Ukrajinski tank v Lugansku. Foto: EPA
Ukrajinski tank v Lugansku. Foto: EPA

Pentagon je sporočil, da bodo sredstva šla za usposabljanje, komunikacijo, zdravniško oskrbo in druge operacijske sposobnosti, ne pa tudi za samo orožje.

ZDA pravijo, da so Kijevu od leta 2014 namenile že več kot milijardo dolarjev za obrambo. Tistega leta je Rusija priključila polotok Krim, obtožujejo pa jo tudi, da oborožuje separatiste na vzhodu Ukrajine.

V konfliktu v pokrajinah Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine je bilo ubitih več kot 10.000 ljudi. Moskva zanika, da bi na območje pošiljala svoje vojake ali da bi oboroževala separatiste, priznava pa, da upornikom pomagajo ruski "prostovoljci".

Vrh Trumpa in Putina
Pentagon je to naznanil le nekaj dni po srečanju ameriškega predsednika Donalda Trumpa in ruskega predsednika Vladimirja Putina na vrhu v Helsinkih, ki je v ZDA dvignil veliko prahu, saj naj bi bil na njem Trump preveč popustljiv do Putina.

Na vrhu sta se sicer predsednika pogovarjala o številnih temah, vključno s krizo v Ukrajini. Putin naj bi predlagal, da bi v spornih regijah izvedli referendum, česar pa Moskva javno ni potrdila.