Svet
Donald Trump
Trump je v predvolilni kampanji močno kritiziral odnos ZDA do Kitajske. Foto: Reuters
Kitajska
Kitajska naj bi na ameriške ukrepe med drugim odgovorila s kazenskimi carinami na ameriški uvoz. Foto: Reuters

Dodaj v

ZDA naj bi uvedle višje carine za kitajske izdelke

Kako se bo odzvala Kitajska?
14. marec 2018 ob 08:22
Washington - MMC RTV SLO, STA

Predsednik ZDA Donald Trump naj bi prejšnji teden na sestanku v Beli hiši naročil ministrom, naj se pripravijo na uvedbo višjih carin in drugih ukrepov proti Kitajski.

O tem poroča ameriški medij Politico na podlagi virov iz kabineta predsednika. ZDA naj bi nameravale to uvesti v naslednjih tednih.

Trgovinski predstavnik ZDA Robert Lighthizer je pripravil carinski sveženj, ki bi znašal približno 30 milijard dolarjev na leto, vendar ga je Trump zavrnil in Lighthizerju naročil, naj ta sveženj poveča. Pripravljajo se carine za okoli sto kitajskih izdelkov, med njimi so igrače, pohištvo, elektronika, telekomunikacijska oprema in drugo.

Poleg carin nameravajo ZDA uvesti tudi omejitve na kitajske naložbe in izvoz določenih ameriških izdelkov na Kitajsko, predvsem civilno-vojaške tehnologije, ter izdajanje vizumov kitajskim študentom v programih znanosti in tehnologije. Napovedani ukrepi so predvsem odgovor na obtožbe o kitajskih krajah intelektualne lastnine ZDA.

Gospodarske in politične posledice?
Kitajska naj bi na ameriške ukrepe odgovorila s kazenskimi carinami na ameriški uvoz, težave pa lahko nastanejo tudi na političnem področju. Kitajska je doslej sodelovala pri sprejemanju in izvajanju ostrejših sankcij proti Severni Koreji, ker je Trump utišal kritike iz časa kampanje in napovedi ukrepov proti visokemu primanjkljaju ZDA s Kitajsko ter ukrepov zaradi intelektualne lastnine.

Ameriška komisija za mednarodno trgovino je preračunala, da so ameriški proizvajalci samo na račun kršitev materiala, zaščitenega z avtorskimi pravicami, na Kitajskem leta 2009 izgubili skupaj 26 milijard dolarjev. Ameriška računalniška industrija je leta 2011 izgube na področju programske opreme zaradi kršitev Kitajske ocenila na 60 milijard dolarjev.

Carinske dajatve na uvoz jekla in aluminija, ki so jih ZDA uvedle pretekli teden, so razburile svet in povzročile odstop Trumpovega gospodarskega svetovalca Garyja Cohna. Trump je v torek odstavil zunanjega ministra Rexa Tillersona, ki nasprotuje višjim carinam. "Bližamo se kabinetu, ki si ga želim," je po odpustitvi Tillersona dejal Trump.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
grenadir
# 14.03.2018 ob 08:36
Kot sem že včeraj napisal.. Imamo srečo, da lahko v živo spremljamo propad nekega imperija... Ta bo seveda še brcal, rovaril , grozil in znoritoval, pa ne bo kaj dosti pomagalo... Svet se je odločil, da bo namesto enega imel raje več policajev in prav je tako...
MZ
# 14.03.2018 ob 08:55
Carine že carine...ampak dvomim, da si kdo upa nakopati bes potrošnikov, ki bodo po vstopu v Walmart (ta ima baje 70-80% vseh dobaviteljev s Kitajske), na ra račun deležni višjih cen. Ker ravno nizke cene kitajske robe so eden od garantov za socialni mir v ZDA.
johann
# 14.03.2018 ob 08:43
Najslabše jo bo seveda zopet odnesla EU, ko bodo zaradi višjih carin v ZDA Kitajci pospešili izvoz svojih poceni izdelkov v Evropo.
Churchill W.
# 14.03.2018 ob 09:46
Ameriška komisija za mednarodno trgovino je ocenila, da so ameriški proizvajalci samo na račun kršitev materiala, zaščitenega z avtorskimi pravicami, na Kitajskem leta 2009 izgubili skupaj 26 milijard dolarjev. Ameriška računalniška industrija je leta 2011 izgube na področju programske opreme zaradi kršitev Kitajske ocenila na 60 milijard dolarjev.

