Leta 2000, leto dni pred terorističnimi napadi na ZDA, je ameriška vojska štela 482.000 pripadnikov. Njihovo število je doseglo višek leta 2010, ko jih je bilo 566.000. Foto: EPA
Leta 2000, leto dni pred terorističnimi napadi na ZDA, je ameriška vojska štela 482.000 pripadnikov. Njihovo število je doseglo višek leta 2010, ko jih je bilo 566.000. Foto: EPA
Chuck Hagel
Hagel je opozoril, da so pred ZDA težke odločitve. Foto: EPA

Ameriški obrambni sekretar Chuck Hagel je predstavil dolgo pričakovani načrt proračunskih prioritet Pentagona za prihodnje leto, v katerem je predlagal odpravo nekaterih programov in druge ukrepe za zmanjšanje proračunske porabe.

Predlog predvideva zmanjšanje števila aktivnih pripadnikov kopenske vojske na največ 450.000 vojakov, kar je najmanjše število po letu 1940, ko se je razplamtela druga svetovna vojna in so ameriške sile štele 267.000 vojakov.

Ameriške zračne sile se bodo odpovedale floti bojnih letal A-10 in vohunskih letal U2 iz časov hladne vojne, ki da bi zagotovile sredstva za financiranje projekta razvoja večnamenskega lovskega letala pete generacije F-35, ki že zamuja in je priča skokovitemu porastu stroškov.

Po dveh dragih vojnah bo ameriška vojska svojo pozornost preusmerila na azijsko-pacifiško območje, zato po besedah Hagla ne potrebuje več kopenskih sil v takem obsegu.

Ameriška kopenska vojska trenutno šteje 520.000 vojakov, katerih število naj bi se v letošnjem letu znižalo na 490.000. Prejšnje najnižje število ameriških vojakov je bilo 479.000 leta 1999.

Sredstva za posebne enote in enote za računalniško vojskovanje bodo ostali nespremenjeni. Mornarica bo obdržala vseh 11 letalonosilk.

Pentagon namerava v prihodnjih desetih letih svoje stroške zmanjšati kar za tisoč milijard dolarjev. Letošnji proračun ameriškega obrambnega ministrstva znaša 496 milijard dolarjev, kar je približno enak znesek kot v prejšnjem fiskalnem letu 2014. Leta 2013 je znašal okoli 600 milijard dolarjev.

Neizprosna realnost
Predlog mora potrditi še kongres, kjer se pričakuje vroča razprava, še posebej zato, ker so novembra kongresne volitve. Republikanci so tako že kritizirali napovedane ukrepe in predsednika Baracka Obamo obtožili, da žrtvuje obrambo države in nacionalne interese za pokojnine ter zdravstvo vseh Američanov.

V Pentagonu zatrjujejo, da obramba nacionalnih interesov zaradi varčevalnih ukrepov ne bo ogrožena in ZDA bodo še naprej pripravljene na različne scenarije, ki se lahko zgodijo v skladu z obstoječo strategijo, vendar pa ne bodo zmogle dolgotrajnih okupacij, kot je bil to primer v Afganistanu in Iraku.

"Realnosti je treba pogledati v oči," je dejal Hagel ob predstavitvi ukrepov in pojasnil, da predlog odraža realnost obsega proračunskih izzivov.

Obrambni minister je napovedal, da bo predlagal zaprtje nekaterih oporišč na ameriškem ozemlju, čeprav je kongres te predloge v preteklih letih vedno zavrnil.

Varčevanje bo zadelo tudi plače. Najprej bodo zamrznili plače najvišjih častnikov, medtem ko se bodo za druge plače višale malce počasneje kot do zdaj. Zvišali se bodo prispevki za zdravstvo, manj bo pomoči za stanovanja.