Po spopadih je ostalo uničenje. Foto: Reuters
Po spopadih je ostalo uničenje. Foto: Reuters

Kljub pred dvema tednoma sklenjenemu mirovnemu dogovoru o premirju med proruskimi uporniki in ukrajinsko vojsko ter hkratnemu umiku težkega orožja s prvih bojnih linij se nasilje na vzhodu Ukrajine nadaljuje, o čemer so se pogovarjali ameriški predsednik in evropski voditelji.

Prek videokonference so se pogovarjali ameriški predsednik Barack Obama, francoski predsednik Francois Hollande, nemška kanclerka Angela Merkel, italijanski premier Matteo Renzi, britanski premier David Cameron ter predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Iz Tuskovega urada so sporočili, da so se dogovorili za polno uresničevanje dogovora za končanje krize na vzhodu Ukrajine, ki je bil v Minsku sklenjen 12. februarja. V ta namen so obljubili tudi okrepitev opazovalne misije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki naj bi nadzorovala premirje.

Voditelji so poudarili, da je morebitna odprava sankcij proti Rusiji odvisna od polne uveljavitve dogovora iz Minska, ponovno pa so opozorili, da bi lahko uvedli še dodatne sankcije, če bo sporazum kršen. ZDA so sporočile, da še vedno razmišljajo o možnosti dobave orožja Kijevu.

Kot so še sporočili iz Tuskove pisarne, so voditelji govorili tudi o položaju v Libiji in izrazili veliko zaskrbljenost zaradi naraščanja napetosti v tej državi. Napovedali so dodatne pogovore o tej temi.