Obama čaka na zeleno luč za napad. Foto: EPA
Obama čaka na zeleno luč za napad. Foto: EPA
Sirski uporniki
Sirska opozicija pričakuje podporo Arabske lige, ki se bo danes sešla v Kairu. Foto: EPA
Inšpektorji ZN-a v Siriji
Inšpektorji ZN-a preiskujejo domnevni napad s kemičnim orožjem, ki naj bi ga 21. avgusta pri Damasku izvedel sirski režim. V soboto so zapustili Sirijo in dopotovali na Nizozemsko. Foto: BoBo
Inšpektorji ZN-a v Siriji
Inšpektorji ZN-a so na več lokacijah v predmestju Damaska vzeli vzorce zemlje, krvi, urina in tkiv žrtev. Foto: BoBo
Obama: ZDA morajo napasti Sirijo!

To naj bi dokazovali vzorci las in krvi, ki so jih ZDA pridobile od tistih, ki so se prvi odzvali na terenu. Do najnovejših spoznanj naj bi se ZDA dokopale v zadnjih 24 urah.
Ameriški državni sekretar je ob tem ameriški kongres pozval, naj podpre vojaško posredovanje v Siriji.

Sirska opozicija razočarana
Medtem pa je sirska opozicija razočarana nad odločitvijo ameriškega predsednika Baracka Obame, ki je odločitev o posredovanju v Siriji prepustil kongresu. Upali so na namreč na "takojšen napad".

"Bili smo razočarani. Pričakovali smo, da bodo zadeve potekale hitreje, da bo napad takojšen," je odločitev Obame komentiral eden izmed voditeljev opozicijske skupine Sirska nacionalna koalicija Samir Našar, ki verjame, da bo kongres posredovanju prižgal zeleno luč.

Zaradi šuma v komunikaciji smo intervju s podpolkovnikom Josipom Bostičem "V Siriji so imeli džentelmenski dogovor o napadanju" umaknili. Posredovane informacije bomo uporabili v članku o razmerah v Siriji.
Hvala za razumevanje!

Našar je sicer izrazil prepričanje, da bo vojaška akcija, ki bi potekala pod vodstvom ZDA, na današnjem vrhu v Kairu dobila tudi "močno podporo" zunanjih ministrov Arabske lige.

Ob tem je napovedal, da bo sirska opozicija stopila v stik tako z arabskimi državami kot tudi s Turčijo in jih poskušala prepričati v čim tesnejše sodelovanje z ZDA.

Poročilo inšpektorjev najpozneje v treh tednih
Mednarodna skupnost sicer še vedno čaka na rezultate preiskave o domnevnem kemičnem napadu 21. avgusta."Zbrane vzorce bomo analizirali v laboratoriju in jih tehnično ocenili po uveljavljenih standardih in postopkih ... To pa lahko traja tudi do tri tedne," je sporočila Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW).

Točno pred tednom dni je dvanajst inšpektorjev Združenih narodov (ZN), med njimi je bilo devet strokovnjakov iz OPCW-ja in trije strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije (WTO), v predmestju Damaska začelo zbirati dokazno gradivo o napadu, v katerem je bilo domnevno uporabljeno kemično orožje.
Napad se je zgodil 21. avgusta, v njem pa je umrlo nekaj sto ljudi. Washington sicer trdi, da ima zanesljive podatke, da je umrlo 1.429 ljudi, od tega 426 otrok.

Razlogi za napad Sirije
Tega je namreč napovedal ameriški predsednik Barack Obama, ki pa je v soboto dejal, da bo za soglasje za napad zaprosil tudi kongres, ki je na počitnicah do 9. septembra. ZDA vseskozi trdijo, da je napad izvedla sirska oblast, ta pa to odločno zanika. Zahodna velesila trdi, da je za obtožbe dovolj že dejstvo, da ima Sirija največje zaloge kemičnega orožja na svetu in da ima dostop do njega oblast.

Prav tako je Kerry zatrdil, da so bile sirske oblasti na območju, kjer se je zgodil napad, že tri dni pred samim napadom.

ZDA naj bi imele tudi satelitske posnetke, ki kažejo, da je bila z območja v Siriji, ki je pod nadzorom vladnih sil, 90 minut pred samim napadom izstreljena raketa. Prav tako imajo okoli 100 videoposnetkov, na katerih so podobe ranjencev in umrlih, ki kažejo simptome zastrupitve z živčnim plinom. Med drugim pa naj bi ZDA tudi prestregle komunikacijo z višjim sirskim oficirjem, ki je "potrdil uporabo kemičnega orožja", pri tem pa ZDA upajo, da so te podatke dobili tudi inšpektorji ZN-a.

Pri tem je zanimivo, da za preiskavo inšpektorjev ZN-a ZDA niso kazale prevelikega zanimanja, saj da so ti prišli v Damask prepozno in da so sirske oblasti že priredile dokaze. Kerry je celo dejal, da analiza zbranih podatkov "ZDA ne more povedati ničesar o 21. avgustu", česar ameriška administracija že ne ve.

Sirska vlada zanika napad
Na drugi strani pa je sirska državna televizija objavila posnetke plinskih mask in črnih gumijastih rokavic, na katerih je bil napis "narejeno v Savdski Arabiji" in naj bi jih pri domnevni uporabi kemičnega orožja uporabili sirski uporniki.

Velika Britanija iztopila iz igre
Za zanimiv preobrat je prejšnji teden poskrbela Velilka Britanija, saj britanski parlament ni podprl želje premierja Davida Camerona, da bi se pridružili ZDA pri vojaškem posredovanju. A Cameron kljub temu v svojih izjavah ostaja goreč. Dejal je, da si dogodki v Siriji zaslužijo "oster odgovor" mednarodne skupnosti, na spletnem družbenem omrežju pa je znova izrazil podporo Obami. "Razumem in podpiram stališče Baracka Obame glede Sirije," je zapisal.
Medtem pa tudi opozicija v Franciji, ki ostaja edini zaveznik ZDA v napadu na Sirijo, poziva k razpravi v parlamentu.

Obama: ZDA morajo napasti Sirijo!