Lepe številke, ni dvoma.
Ampak , ali je komisija za mednarodno trgovino podala oceno koliko so ameriški proizvajalci zaslužili na račun tega, da imajo po večini vsi proizvodnjo preseljeno na Kitajsko in njene sosede, kjer delavci brez pravic delajo za $1 ali $2, prozvodi pa se plačujejo po ceni, kot bibili narejeni v ZDA? Za $10/ur, ob višjih varnostnih standardih (ki stanejo seveda), dražjih storitvah potrebnih pri proizvodnji,....
Ko ti nekdo par Nike tenisk izdela za max $5, prodaš jih pa po $100 ----- ni hudič, da niso tudi tu bajni zaslužki! Ampak teh seveda ne omenjajo!
GORILA
# 14.03.2018 ob 08:34
med njimi so igrače, pohištvo, elektronika, telekomunikacijska oprema in drugo.

...torbice, čevlji in obleke pa ne???
Nikolaj
# 14.03.2018 ob 10:07
Veliki imperij USA se sesuva.
Čaka ga usoda rimskega imperija.
WeeBay
# 14.03.2018 ob 09:37
Zanimivo bo. Kitajci še brez odgovora!
mb128
# 14.03.2018 ob 09:00
In ko bo cel svet uvedel protiukrepe kaj pa porem?! A veliki bum slučajno?! Mislim temu se je dokončno odpelalo!
Svit-1
# 14.03.2018 ob 09:23
"Bližamo se kabinetu, ki ga želim."

Bela hiša = Donald Trump s.p.
STANE
# 14.03.2018 ob 09:08
Trump dela 100 na uro,Vsak dan nas preseneča z novimi ukrepi,ki pa imajo verjetno dolgoročno slabe posledice za ZDA. Protiukrepi bodo vsekakor sledili in iz America FIRST lahko kar hitro nastane America LAST.
borut-blas
# 14.03.2018 ob 09:41
donald morda ne ve da je na tehničnih univerzah brez kitajskih študentov in profesorjev sploh ne morejo več delovati
nimjo več svojega kadra
sanje donalda trumpa se bodo spemenile v moro
video https://youtu.be/-fphPeRvhjQ
fritaja
# 14.03.2018 ob 10:52
E to, pa da vidimo zdaj...!
Kako stojijo stavnice glede rezultata te trgovinske vojne? Stavil bi nekaj na Kitajce ;)
Sebastjan666
# 14.03.2018 ob 09:29
Kitajsko 20/21 stoletja je zgradil wall street/City of London - za svoje potrebe globalizma. Torej ne gledati na Kitajsko kot na neko državo, ki dela zoper oligarhijo bankirjev. Kitajska je zanje tako pomembna kot EU in Japonska.

Robert Lighthizer pa prihaja iz ene pomembnejših Wall street odvetniških pisarn Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom - upravljajo z več kot 1 000 milijardami $ M&A pogodb.
Skadden pa kot wall street platforma, preko svojega direktorja Erica J. Friedmana predstavlja ideologijo wall street liberalizma/globalizma. Pred tem delal v Rockefellerjevem Citigroup, Nasdaq...
Bil izbran pri Chambers USA: America’s Leading Lawyers for Business, The Best Lawyers, ter America in NACD Directorship 100.
firtoh
# 14.03.2018 ob 09:08
Poleg carin nameravajo ZDA uvesti tudi omejitve na kitajske investicije in izvoz določenih ameriških izdelkov na Kitajsko, predvsem civilno-vojaške tehnologije, ter izdajanje viz kitajskim študentom v programih znanosti in tehnologije.
Preprečevanje študija...super,to se spomni samo stabilni genij.
pancho
# 14.03.2018 ob 08:47
Udarec po žepu malega človeka?
osservatore
# 14.03.2018 ob 10:41
ker je Trump utišal kritike iz časa kampanje in napovedi ukrepov proti visokemu primanjkljaju ZDA s Kitajsko ter ukrepov zaradi intelektualne lastnine.

