Posebne enote bi ZDA uporabile za likvidacije vodij Islamske države. Foto: EPA
Posebne enote bi ZDA uporabile za likvidacije vodij Islamske države. Foto: EPA

Potem ko je ameriški predsednik Barack Obama v sredo poslal kongresnikom predlog resolucije za odobritev uporabe sile proti skrajni sunitski skupini Islamska država, ki nadzira obsežen del ozemlja v Siriji in Iraku, je pojasnil, da ne gre za novo vojno.

Obama je povedal, da so ZDA in zavezniki doslej izvedli že več kot 2.000 zračnih napadov na položaje Islamske države v Iraku in Siriji. Sam je prepričan, da bo skrajna skupina izgubila, saj jo počasi uničujejo, morala skrajnežev pa naj bi upadala. Zaradi tega po njegovem prepričanju v obupnem poskusu zastraševanja ljudi, ki jih ne morejo osvojiti s svojo ideologijo, barbarsko pobijajo talce.

Obama je doslej za napade na Islamsko državo uporabljal resolucijo kongresa za odobritev vojne proti Iraku iz leta 2002. Nova resolucija bo staro odpravila. Kot je pojasnil, nova resolucija podpira dosedanjo strategijo zračnih napadov in podpore lokalnim silam na terenu, humanitarno pomoč in preprečevanje terorističnih napadov na območju in zunaj njega. ZDA imajo v Iraku 2.600 vojakov, ki so večinoma v oporiščih in se ne udeležujejo bojnih operacij.

Brez široke podpore
"Ni v našem nacionalnem interesu, da se zapletemo v novo vojno na Bližnjem vzhodu,"
je dejal Obama, vendar dodal, da nova resolucija omogoča dovolj prilagodljivosti za ukrepanje proti Islamski državi.

Njen rok trajanja je tri leta, nato se bo lahko naslednji predsednik ali predsednica skupaj s kongresom odločil, ali bo potrebna nova resolucija. Obamov predlog prav tako ni geografsko omejen, torej je mogoče Islamsko državo napadati, kjer koli bi bilo to potrebno.

Obamov predlog v kongresu doslej še ni naletel na obširno podporo. Demokrati so zadržani in govorijo o tem, da se ne smejo zaplesti v novo vojno. Republikanci pa so nezadovoljni, češ da ne gre dovolj daleč.

Senator John McCain je dejal, da je Obamov predlog nemoralen, ker izključuje zračne napade v podporo zmerni sirski opoziciji proti režimu Bašarja Al Asada. Predsednik predstavniškega doma kongresa John Boehner pa je menil, da predlog vojaškim poveljnikom ne daje dovolj prožnosti za uspešno dosego cilja.