Svet

Poudarki

  • ZDA od leta 2009 sistematično "vdirajo" na Kitajsko
  • Kdo je lopov, ki kriči "primite lopova"?
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.3 od 27 glasov Ocenite to novico!
Robert Mueller, direktor FBI
Proti Edwardu Snowdenu je odprta uradna preiskava, ki ga bo najverjetneje obtožila izdajanja državnih skrivnosti in ogrožanja varnosti ZDA. Foto: EPA
Edward Snowden
Edward Snowden, ki je na neznani lokaciji v Hongkongu, je dal nov odmeven intervju za vodilni hongkonški dnevnik South China Morning Post. Foto: Reuters

Dodaj v

ZDA bodo naredile vse, da bo Snowden odgovarjal za razkritje

Preiskava poteka, direktor FBI-ja brani sporne programe
13. junij 2013 ob 20:56
Washington - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Direktor FBI-ja Robert Mueller je potrdil, da so sprožili preiskavo proti 29-letnemu Edwardu Snowdnu, ki je medijem posredoval informacije o tajnih vladnih programih nadzora spleta.

Prvi mož ameriškega zveznega preiskovalnega urada (FBI) je opravil svoje zadnje pričanje pred odborom za pravosodje predstavniškega doma ameriškega kongresa, saj se bo po 12 letih vodenja zvezne policije kmalu upokojil.

Brez poimenske omembe razkrivalca nadzora
"Kot posameznik, ki je priznal to razkritje, je predmet kriminalne preiskave. Naredili bomo vse potrebne korake, da bo ta oseba odgovarjala za razkritja," je Mueller potrdil, da je FBI-jeva preiskava Edwarda Snowdena v polnem razmahu. Direktor FBI-ja sicer v izjavi ni omenjal 29-letnika, ki je svetu razkril obsežen tajni ameriški program podatkovnega nadzora telefonskih pogovorov in svetovnega spleta.

Mueller je zagovarjal oba programa, ki sta ju pretekli teden na podlagi Snowdenovih podatkov javnosti predstavila časopisa Guardian in Washington Post. Gre za nadzor nad telefonskimi komunikacijami Američanov in nadzor medmrežja Agencije za nacionalno varnost (NSA).

"PRISM ne zbira nikakršnih vsebin"
Direktor FBI-ja v odhodu je podobno kot pred njim predsednik ZDA Barack Obama in nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti James Clapper zatrdil, da vsi programi potekajo v skladu z zakoni in so pod nadzorom posebnega sodišča za nadzor tujih obveščevalcev (FISA) ter kongresa. Mueller je zatrdil, da program PRISM ne zbira "nikakršnih vsebin" kot samo podatek o klicanih številkah in dolžini pogovorov.

Nezadovoljstvo na Kapitolu
Številni kongresniki še vedno izražajo nejevero, da vlada vodi tako obsežne programe nadzora, ne glede na to, da se njeni predstavniki branijo, da kongres za to ve. Demokrat iz Michigana John Conyers je izrazil globoko zaskrbljenost nad obsežnostjo programov, ki zajemajo komunikacije milijonov ljudi, in dejal, da ga je strah, da ZDA postajajo država popolnega nadzora.

Snowden, ki se je pred maščevanjem ameriških oblasti zatekel v Hongkong, je za tamkajšnji časopis v angleškem jeziku South China Morning Post objavil hudo neprijeten podatek za Washington, ki se že dolgo pritožuje nad računalniškimi vlomi v sisteme podjetij in vlade, ki prihajajo iz Kitajske.

Sistematično vdiranje v kitajske sisteme
Enako vsaj od leta 2009 naprej počnejo tudi ZDA oziroma NSA, za katero je Snowden do 20. maja, ko je pobegnil v Hongkong, delal kot pogodbenik. ZDA naj bi imele 61.000 tarč za računalniške vdore po vsem svetu, od tega jih je na stotine v Hongkongu in na Kitajskem. V podkrepitev svojih besed je časopisu predal tudi dokumentacijo.

Kitajsko ministrstvo za zunanje zadeve je sporočilo, da so velika žrtev hekerjev, čeprav ni obtožilo nikogar določenega. Oglasil se je polkovnik zračnih sil Dai Šu, ki ima svoj blog, na katerem je zapisal, da so ameriške pritožbe o vdorih kot pritožbe lopova, ki kriči, da je treba prijeti drugega lopova.

T. G.
Prijavi napako
Komentarji
Fritz.si
# 13.06.2013 ob 21:35
Kaj bodo pa naredili s politiki, uradniki, obveščevalci in drugimi, ki so kršili ameriško ustavo?

