Tensing ni imel nobenega razloga za uboj neoboroženega DuBosa. Foto: Reuters
Tensing ni imel nobenega razloga za uboj neoboroženega DuBosa. Foto: Reuters
Dogodek je posnela kar policistova kamera. Foto: Reuters

Gre za nov primer nasilja belih policistov v ZDA proti neoboroženemu temnopoltemu osumljencu, Deters pa je policistove postopke označil za največjo neumnost, kar jo je kdaj videl.

Tensing je na območju univerze Cincinnati 19. julija ustavil 43-letnega DuBosa in ga skušal aretirati, ker ni imel registrske tablice na sprednjem delu avtomobila. Tensing je imel na sebi kamero, a je bil vseeno pozneje dovolj nespameten, da je lagal o tragediji.

DuBosa je po prerekanju potegnil iz avtomobila in ga ležečega na tleh ustrelil v glavo. Skupaj s kolegom policistom sta potem lagala, da je DuBose s svojim avtomobilom vlekel Tensinga za seboj.

Nesmiselna in nepotrebna smrt
Tožilec je dejal, da je bila DuBosova smrt nesmiselna in popolnoma nepotrebna. Za Tensinga je dejal, da nikoli ne bi smel biti policist, saj je naredil najbolj neumno policijsko dejanje, kar ga je videl v svoji 30-letni karieri.

Tensingu, ki se je v sredo predal in šel za zapahe, grozi dosmrtni zapor, njegov odvetnik Stew Mathews pa pravi, da ga mesto in univerza izkoriščata za grešnega kozla.

Oblasti se bojijo ponovitve nemirov iz leta 2001, ko je prav tako beli policist ustrelil neoboroženega temnopoltega najstnika zaradi prometnega prekrška. Po nemirih so za vse policiste Cincinnatija odredili novo urjenje, ki ga niso bili deležni univerzitetni policisti. Deters meni, da bi morali to policijsko enoto enostavno ukiniti in nadzor nad univerzo prepustiti mestni policiji.
Vrsta sumljivih smrti v priporu
Do obtožnice (ene redkih v primerih čezmerne uporabe policistove sile) prihaja v času, ko ameriški mediji poročajo o vrsti sumljivih smrti temnopoltih zapornikov v priporu oz. med aretacijo. V zadnjih tednih se protesti osredotočajo predvsem na Sandro Bland, 28-letno temnopolto aktivistko gibanja "Black Lives Matter" ("Tudi črna življenja štejejo"), ki jo je v Teksasu belopolti policist ustavil zaradi napačne signalizacije, po njenih ugovorih pa jo nasilno obvladal in aretiral.

Blandovo so našli mrtvo v zaporu le dan pred tem, ko bi morala biti izpuščena. Naredila naj bi samomor, česar pa številni ne verjamejo.