Da ima ZDA velik trgovinski primankljaj s Kitajsko so krivi samo in izključno Američani, ker so v pohlepu po dobičkih masovno izažali tehnologijo in tovarne na Kitajsko. Kitajci so se medtem izobrazili in razvili in sedaj je priletel "bumerang". Kraja intelektualne lastnine pa je problem.

Poleg carin nameravajo ZDA uvesti tudi omejitve na kitajske naložbe in izvoz določenih ameriških izdelkov na Kitajsko, predvsem civilno-vojaške tehnologije, ter izdajanje vizumov kitajskim študentom v programih znanosti in tehnologije.

Obstaja podatek, da polovica inženirjev v Silicijevi dolini ni rojena v ZDA (koliko je od teh Kitajcev in aziatov?). To govori o tem, da bo zaradi tovrstnih ukrepov lahko imela ZDA v prihodnosti velik primankljaj inženirskega kadra in s tem tudi konkretne posledice. Pri tako hitrem tehnološkem razvoju Kitajske, bo le-ta čez 15 let prva tehnološka velesila in to je očitno nekdo razložil Trumpetengold trobilu. On pa se je obrnil kot "slon v trgovini s porcelanom".
Churchill W.
# 14.03.2018 ob 09:47
@Svit-1
"Bližamo se kabinetu, ki ga želim."
Bela hiša = Donald Trump s.p.


Narrobe!
Bela hiša = Donald Trump Live Show!
zeuss-zeng
# 14.03.2018 ob 14:00
Populizem v vsem svojem sijaju.
-------
in najbolj pokvarjeni populisti zmerjajo druge da so populisti po sistemu : lovite tatu , da lahko sam kradem ....
generacija56
# 14.03.2018 ob 12:52
patriot
Kitajci niso vazal ZDA.
Oni lahko svoj potencijal svobodno razvijajo.
ZDA pa dušijo Japonsko...
Če malo dvignejo greben, jim najdejo sovražnika, da pričnejo graditi bunkerje, vsilijo nakup orožja za kakšen drobiž 100 milijard, z medijsko kampanjo zaustavijo velike projekte, dvignejo ceno energenta, tisočero možnosti...
copcop
# 14.03.2018 ob 11:22
Populizem v vsem svojem sijaju. Seveda bodo Američani pozdravili odločitev zelo zanesljivega genija in nagradili z novim mandatom, o tem ni več dvoma. Me veseli, da bodo ZDA s temi ukrepi padle s prestola, saj se težišče gospodarske, politične in vojaške moči premika v Azijo. Nič slabega.
bicesniga
# 14.03.2018 ob 21:48
@ Sebastjan666

Kaj pa ti meniš o BRICS-u, kot protiuteži IMF-u?
Bojan18
# 14.03.2018 ob 20:21
V bistvu je za nas plus, da ima Amerika vsaj neko obdobje takšnega predsednika. Upam, da dobi še en mandat in dokončno potopi državo.
Sebastjan666
# 14.03.2018 ob 14:47
zeuss-zeng

Kitajska , ki so jo nameravali zahodni ,, rokefelerji ,, uničiti se je začuda postavila na noge in udarila nazaj - in kakor da to še ne bi bilo dovolj se je rusija oborožila do meje , ki jo zahodnjaki ne morejo nadzirati .

