Kerry je zatrdil, da si bo prizadeval za odpravo diskriminacije istospolno usmerjenih po svetu. Foto: Reuters
Kerry je zatrdil, da si bo prizadeval za odpravo diskriminacije istospolno usmerjenih po svetu. Foto: Reuters

Predsednik ZDA Barack Obama je leta 2011 s posebnim memorandumom pravice homoseksualcev in transseksualcev vključil v zunanjo politiko ZDA. Kerry je ob imenovanju Berryja dejal, da je obramba in promocija njihovih pravic v središču prizadevanj za napredek človekovih pravic po svetu. Berry je bil nazadnje generalni konzul ZDA v Amsterdamu, pred tem pa je služil med drugim v Egiptu, Nepalu, Novi Zelandiji, Ugandi, Bangladešu in Južni Afriki.

Na svetu je okrog 75 držav, ki še vedno z zakonom prepovedujejo spolne odnose med istospolnimi pari. "Homoseksualci in transseksualci se danes v preveč državah soočajo z grožnjami, zaporom in pregonom samo zaradi tega, kar so in koga imajo radi," je dejal Kerry in zagotovil, da si bodo ZDA še naprej prizadevale za odpravo zakonov, ki to kriminalizirajo.

Njegovo imenovanje je pozdravila izvršna direktorica Mednarodne komisije za pravice gejev in lezbijk Jessica Stern, ki je izrazila upanje, da si bo Berry nemudoma začel prizadevati, da se pravice homoseksualcev in transseksualcev vključijo v novo razvojno agendo Združenih narodov. "Brez ustreznih stanovanj, zdravstva, zaposlitve in izobrazbe bo veliko homoseksualcev in transseksualcev ostalo ranljivih," je sporočila Sternova.