Egiptovski F-16 so v zadnjih dneh redno preletavali Kairo. Foto: EPA
Egiptovski F-16 so v zadnjih dneh redno preletavali Kairo. Foto: EPA
Egipt
V Egiptu se nadaljujejo protesti Mursijevih privržencev. Foto: EPA

Washington ni niti podprl niti obsodil vojaške odstavitve predsednika Mohameda Mursija, prav tako pa prevzema oblasti vojske ni označil za vojaški udar, saj naj bi za proučitev razmer potreboval več časa.

Če bi ZDA odstavitev označile za vojaški udar, bi to imelo tudi konkretne posledice, saj ameriška zakonodaja prepoveduje prodajo orožja in vojaško pomoč državam, kjer je prišlo do nasilne zamenjave oblasti. Vojska dobi levji delež 1,5 milijarde dolarjev letne ameriške pomoči Egiptu.

Vojaška letala naj bi bila egiptovski vojski dostavljena avgusta in so del letne pomoči. "Nobenih sprememb ni v načrtu za dostavo F-16 egiptovski vojski," je za agencijo Reuters povedal neimenovani vir pri ameriški vojski. Decembra naj bi sledila dobava še osmih lovcev od skupno dvajsetih. Osem jih je bilo že dostavljenih.

Naše stališče je, da ne bi smeli v naglici spreminjati našega programa pomoči, saj to ni v ameriškem interesu, pa je na vprašanje o lovcih odgovoril tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney.

F-16 simbol zavezništva z ZDA
Pentagon je na poizvedovanja novinarjev pozneje v izjavi za javnost sporočil, da je predsednik Barack Obama 3. julija napovedal ponovno proučitev ameriške pomoči Egiptu. "Dobava bo potekala po načrtu," se je glasilo sporočilo ameriških vojaških oblasti.

Že od mirovnega sporazuma z Izraelom leta 1979 je Egipt eden izmed največjih prejemnikov ameriške pomoči. Bil je tudi ena od prvih arabskih držav, ki je prejel lovce F-16, nekakšen simbol političnih in varnostnih vezi z Washingtonom. Del ameriške pomoči je tudi skupna ameriško-egiptovska proizvodnja tankov M1A1 Abrams.

Od 2. julija je ameriški obrambni sekretar Chuck Hagel kar osemkrat po telefonu govoril s poveljnikom egiptovskih oboroženih sil generalom Abdelom Fatahom Al Sisijem, vendar Pentagon ni razkril kaj dosti podrobnosti.

Začasni egiptovski premier Hazem El Beblavi je napovedal, da bo do prihodnjega tedna imenoval člane tranzicijskega vladnega kabineta, potem ko ga je začasni predsednik Adli Mansur v torek imenoval na ta položaj.

Največja islamistična sila v državi Muslimanska bratovščina še naprej vztraja, da mora odstavljeni predsednik Mursi znova prevzeti položaj. Egiptovsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da Mursija zadržujejo na varnem in z njim ravnajo spoštljivo.