Ne vem da bi bilo res tako. Rockefellerji&Co. so naredili Kitajsko kot jo vidimo danes. Poglej si kitajske ekonomiste, kje so se šolali, kje so delali in kaj predavajo na kitajskih univerzah, in kako so najprej londonski bankirji, kasneje wall street bankirji gradili kitajski šolski sistem, ter kako so kitajski komunisti vzpostavili vezi z Wall street/City of London univerzami.
primer Guanghua School of Management (Peking University):
osebje iz Harvard, Oxford, Yale, University of California, Berkeley, Stanford, Carnegie Mellon, Brown, da ne govorimo o tem, kako je povezana z ostalimi Wall street/City of London univerzami.
Poglej si Yali School, ki deluje na kitajskem kot podružnica Yale, kjer so Mao Ce-tunga navdahnili za marksizem in boljševizem, in ga kasneje preko OSSa postavili na oblast. Pa poglej si ameriške ambasadorje na Kitajskem, kje so se večinoma šolali in kateri skrivni organizaciji so pripadali.
Poglej si kakšnega kitajskega filozofa, ki se je šolal v ZDA in prenesel filozofijo Bertranda Russella (enega vodilnih Wall street ideologov globalizma/uničevanja zahoda) na Kitajsko kot profesor na univerzah.
Poglej si kitajske politike, ki so šolani na Wall street univerzah.
Poglej si sedanjega ameriškega ambasodorja na kitajskem, s kom je v sorodu in katero fakulteto je končal.

Poleg tega Kitajska politika javno poziva na večjo moč in vpliv IMFa in Svetovne banke. Kdo je ustanovil ti dve banki? Wall street. In zakaj bi Kitajska centralna banka, kot konkurenca hotela večji vpliv teh dveh Wall street bank, ki delujejo pod UNom (ki ga je tudi ustanovil Wall street, kot osnovno zunanje jedro globalizacije)? Kot je to dejal direktor kitajske centralne banke Zhou Xiaochuan.
In isti Zhou je pozval, da je potrebno preko IMFa (Wall street banke) ustanoviti novo svetovno valuto, ki bo zamenjala dolar - Special Drawing Right .
In isto stvar Special Drawing Right hočejo preko IMFa vpeljati anglo-ameriški bankirji.
zeuss-zeng
# 14.03.2018 ob 13:57
janezi
je treba imeti jajca. saj bodo sel razviti svet uničili s to samopašnostjo.tudi rusi ne bodo izvzeti,le zakaj bi bili ?nihče ne bo varen pred njihovim imperializmom.
----------
daj se malo zresni in ugotovi kaj pomeni beseda imperializem in kaj je samopašnost . Seveda paje znano , da zahodni lopovi vedno kričijo , da so lopovi drugi po načelu : lovite tatu . Zelo zanimivo kako nekateri komentatorji v tem smislu postajate transparentni in neverodostojni ....
zeuss-zeng
# 14.03.2018 ob 13:53
ZDA naj bi uvedle višje carine za kitajske izdelke
-------------------
popolnoma je jasno da se je zahodni svet ki je prvotno preko kolonializma ostalemu svetu brutalno pokradel vse kar se da in posledično obogatel ter si napravil uničevalna orožja s katerimi zdaj ogroža svet spomil da bi bilo dobro ukiniti še vse carine .. Tako se je v svoji hijenski pameti domislil neo liberalni globalizem . Ampak ,, hudič ,, nikoli ne spi . Kitajska , ki so jo nameravali zahodni ,, rokefelerji ,, uničiti se je začuda postavila na noge in udarila nazaj - in kakor da to še ne bi bilo dovolj se je rusija oborožila do meje , ki jo zahodnjaki ne morejo nadzirati . Kaj sedaj ??? Paranoični in gangsterski zahodni svet je odločil : te države , ki ne prisegajo na našo demokracijo bo potrebno uničiti - ker kam pa pelje , če ne bo sužnjev ....
fritaja
# 14.03.2018 ob 12:49
@patriot1970
Saj zame je dobro, da jih čim več stavi na američane, ker je potem kvota boljša ;)
patriot1970
# 14.03.2018 ob 11:28
grenadir
# 14.03.2018 ob 08:36
..........Svet se je odločil, da bo namesto enega imel raje več policajev in prav je tako...


