Ameriška vojska bo večino sil z Atlantika preselila v Tihi ocean. Foto: EPA
Ameriška vojska bo večino sil z Atlantika preselila v Tihi ocean. Foto: EPA
Leon Panetta in Ng Eng Hen
Panetta je na devetdnevni turneji po Aziji. V Singapurju se je sešel s tamkajšnjim obrambnim ministrom Ngom Engom Henom. Foto: Reuters

Leon Panetta je na azijskem vrhu v Singapurju pojasnil, da je zdaj polovica ameriških pomorskih vojaških sil na Atlantiku, polovica pa v Tihem oceanu. Do leta 2020 bodo vzpostavili razmerje 60 proti 40 odstotkov v korist Tihega oceana, kjer bo tako šest ameriških letalonosilk, večina križark, rušilcev, bojnih ladij in podmornic. Pomorsko floto ZDA trenutno sestavlja 285 ladij. V Tihem oceanu jih je okoli 140.

ZDA načrtujejo okrepitev vojaških vaj v Tihem oceanu in izvedbo več obiskov pristanišč v regiji, prav tako nameravajo razširiti mrežo vojaškega sodelovanja. To je del načrtnega truda povečati vlogo ZDA v tem delu sveta, saj je to ključno za prihodnost Amerike, je dejal Panetta in poudaril, da proračunski primanjkljaj in klestenje stroškov ne bosta ustavila sprememb, saj ima Pentagon denar in petletni proračunski načrt za uresničitev tega cilja.

Odnose zaznamujejo vzponi in padci
Ameriški obrambni minister je prepričan, da sprememba strategije ne predstavlja izziva Kitajski, saj je strategija po njegovih besedah skladna z razvojem te hitro rastoče države. Za ZDA in Kitajsko pri obvladovanju sporov ni druge možnosti kot okrepiti vojaško sodelovanje, je dejal in dodal, da bo ključnega pomena za blaginjo v azijsko-pacifiški regiji obrambno sodelovanje s Kitajsko.

Panetta je povedal, da imajo ZDA o odnosih s Kitajsko zelo jasno mnenje. "Glede teh odnosov nismo naivni, Kitajska pa tudi ne," je poudaril. Tako največje kot drugo največje gospodarstvo na svetu se zavedata razlik in konfliktov med njima, hkrati pa tudi nujnosti izboljšanja komunikacije in vojaškega sodelovanja, meni. Napovedal je, da bodo odnose ZDA in Kitajske tudi v prihodnje zaznamovali vzponi in padci, da pa je nujno, da se potrudijo obdržati odprto komunikacijo.

"ZDA naj ne kažejo mišic"
Kljub zagotovilom Panette pa Peking ni najbolj zadovoljen z novo ameriško strategijo za Azijo. Januarja so kitajski državni mediji poročali, da bi povečana ameriška prisotnost v regiji lahko okrepila stabilnost in blaginjo, hkrati pa so ZDA opozorili pred "kazanjem mišic", saj bi kakršen koli ameriški militarizem lahko ustvaril slabo voljo in "ogrozil mir". Kitajska je vpletena v več dolgoletnih sporov z zaveznicami ZDA - tudi s Filipini zaradi skupine otokov v Južnem kitajskem morju -, ki bi jih povečana prisotnost ameriške mornarice v regiji lahko opogumila.

ZDA nameravajo biti bolj odprte tudi do vezi z mjanmarsko vojsko, če bo Mjanmar nadaljeval z demokratičnimi reformami. "Kot veste, je ameriško zunanje ministrstvo že naredilo korake za ublažitev nekaterih sankcij proti Mjanmaru, saj skuša državo spodbuditi, da izbere pravo pot," je povedal. Mjanmar počasi izvaja politične reforme, med drugim je odpravil hišni pripor mjanmarske opozicijske voditeljice Aung San Su Či.