Ameriške sile so s posredovanjem v Afganistanu konec leta 2001 strmoglavile talibanski režim. Foto: EPA
Ameriške sile so s posredovanjem v Afganistanu konec leta 2001 strmoglavile talibanski režim. Foto: EPA
Afganistanske vojakinje
Ameriški vojaki bodo še naprej pomagali pri urjenju afganistanske vojske. Foto: EPA

"Na podlagi prošnje predsednika Ganija za prožnost v ameriškem časovnem načrtu umika, bodo ZDA ohranile 9.800 vojakov do konca leta 2015," je sporočila ameriška administracija in pojasnila, da se bodo proti koncu leta odločili o številu ameriških vojakov v letu 2016.

Po besedah ameriškega predsednika Baracka Obame se izplača ohraniti trenutno število ameriških vojakov v Afganistanu še nekaj mesecev, pri čemer se ne spreminja splošni časovni načrt za zmanjšanje števila vojakov do leta 2017.

Gani je na skupni novinarski konferenci z Obamo dejal, da bo prožnost ZDA pri ohranitvi večjega števila vojakov pomagala pri pospešitvi reform in boljšem urjenju afganistanskih varnostnih sil.

Obama je še lani zatrjeval, da bodo ameriške sile do konca leta 2015 prepolovile število svojih vojakov v Afganistanu, a po izboljšanju odnosov med Washingtonom in afganistanskimi voditelji v zadnjem času pri ameriški vojski so pri ameriški vojski spremenili te načrte.

K upočasnitvi procesa zmanjševanja ameriških vojakov v Afganistanu so pozivali tudi nekateri ameriški kongresniki. Republikanski vodja odbora za vojaške zadeve v predstavniškem domu Max Thornberry je že pozdravil najnovejšo odločitev Bele hiše.

"V Iraku smo se naučili posledic, ko smo prezgodaj zapustili krhkega zaveznika. Konec koncev gre tudi za našo varnost," je dejal Thornberry.

Zahvala Ganija ameriškim vojakom
Gani je na prvem uradnem obisku v Washingtonu, odkar je bil v Afganistanu pred pol leta dosežen dogovor o delitvi oblasti s protikandidatom na predsedniških volitvah Abdulahom Abdulahom. Ta je po posredovanju ameriškega državnega sekretarja Johna Kerryja dobil položaj, podoben premierskemu.

V Washingtonu sta oba politika, ki želita s tem izkazati enotnost, čeprav jima še vedno ni uspelo popolnoma sestaviti vlade. Odnosi med Obamo in Ganijem so precej toplejši, kot pa so bili v času vladavine Hamida Karzaja. Gani je v nasprotju s predhodnikom najbolj poudarjal ameriške žrtve v življenjih in denarju ter izražal hvaležnost za vso pomoč.

Gani se je na začetku zahvalil ameriškim vojakom, ki so se žrtvovali za njegovo državo, prav tako tudi Obami in Kerryju ter ameriškim davkoplačevalcem. Izrazil je zadovoljstvo, da umik 120.000 tujih vojakov iz Afganistana ni povzročil napovedovane velike varnostne luknje, vseeno pa se bliža pomlad in s tem sezona bojevanja s talibani ter teroristi, pri čemer ameriška pomoč ostaja nepogrešljiva.

Obama je dejal, da želijo zagotoviti vse, kar morejo, da se jim ne bo več treba vračati v Afganistan.