V napadu na predsedniško palačo v Afganistanu je umrlo osem ljudi. Foto: EPA
V napadu na predsedniško palačo v Afganistanu je umrlo osem ljudi. Foto: EPA

Obama in Karzaj sta se v torek pogovarjala preko videokonference in se strinjala, da je "mirovni in spravni proces, v lasti Afganistana in voden z njegove strani, najzanesljivejša pot za končanje nasilja in zagotovitev trajne stabilnosti v Afganistanu in regiji". Ob tem sta izrazila podporo političnemu uradu talibanov v Dohi v Katarju, katerega namen naj bi bil predvsem pogajanja med afganistanskim visokim mirovnim svetom in pooblaščenimi predstavniki talibanov.

Odprtje urada v Dohi ujezilo Karzaja
Kot vse kaže, je Obama prepričal Karzaja o obnovi mirovnih prizadevanj, potem ko se je afganistanski predsednik najprej besno odzval na odprtje talibanskega političnega urada v Dohi. Talibani so omenjeni urad odprli pod belo zastavo gibanja in se naslavljali kot Islamski emirat Afganistana, kot se je Afganistan imenoval med vladavino talibanov med letoma 1996 in 2001. Poteza je sprožila diplomatski spor, saj je Karzaj trdil, da Islamski emirat Afganistana ne obstaja, pozneje pa so sporni napis in zastavo odstranili.

Zaradi spora glede urada je Karzaj prejšnji teden začasno prekinil tudi pogovore z ZDA o sporazumu, ki bi omogočil, da ameriški vojaki v državi ostanejo tudi po letu 2014, ko bodo iz države odšle sile Isaf pod poveljstvom Nata.

Talibani napadli predsedniško palačo in vladna poslopja
V torek so talibani v Kabulu napadli predsedniško palačo in več vladnih poslopij. Slišati je bilo več deset eksplozij, medtem ko so se napadalci spopadali z varnostniki pred vstopom v palačo, obrambnim ministrstvom in uradom ameriške obveščevalne agencije CIA. V napadu so bili ubiti trije varnostniki in pet napadalcev. V palači je bilmed napadom tudi Karzaj, a ni bil v nevarnosti.

Gre za enega najbolj izzivalnih napadov, odkar se je afganistanski predsednik aprila 2008 za las izognil atentatu, ko so talibani napadli vsakoletno vojaško parado.

Na napad se je že odzval tudi predsednik Karzaj, ki je dejal, da talibani ne morejo hkrati odpirati urada, namenjenga iskanju miru v Katarju, in nadaljevati napade v Afganistanu. "Nasprotniki Afganistancev so še enkrat dokazali, da nasprotujejo miru, stabilnosti in napredku v Afganistanu," je dejal Karzaj.