No,....upam da bo teh več policajev prineslo svetu več mira,.....čeprav kljub optimizmu,...v to močno dvomim!
Bojan18
# 14.03.2018 ob 20:32
@Sebastjan666

Poglej si kakšnega kitajskega filozofa, ki se je šolal v ZDA in prenesel filozofijo Bertranda Russella (enega vodilnih Wall street ideologov globalizma/uničevanja zahoda) na Kitajsko kot profesor na univerzah.

Ni bilo potrebno, ker je Russel sam predaval celo na kItajskem.
lightning.si
# 14.03.2018 ob 17:04
carine na kitajske izdelke, ki z dumping cenami uničujejo industrijo razvitega sveta, bi morali uvesti že davno

EU je imela kvote za uvoz kitaskega blaga, a je angela tudi te izbrisala, da so lahko švabi na kitajsko prodajalo luksuzne avtomobile...
PomisliSe1x
# 14.03.2018 ob 11:31
medtem ko je boljsa resitev, ce je vsa proizvodnja in posledicno tudi know how na Kitajskem,

mi pa smo udobno le potrosniki?

ker Kitajci pac radi delajo za pest riza?

V nedogled?

Zgolj RESNICNI primer iz Iskre Stevci iz socialisticnih casov.
So pripeljali avtobus bratskih Kitajcev, da jih naucijo delati stevce. Pridni Kitajci so se naucili delati stevce. In so delali stevce, doma, v svoji tovarni, BISTVENO ceneje od Iskre Stevci.
Iskro Stevci so dol zaprli.


Vedno sem imel Nokia telefon, zdaj imam Huawei telefon. Je dovolj kvaliteten! Kitajci niso sposobni delati zgolj po instrukcijah, so sposobni nadgraditi zahodni know-how!

Fino ne? Vazno da smo vsi veseli in v en rog zmerjamo kaksen d*b*l je Trump?
Ker je fino biti v credi in ni treba mislit?

Pa kaj ce Kitajci ne upostevajo okoljskih in socialnih standardov, da sploh lahko ustvarijo tako poceni izdelke, kot jih mi upostevajoc vseh teh standardov ne moremo? In posledicno mi zapiramo dol tovarne, ali pa nas prisilijo da moramo nizati standarde?

ZBUDITE SE, zacnite razmisljati s SVOJO glavo! Hvala lepa!
RudeCorona
# 14.03.2018 ob 11:03
Ajde, ker gre ravno za ZDA: He's all in with the hammer.
Sebastjan666
# 14.03.2018 ob 22:50
bicesniga

V BRICS se nisem še uspel poglabljati, ker se trenutno ukvarjam bolj z wall street mafijo, vmes sem naletel še na močne povezave med wall streetom, angleško monarhijo (city of london) in kitajsko (od Chiang Kai Sheka do Mao Ce-Tunga) - ta naveza sega že zelo dolgo nazaj - britanska seveda veliko dlje. Zelo pestra zgodovina, ki jo je potrebno preučiti (govorim v svojem imenu), da se razume današnjo situacijo. In kolikor sem dobil informacij, je sedanja kitajska oblast samo orodje oz. dober partner wall streeta/city of london globalistov. Seveda, lahko se motim - takšen je moj pogled danes. BRICS me pa bolj spominja na nekakšno masko, ki bi preko Kitajske (ki jo očitno veliko ljudi dojema kot anti-ameriško silo) popeljala v to strujo (nov bančni/korporativni/visoko tehnološki nadzorni sistem, v rokah stare bankirske sile) države, ki sicer niso naklonjene zahodu. Kaj se bo pa dogajalo v prihodnje je težko napovedati, ker nimamo informacij - no, če kdo ve naj pove. Še večja zmeda je sedaj to s Trumpom, ki deluje kot anti-globalist - obdan z Goldman Sachs/Skull and bones oligarhijo. No, včeraj je en skull&bones odletel - Tillerson.

