in Rusija dobro razumele," je odvrnil Trump.

"Putin bi raje videl, da je predsednik ZDA lutka," je bila ostra Clintonova. "Jaz nisem lutka, ti si lutka," ji je odgovoril Trump.

Pri vprašanju gospodarske politike je Trump znova očital Clintonovi, da namerava zvišati davke, sam pa bo vrnil delovna mesta v državo. "Imamo številne zelo slabe sporazume, ki so nam odvzeli številne zaposlitve, ki so šle v recimo Mehiko in druge tuje države. Delovna mesta bomo pripeljali nazaj. Znižali bomo davke, medtem ko jih bo Clintonova povečala." Clintonova je znova poudarila, da ne bo dviga davkov za tiste, ki zaslužijo do 250.000 dolarjev letno. Očitala mu je, da so njegovo stolpnico v New Yorku Trump Tower gradili delavci na črno in da so njegovi hoteli narejeni iz kitajskega jekla in ne ameriškega, na kar ji je odvrnil, zakaj ni proti tovrstni politiki ukrepala že v preteklih 15, 20 letih in že v tem obdobju dosegla uresničevanja različnih sklenjenih sporazumov.

Trump: Ženske so si zgodbe o nadlegovanju izmislile
Pričakovano se nista mogla izogniti temi obtožb spolnega nadlegovanja. Obtožbe več žensk, da jih je Trump spolno nadlegoval, so njegovi kampanji zadale velik udarec. Ženske je obtožil, da so si dogodke izmislil. "Ne vem, ali si želijo slave ali so jih podkupili iz tabora Clintonove." Šel je še dlje in ji očital, da so njeni sodelavci podkupili udeležence njegovega shoda v Chicagu, naj izzovejo nemire in bodo nasilni.

Dotaknila sta se tudi zunanje politike. Trump je nasprotnici znova očital, da je kriva za nastanek Islamske države in da je v času, ko je bila državna sekretarka, izginilo šest milijard dolarjev. Prihod sirskih prebežnikov se bo po njegovem mnenju čez nekaj let izkazal za trojanskega konja, Clintonova pa je poudarila, da v državo ne bodo dovolili nikomur, ki ga ne bodo predtem varnostno preverili.

Debata se je sklenila z odgovorom kandidatov, zakaj naj bi ju volivci podprli. "Nagovarjam vse Američane, demokrate, republikance in neopredeljene, da me podprejo. Potrebujemo vaše sposobnosti, da izboljšamo naše življenje," je dejala demokratska kandidatka, medtem ko je Trump sklenil svoj nastop z obljubo, da bo naredil več za Afroameričane in Latinskoameričane. "Za Afroameričane bom naredil več, kot bi ona v 10 življenjih."

Trump morda ne bo priznal volitev