Ali pa je morda danes kriv tisti, ki opozori, da elite kršijo ustavo in da ljudje dejansko živijo v totalitarni državi!?
generacija56
# 13.06.2013 ob 22:25
ZDA zaslužijo milijarde dolarjev s prodajo filmov, ki poveličujejo pokončne, poštene in junaške posameznike, ki se upirajo sistemu.
V realnosti pa svoje junake zapirajo, preganjajo in ubijajo.
Ta država je živa mafija.
Jaz sem s temi lažnjivci končal.
simonc27
# 13.06.2013 ob 21:50
Ameriški totalitarizem je dobil resen udarec!
Še več takih kot je Snowden in iluzija o največji izvoznici "demokracije" bo hitro naredila konec temu fašitičnem režimu.
DejanD
# 13.06.2013 ob 22:25
Taki ljudje kot je Edward Snowden lahko zrušijo Zda, njeno lažno podobo v svetu. V kolikor bo še preostal svet videl, kakšna je Zda v resnici, kako so pokvarjeni, hinavski, lopovski jim bodo skupno obrnili hrbet ne glede na grožnje ter jih izobčil ter se rešili njihovega negativnega vpliva.
Anzi23
# 13.06.2013 ob 22:11
Ameriška demokracija A.K.A. ameriška terorkracija...
IndyBob
# 13.06.2013 ob 21:55
Hocemo vec zvizgacev, whistleblowerjev, ker amerisko demokracijo malo zanasa s poti.
Sebastjan666
# 13.06.2013 ob 22:00
Za vse naše reveže po intelektu, ki se tako zavzemajo za ameriško sranje:
Clintonova prikrivala pedofilske škandale?
Ko so uradniki s samega vrha State Departmenta ustavljali preiskave o neprimernih spolnih ravnanjih enega veleposlanika in več drugih visokih uslužbencev, je bila je bila na čelu State Departmenta bivša zunanja ministrica ZDA Hillary Clinton

Ameriški State Department se je znašel v novi aferi, v središču katere je nekdanja ameriška zunanja ministrica, soproga nekdanjega ameriškega predsednika in kandidatka za ameriško predsednico Hillary Clinton. Ameriška televizija CBS, desni Town Hall in drugi mediji namreč poročajo, da je iz internega dokumenta urada generalnega inšpektorja mogoče razbrati, da so bili uslužbenci ameriškega zunanjega ministrstva prisiljeni v prikrivanje in ustavljanje preiskav. V skladu s temi navedbami si je eden od neimenovanih veleposlanikov ZDA privoščil seksualne odnose z mladoletnicami in prostitutkami in s tem kršil tudi varnostne predpise.

http://www.mladina.si/145234/clintonova-prikrivala-pedofilske-skandale/

Zakaj pa tukaj si ni nihče od politikov in ostalih ni želel priti do dna?
A ni prikrivanje zločinov prav tako kaznivo?
Kje so mediji da bi to obsodili?
Pa kaj vse še prikrivajo veliko večjega, kar sploh ne pride v javnost.

Tukaj pa človeka, ki se resnično bori za demokracijo, obsojajo in mu grozijo. In potem je ajatola v Iranu nek sporni predmet, nad katerim se zgraža nadobuden zahodnjak, fašizma ki ga ima pred nosom pa ne vidi. Za takšne bedake sploh ne rabiš več verige, je že dobro nadresiran suženj.
bori
# 13.06.2013 ob 23:06
Kot posameznik, ki je priznal to razkritje, je predmet kriminalne preiskave. Naredili bomo vse potrebne korake, da bo ta oseba odgovarjala za razkritja.

A oni odgovarjajo za prisluhe? DEMOKRACIJA???
Snowden je pa kriminalec??? A zato ker je povedal kaj se dogaja?

Njega je treba kaznovati z nagrado!
nogometjesvet
# 14.06.2013 ob 01:40
ZDA bodo naredile vse, da bo Snowden odgovarjal za razkritje

Jaz bi tut vse naredil da bi Ameriški zločinci po svetu odgovarjali za svoje dejanje...
zapatist
# 13.06.2013 ob 23:17
ZDA bodo naredile vse, da bo Snowden odgovarjal za razkritje

O tem ni nihče dvomil...
,
bobothecat
# 13.06.2013 ob 22:45
Tako kot vsi tisti vojaki, ki naj bi ubili Osamo Bin Ladna so kasneje eden za drugim umrli v čudnih okoliščinah, oziroma so izginili.
Tako bo tudi ta Edward Snowden umrli na tak ali drugačen način oni bodo seveda to uprizorili kot nesrečo oziroma neljubi dogodek.

Zgodovina se ponavlja in marsikateri, ki si je upal kritizirat kako delajo, je bil med tistimi ki so mu odvzeli osebno in spisali mrliški list. Kot npr. Martin Luther King , John F. Kennedy...
zapatist
# 13.06.2013 ob 23:19
Zahodna demokracija je v resni krizi. Sistematično in počasi zmanjšuje človekove pravice in demokracijo.
Upa, da bomo kot počasi kuhane žabe...

Glede na to, da pa jih vseeno zanima do kje lahko gredo, pa si takole BTW privoščijo še kakšen eksperiment ala Grčija...
gregorsu
# 13.06.2013 ob 21:57
v demokraciji cilj posvečuje sredstva? nekam znano zveni...

