V Pakistanu je od leta 2004 do danes v napadih s troti umrlo najmanj štiristo civilistov. Foto: EPA
V Pakistanu je od leta 2004 do danes v napadih s troti umrlo najmanj štiristo civilistov. Foto: EPA
Vedno več žrtev brezpilotnih letal

Od leta 2004 so ZDA v Pakistanu izvedle več sto napadov s troti, letali brez posadke, ki jih ali daljinsko upravlja pilot, ali pa jih samodejno upravlja računalnik.

Napadom s troti je dal leta 2004 zeleno luč ameriški predsednik George W. Bush, a pod predsednikom Barackom Obamo, ki je prejel Nobelovo nagrado za mir, se število napadov s temi letali nikakor ni zmanjšalo. Ravno nasprotno. V napadih je do danes umrlo najmanj dva tisoč ljudi, med njimi 400 civilistov, ranjenih je bilo 600 ljudi.

V stanju pripravljenosti tudi več dni
Cia brezpilotna letala za napade najpogosteje uporablja na severozahodnem delu Pakistana in ob meji z Afganistanom, kjer so prisotni talibani. Kot piše The Guardian, so lahko troti v stanju pripravljenosti tudi po več dni, dokler ne preverijo resničnosti podatkov o tarči. Prav tako naj zaradi natančnosti izstrelitve v samem napadu ne bi bilo večje kolateralne škode, torej civilnih žrtev.

Kot kaže, ni tako. Amnesty International je raziskal napade s troti, ki so jih ZDA izvedle v Pakistanu v zadnjem letu in pol. Med drugim je bilo julija lani ubitih 18 delavcev, medtem ko so čakali na večerni obed. Znan je tudi primer smrti 68 let stare ženske, ki je bila ubita, ko je na njivi pobirala poljščine.

"Amnesty International resno skrbi, da so ti napadi kršitev mednarodnega prava, ki prepoveduje samovoljni odvzem življenja, in lahko pomenijo vojne zločine ali zunajsodne usmrtitve," so zapisali v izjavi za javnosti.

ZDA zavračajo krivdo
Nevladna humanitarna organizacija se strinja, da so določeni napadi ZDA s troti skladni z mednarodno zakonodajo, "vendar pa je težko podati neko oceno brez popolnega razkritja dejstev okoliščin posameznih napadov in njihove pravne podlage". "Zdi se, kot da ZDA izkoriščajo brezpravni sistem v teh oddaljenih regijah, da se lahko izognejo odgovornosti za kršitve."

ZDA namreč ves čas zatrjujejo, da je bilo v napadih s troti le malo civilnih žrtev in da jih izvajajo skladno z ameriškim pravom in mednarodnim pravnim redom.

Troti v Pakistanu nepriljubljeni
Napadi s troti, katerih tarča so zlasti pripadniki Al Kaide in talibani, so ravno zaradi velikega števila civilnih žrtev izredno nepriljubljeni med Pakistanci. Napade obsoja tudi pakistanska vlada. A sodeč po zaupnih podatkih pakistanske vlade, ki jih je javno objavila spletna stran WikiLeaks, naj bi leta 2008 ravno poveljnik pakistanske vojske Ašfak Kajani od ZDA zahteval, naj še povečajo število napadov s troti.

Zanimivo, poročili Amnesty Internationala in Human Rights Watcha sta bili objavljeni v času, ko je na obisku v Washingtonu pakistanski premier Navaz Šarif, ki bo Obami sporočil, da morajo ZDA prenehati napade brezpilotnih letal v njegovi državi.

Pakistan pa ni edina država, ki je tarča ameriških trotov. Organizacija Human Rights Watch je osvetlila dva primera, v katerih je šlo za "jasno kršitev mednarodnega humanitarnega prava". V še štirih primerih napadov s troti pa so ZDA kršile zakon o oboroženem napadu, saj je bila tarča napada nezakonita in ZDA niso storile dovolj, da bi v napadu zmanjšale število žrtev med civilnim prebivalstvom.

Human Rights Watch tudi opozarja, da se ameriški predsednik Barack Obama ni držal obljube, da lahko ZDA osumljenca ubijejo le takrat, ko ga zaradi določenih okoliščin ne morejo ujeti. To ni bilo tako 17. aprila letos, ko so v v Damarju v osrednjem delu Jemna ubili vodjo Al Kaide. V napadu na tovornjak, ki je vozil po cesti le nekaj kilometrov stran od prestolnice Sana, sta bila ubita še dva domnevna člana Al Kaide, pa tudi dva civilista.

Vedno več žrtev brezpilotnih letal