Predstavnik za stike z javnostmi Bele hiše Josh Earnest je zavrnil očitke republikancev, da bo Iran s tem denarjem financiral
Predstavnik za stike z javnostmi Bele hiše Josh Earnest je zavrnil očitke republikancev, da bo Iran s tem denarjem financiral "teroriste". Označil jih je za laži in zavajanje. Dodal je še, da bo del denarja sicer verjetno res končal v rokah Hezbolaha, šiitskega gibanja v Libanonu, ali pa režima sirskega predsednika Bašarja Al Asada, ki ju podpira Iran, vendar pa so v Washingtonu prepričani, da bo Iran večino teh sredstev namenil predvsem krepitvi obubožanega iranskega gospodarstva. Foto: EPA
Donald Trump
Za republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa ni dvoma, da je šlo "za "teroristični letalski prevoz". Prepričan je, da bo ta denar "nedvomno našel pot do teroristov". Foto: EPA

Tako vsaj zatrjuje časopis Wall Street Journal, medtem ko Bela hiša to zanika in navaja, da je šlo za plačilo dolga Teheranu še iz časa pred iransko revolucijo leta 1979. A republikanci terjajo podrobnejša pojasnila.

Iran izpustil pet Američanov
Po sklenitvi jedrskega dogovora med Iranom in šesterico velesil - ZDA, Rusijo, Kitajsko, Francijo, Veliko Britanijo in Nemčijo - ki je začel veljati januarja in v okviru katerega je Zahod v zameno za omejitev iranskega jedrskega programa umaknil mednarodne sankcije, je Iran izpustil pet ameriških zapornikov, Washington pa je odobril pomilostitev sedmih iranskih zapornikov ter preklical naloge za pridržanje 14 ljudi.

Prav tako januarja sta ameriški predsednik Barack Obama in zunanji minister John Kerry sporočila, da bo Washington Teheranu odplačal 1,7 milijarde dolarjev dolga in obresti še iz časov pred islamsko revolucijo leta 1979 ter prekinitvijo ameriško-iransko diplomatskih odnosov v letu 1980. Gre za plačilo, o katerem je odločilo arbitražno sodišče v Haagu, in sicer 400 milijonov dolarjev dolga in 1,3 milijarde dolarjev obresti.

Earnest: Z letalom, ker ameriške banke ne sodelujejo z iranskimi
Kot je poročal Wall Street Journal, so ZDA teh 400 milijonov dolarjev v Iran poslale s tovornim letalom, in sicer v evrih in švicarskih frankih. Časnik predvideva, da je bila z denarjem plačana odkupnina za osvoboditev peterice Američanov, vendar je tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest to zanikal in pojasnil, da je šlo za plačilo omenjenega dolga. Da so denar poslali z letalom, je po njegovih navedbah posledica tega, da ameriške banke ne sodelujejo z iranskimi. Obenem je dodal, da je "izplačilo odkupnine za talce v nasprotju s politiko ZDA".

Republikanci: Denar bo šel za financiranje terorizma
Razkritje Wall Street Journala so sicer ob predvolilni kampanji za predsednika ZDA že pograbili republikanci. Predsednik predstavniškega doma Paul Ryan je že zahteval podrobnejša pojasnila. "Če so ta poročila resnična, potem to potrjuje sume, da je administracija plačala odkupnino za Američane, ki so bili nepravično zaprti v Iranu," je dejal. "Poleg tega bi bilo to novo poglavje v sagi zavajanja Američanov, da se jim proda ta nevarni jedrski sporazum," je dodal. Ryan je zatrdil tudi, da je to dokaz, kako daleč je šla Obamova administracija, "da bi zadovoljila glavno državo v svetu, ki podpira terorizem". Republikanci namreč namigujejo, da bo Iran omilitev sankcij izkoristil za to, da bo lahko okrepil financiranje terorizma.

A Earnest je zanikal namigovanja republikancev in jih označil za laži in zavajanje ameriške javnosti. "Prepuščam pa njim, da bodo pojasnili, zakaj se njihove napovedi ne uresničujejo," je dejal.