Glede na objavljeni dokument bi bilo zanimivo vedeti, kakšna bi bila usoda številnih nedolžnih zapornikov, k i so jih ZDA po krivem zaprle v zapor Guantanamo? Foto: EPA
Glede na objavljeni dokument bi bilo zanimivo vedeti, kakšna bi bila usoda številnih nedolžnih zapornikov, k i so jih ZDA po krivem zaprle v zapor Guantanamo? Foto: EPA
brezpilotno letalo RQ11 Raven
V času predsednikovanja Baracka Obame so postali priljubljena metoda v vojni proti terorizmu napadi z brezpilotnimi letali, katerih žrtve so večkrat tudi ameriški državljani. Foto: EPA

Dokument pravosodnega ministrstva je objavila televizijska hiša NBC, nad njim pa so osupli in zgroženi v Ameriški zvezi za državljanske svoboščine (ACLU). Dokument so označili kot zelo pretresljiv in dodali, da je težko verjeti, da se lahko kaj takšnega spiše v demokratični državi, kjer velja delitev med vejami oblasti.
Dokument ni v nasprotju s četrtim amandmajem
Dokument, ki ga je objavila ameriška televizija NBC, sodni veji oblasti odreka vsa pooblastila. Pravosodno ministrstvo, nasprotno, trdi, da ubijanje terorističnih osumljencev, četudi gre za ameriške državljane, ni v nasprotju s četrtim amandmajem k ustavi, ki Američane ščiti pred neutemeljenimi preiskavami in zaplembami ter s tem tudi pred poboji.

Ameriške državljane se tako sme ubijati brez ustreznih pravosodnih postopkov, če obstaja sum, da gre za vodilne pripadnike Al Kaide ali z njo povezanih terorističnih skupin. Sodišča menda pri tem nimajo besede, saj gre za zadeve zunanje politike, nacionalna varnost pa je le redko predmet sodne presoje.

Dovolj je že sum
A po mnenju kritikov je pravosodno ministrstvo s tem, ko je razširilo definicijo neposredne grožnje oziroma nevarnosti, prestopilo vse meje. Dokument namreč pravi, da uradnikom za izdajo ukaza za usmrtitev sploh ni treba vedeti, ali res obstaja kakšen konkreten načrt za napad.
Dovolj naj bi bilo že to, da osumljeni terorist spada med vodilne pri Al Kaidi ali z njo povezanih skupinah, na podlagi česar je mogoče sklepati, da bo napade prej ali slej pripravil.

Priljubljenost brezpilotnih letal
ZDA so recimo leta 2011 v Jemnu z brezpilotnim letalom usmrtile ameriška državljana Anvarja Al Avlakija in Samirja Khana, ki naj bi bila vpletena v pripravo napadov na ameriške cilje. Obamova administracija trdi, da za tovrstne poboje obstajajo ustrezni postopki in pravne podlage, ter državljane poziva, naj ji pri tem zaupajo.

Ime avtorja dokumenta pravosodnega ministrstva za zdaj še ni znano. Vrstijo pa se že primerjave z zloglasnimi definicijami mučenja in upravičevanjem spornih metod zasliševanja za teroristične osumljence, ki so jih izvajali v času predsednika Georgea Busha mlajšega.