Machiavellizem je tako živ in tako prisoten, da predlagam, da demokracijo poimnujemo kar po njem. Posebej najbolj razvito ameriško demokracijo, ki jo imamo za vzor.
junta
# 14.06.2013 ob 03:03
Smrt USA vladnim zločincem - svaboda narodom širom sveta.
Belphegor
# 14.06.2013 ob 00:00
Demokrat iz Michigana John Conyers je izrazil globoko zaskrbljenost nad obsežnostjo programov, ki zajemajo komunikacije milijonov ljudi, in dejal, da ga je strah, da ZDA postajajo država popolnega nadzora.

in šele zdaj mu pride glede tega?
zapatist
# 13.06.2013 ob 23:22
Upam, da kakšen demokratičen usa računalniški program ne bo mojih besed deširfiral kot besede terorista in mi daljinjsko poslal šusa v glavo s podpisom nobelovega nagrajenca Obame.
kozorog1973
# 14.06.2013 ob 09:31
sicer pa največji sovražnik zda so ravno sami sebi, pa žal se tega niti ne zavedajo:(
kozorog1973
# 14.06.2013 ob 09:31
ZDA bodo naredile vse, da bo Snowden odgovarjal za razkritje

Jaz bi tut vse naredil da bi Ameriški zločinci po svetu odgovarjali za svoje dejanje...


jaz to razumem kot likvidacijo, če drugače ne bo šlo.
rissp
# 14.06.2013 ob 07:14
Snowden je želel in večkrat poudaril da noče da bi mediji preobrnili zgodbo tako, da bodo pisali o njemu in skoraj samo o njemu, temveč o tem kar je razkril. In rezultalt objavljanja medijev ? Vsi vedo kdo je, ugibajo kje je,itd.itd.itd., skoraj nihče ki sem ga vprašal pa ne ve KAJ TOČNO je vse razkril.
Nekateri so celo dejali, da "telefonska prisluškovanja" ali pa "občasne vdore". Ne, tu gre za STALNI nadzor VSEGA, kar kdorkoli objavlja,išče itd. na Googlu, FB, govori po Skypu, itd.itd.itd. Prav zato bo Rusija uporabo teh storitev javnim uslužbencem prepovedala, kršitev tega pa naredila v kaznivo dejanje. In ne, ne "prisluškujejo" le izbrancem, temveč avtomatsko vsem, potem pa se to filtrira na "nevarne elemente".
modzo
# 14.06.2013 ob 01:03
Mene bolj zanima kaj bo rekla Evropa. Niti nisem pricakoval da se bodo ZDA posipala s pepelom.
Sibid
# 14.06.2013 ob 00:29
Se malo in bo Snowdn postal terorist!
Ne bo vam uspelo, mi smo z njim...
djdj
# 14.06.2013 ob 01:07
Odgovorjenu v članku: http://www.rtvslo.si/evropska-unija/bruselj-podlegel-pritiskom-zda-glede-zascite-podatkov/310972
gregorsu
# 14.06.2013 ob 08:22
se pravi sovražniki ZDA so snowden. manning, sirija, iran, severna koreja, venezuela...

demokracijo smo uspešno izvozili v Irak, Libijo, Afganistan...

predlagam šolskemu ministru, da uvedemo v šolski program sprotno sliko, kdo je sovražnik demokracije, Nata in svetovnega miru in kdo je dober demokrat. Samo da se ne bi otroci naučili militi drugače kot demokratično, ker bo potem hudič. Bolje preprečiti kot zdraviti...
Ti_si_Vse
# 14.06.2013 ob 00:02
Herojem pišejo pesmi.Ameriki epitafe.
bori
# 13.06.2013 ob 23:43
@zapatist

Upam, da kakšen demokratičen usa računalniški program ne bo ...

V stilu....;)
oliva
# 13.06.2013 ob 22:16
... ampak res vse...
libres
# 14.06.2013 ob 18:57
Za tiste, ki zelite narediti kaj vec: akcija poteka na avaaz.com
Ne pozabiti tudi naJuliana Assangea in Bradleya Manninga!
Sebastjan666
# 14.06.2013 ob 11:11
jan15

Kaj je demokracija?
Kaj v ZDA je demokratično?
Optima
# 14.06.2013 ob 11:01
Jan in kaj je zate demokracija?
mikitr
# 14.06.2013 ob 07:08
Ta Amerija bo v goltanju po denarju,prevladi,pogubila svet.
gregorsu
# 14.06.2013 ob 06:54
zahodne demokracije že dooolgo več ni.

Ostalo je samo ime. tudi v sloveniji
gregorsu
# 14.06.2013 ob 06:51
ja, na Kitajskem je veliko teroristov, posebej v Hongkongu...

..takih ameriških, računalniško-gospodarskih
modzo
# 14.06.2013 ob 01:15
Hvala djdj - ravno prebral.
jan15
# 14.06.2013 ob 10:49
ZDA so temelj demokracije. Pravilno.
Kazalo