kot protiuteži IMF-u?
Kot sem že dejal, je direktor kitajske centralne banke Zhou Xiaochuan najavljal ustanovitev nove svetovne valute preko IMFa in svetovne banke - isto kar sanjajo Wall street bankirji. Vse to spominja na cilj ene svetovne vlade, ki jo bankirji že toliko let najavljajo in za katero so naredili že toliko vojn v imeni večnega miru :).
Sicer pa je tudi zanimivo, da so vse države, ki so 'proti' Wall streetu hkrati članice njihovega OZNa - kot osnovne organizacije za eno svetovno bankirsko vlado.
Sebastjan666
# 14.03.2018 ob 21:25
Bojan18

No, še toliko bolj jasno. Hvala za info.
Churchill W.
# 14.03.2018 ob 09:55
@johann
Najslabše jo bo seveda zopet odnesla EU, ko bodo zaradi višjih carin v ZDA Kitajci pospešili izvoz svojih poceni izdelkov v Evropo.

Dejstvo je, da bi lahko EU v kolikor bi imeli na pravih mestih prave ljudi (govorim o komisijine parlamentu), to kar Donald počne izkoristila v pozitivnem smislu.
S poceni izdelki iz Kitajske smo že poplavljeni - predvsem tekstil in neumnosti.
Kitajci že kar nekaj časa niso več samo "tatovi intelektualne lastnine", ko so vrhunske tehnološke izdelke kopirali in jih prodajali kot svoje po nizkih cenah. Niso samo "kradli" ampak so "kradli" zato, da so se učili!
EU dejstvo, da ZDA dela gromozansko luknjo med ZDA in Kitajsko mora obrniti sebi v prid. Potrebno je zvabiti Kitajce - z "know how" znanjem - posameznike kot tudi podjetja v Evropo, hkrati pa Evropo poslati na Kitajsko. Če si EU in Kitajska data roko in podpišeta kakšne dobre sporazume za obe strani, bo ZDA s svojimi carinami in omejitvami samo še piskala in stiskala.
janezi
# 14.03.2018 ob 14:30
daj se malo zresni in ugotovi kaj pomeni beseda imperializem in kaj je samopašnost . Seveda paje znano , da zahodni lopovi vedno kričijo , da so lopovi drugi po načelu : lovite tatu . Zelo zanimivo kako nekateri komentatorji v tem smislu postajate transparentni in neverodostojni ....
-----------------------------
pa saj kitajci se gredo imperializem,preoblečen v "komunizem".Razglej se po afriki,aziji,juž. ameriki.se vrinejo,prilastijo,izžemajo domačine.njihove proizvodne zmogljivosti sesujejo,kot že Iskro pri nas,čez čas pabodo boskarola..iamo minus z njimi.kompenziramo s posojili !!! Halo !!
_ _ _ =minusi...
patriot1970
# 14.03.2018 ob 11:31
fritaja
# 14.03.2018 ob 10:52
E to, pa da vidimo zdaj...!
Kako stojijo stavnice glede rezultata te trgovinske vojne? Stavil bi nekaj na Kitajce ;)....


hmmm,...jaz pa še vedno na Američane!
Kitajce čaka usoda Japoncev,....izpred par desetletij
janezi
# 14.03.2018 ob 13:37
kitajci kradejo si prilaščajo vse kar ustreza državi.na radiu ob 7h lipušček povedal ,da firma ki posluje na kitajskem mora oddati načrte svojih tehnologij kitajcem !!! pa to je nujno treba zaustaviti.pač je treba imeti jajca. saj bodo sel razviti svet uničili s to samopašnostjo.tudi rusi ne bodo izvzeti,le zakaj bi bili ?nihče ne bo varen pred njihovim imperializmom.
Korošec
# 14.03.2018 ob 10:24
Prebivalci Slovenije in EU-ja se posmehujejo ZDA in mislijo, da se sesuva, zanimivo koliko so mediji sposobni sprat možgane nekaterim.
Kazalo