Pristaši odstavljenega predsednika Mursija ponujajo tudi majice z njegovo podobo. Foto: Reuters
Pristaši odstavljenega predsednika Mursija ponujajo tudi majice z njegovo podobo. Foto: Reuters
Egipt
Diplomatsko posredovanje ni obrodilo sadov. Foto: EPA

Po neuspešnem posredovanju ameriškega in evropskega odposlanca v egiptovskem sporu se krepi bojazen pred stopnjevanjem nasilja v državi. Visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton in ameriški državni sekretar John Kerry sta v skupni izjavi znova pozvala k miru, poroča Erika Štular, dopisnica RTV Slovenija iz Bruslja.

Vlada se mora naprej pogovarjati
Zaskrbljena sta, ker vladni in opozicijski voditelji niso našli izhoda iz krize. Po njunem mnenju zdaj vlada nosi odgovornost, da znova začne ta proces in zagotovi varnost in blaginjo ljudi. Ashtonova in Kerry svarita, da je položaj zelo krhek in zelo veliko je tveganje, da se bo sprevrgel v novo prelivanje krvi in polarizacijo ter zavrl gospodarsko okrevanje, ki je ključno tudi za uspešno tranzicijo.

Bruselj in Washington sta še naprej pripravljena podpirati pogajalska prizadevanja za rešitev krize, ki pa mora vključevati vrnitev k izvoljeni oblasti. Tudi njuna odposlanca menda ostajata v Kairu.

Mursi na neznanem kraju
Mednarodna skupnost je poskušala posredovati, potem ko je egiptovska vlada prejšnji teden policiji naročila, naj prekine protestniške zasedbe dveh trgov v Kairu. Vlada trdi, da sta zasedbi trga Raba al Adavija v severovzhodu Kaira in trga al Nada južno od prestolnice nasilni in nezakoniti. Privrženci odstavljenega predsednika že več kot mesec dni s protesti zahtevajo, da vojska vrne oblast Mursiju, ki ga imajo zaprtega na neznanem kraju. Poudarjajo, da je vojska 3. julija s tem, ko je odstavila demokratično izvoljenega predsednika, izvedla državni udar.

Prehodna vlada, postavljena po odstavitvi predsednika Mohameda Mursija, je v sredo zvečer od njegovih islamističnih privržencev znova zahtevala, da končajo proteste in se razidejo. Grozi, da jih bo sicer odstranila, a ti napovedujejo nove demonstracije.

Od začetka julija je politično nasilje v Egiptu zahtevalo že več kot 250 življenj.

Egipt v primežu politične krize
Egipt v primežu politične krize