Trump je v predvolilni kampanji močno kritiziral odnos ZDA do Kitajske. Foto: Reuters
Trump je v predvolilni kampanji močno kritiziral odnos ZDA do Kitajske. Foto: Reuters
Kitajska
Kitajska naj bi na ameriške ukrepe med drugim odgovorila s kazenskimi carinami na ameriški uvoz. Foto: Reuters

O tem poroča ameriški medij Politico na podlagi virov iz kabineta predsednika. ZDA naj bi nameravale to uvesti v naslednjih tednih.

Trgovinski predstavnik ZDA Robert Lighthizer je pripravil carinski sveženj, ki bi znašal približno 30 milijard dolarjev na leto, vendar ga je Trump zavrnil in Lighthizerju naročil, naj ta sveženj poveča. Pripravljajo se carine za okoli sto kitajskih izdelkov, med njimi so igrače, pohištvo, elektronika, telekomunikacijska oprema in drugo.

Poleg carin nameravajo ZDA uvesti tudi omejitve na kitajske naložbe in izvoz določenih ameriških izdelkov na Kitajsko, predvsem civilno-vojaške tehnologije, ter izdajanje vizumov kitajskim študentom v programih znanosti in tehnologije. Napovedani ukrepi so predvsem odgovor na obtožbe o kitajskih krajah intelektualne lastnine ZDA.

Gospodarske in politične posledice?
Kitajska naj bi na ameriške ukrepe odgovorila s kazenskimi carinami na ameriški uvoz, težave pa lahko nastanejo tudi na političnem področju. Kitajska je doslej sodelovala pri sprejemanju in izvajanju ostrejših sankcij proti Severni Koreji, ker je Trump utišal kritike iz časa kampanje in napovedi ukrepov proti visokemu primanjkljaju ZDA s Kitajsko ter ukrepov zaradi intelektualne lastnine.

Ameriška komisija za mednarodno trgovino je preračunala, da so ameriški proizvajalci samo na račun kršitev materiala, zaščitenega z avtorskimi pravicami, na Kitajskem leta 2009 izgubili skupaj 26 milijard dolarjev. Ameriška računalniška industrija je leta 2011 izgube na področju programske opreme zaradi kršitev Kitajske ocenila na 60 milijard dolarjev.

Carinske dajatve na uvoz jekla in aluminija, ki so jih ZDA uvedle pretekli teden, so razburile svet in povzročile odstop Trumpovega gospodarskega svetovalca Garyja Cohna. Trump je v torek odstavil zunanjega ministra Rexa Tillersona, ki nasprotuje višjim carinam. "Bližamo se kabinetu, ki si ga želim," je po odpustitvi Tillersona dejal Trump.