ZDA in Rusija se že nekaj mesecev dogovarjata glede prekinitve ognja v Siriji, a sporazum še ni sklenjen. Foto: Reuters
ZDA in Rusija se že nekaj mesecev dogovarjata glede prekinitve ognja v Siriji, a sporazum še ni sklenjen. Foto: Reuters
Alep
Sirske vladne sile z zavezniki so medtem ponovno zasedle območja na jugozahodu pokrajine Alep, ki so jih uporniki zavzeli prejšnji mesec. Foto: Reuters
Turška vojska
Uporniki s podporo Turčije naj bi prevzeli nadzor nad okoli 90 kilometrov dolgim ozemljem, ki si ga je Turčija že dolgo želela nadzorovati. Foto: EPA

Ameriški in ruski zunanji minister, John Kerry in Sergej Lavrov, sta se srečala ob robu vrha G20 na Kitajskem, po srečanju pa je Kerry dejal, da ostaja glede Sirije "nekaj težkih vprašanj", ki jih morajo rešiti. Kot je dejal Kerry, ne bodo hiteli in ne bodo storili nečesa, za kar menijo, da ne bo prineslo rešitve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Neimenovan visoki uradnik ameriškega zunanjega ministrstva je sicer pojasnil, da je Rusija pri nekaterih točkah dogovora z ZDA storila korak nazaj, kar je za zdaj onemogočilo dogovor o sodelovanju med državama. Uradnik je ob tem potrdil, da se bosta Kerry in Lavrov spet srečala v ponedeljek zjutraj.

Blizu, a ne dovolj
Nekateri mediji so predtem navajali diplomatski vir, da je dogovor med Washingtonom in Moskvo, ki bi vključeval vojaško in obveščevalno sodelovanje, blizu. V skladu z dogovorom bi Rusija izvedla pritisk na režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada, da se končajo napadi na civiliste in se omogoči humanitarna pomoč. Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov je ob robu vrha G20 v Hangdžovu po poročanju Reutersa sicer dejal, da je sporazum blizu, a da ni mogoče napovedati, kdaj ga bodo oznanili.

Ameriški predsednik Barack Obama je bil medtem precej previdnejši. "Nismo še tam," je dejal po srečanju z britansko premierko Thereso May ob robu vrha G20 in izpostavil, da gre za težka pogajanja. Kot je dejal Obama, obstajajo med ZDA in Rusijo "velike razlike" ne zgolj glede strani, ki jih obe državi podpirata, temveč tudi glede procesa, ki je potreben za dosego miru v Siriji. Po njegovih besedah so sicer pogovori z Rusijo odločilni. Ruski predsednik Vladimir Putin pa je že v petek dejal, da sta Moskva in Washington blizu dogovora. "Počasi napredujemo v pravo smer," so sporočili iz Kremlja.

ZDA in Rusija se glede sporazuma o prekinitvi ognja dogovarjata od julija, ko je Kerry s predlogom odpotoval v Moskvo.

Uspeh sirskih vladnih sil
Na terenu v Siriji medtem spopadi divjajo naprej. Sirske vladne sile z zavezniki so dosegle pomembno zmago s tem, ko so ponovno zasedle območja na jugozahodu pokrajine Alep, ki so jih uporniki zavzeli prejšnji mesec, poročanje Sirskega observatorija za človekove pravice navaja Reuters.

IS izgubil položaje ob turško-sirski meji
Uspešni so bili tudi uporniki, ki uživajo podporo Turčije. Kot poroča turška tiskovna agencija Anadolu, so borci Svobodne sirske vojske, predvsem sirski Arabci in Turkmeni, pregnali t. i. Islamsko državo s turško-sirske meje. Do napredovanja je prišlo nekaj več kot teden dni po začetku turškega posredovanja na severu Sirije, pri čemer Ankara uporablja tanke in letala, s katerimi podpira upornike.

Uporniki s podporo Turčije naj bi zdaj prevzeli nadzor nad okoli 90 kilometrov dolgim ozemljem, ki si ga je Turčija že dolgo želela nadzorovati, poroča Reuters. S tem naj bi džihadistom preprečili vstop v Turčijo, pa tudi zaustavili napredovanje sirskih Kurdov, ki uživajo podporo ZDA. Turčija kurdsko milico YPG označuje za teroristično, povezuje pa jo z Delavsko stranko Kurdistana (PKK), ki jo Ankara prav tako označuje za teroristično. PKK imajo za teroriste tudi EU in ZDA, na drugi strani pa Washington YPG vidi kot ločeno skupino in učinkovitega partnerja v boju proti IS-ju v Siriji.

V vojni, ki traja od leta 2011, je umrlo več kot 250.000 ljudi, razseljenih pa je 11 milijonov. Medtem ko Moskva vojaško podpira predsednika Asada, ZDA podpira določene uporniške skupine, ki se bojujejo proti Asadu.