Osrednji del bolnišnice je bil povsem uničen. Foto: Reuters
Osrednji del bolnišnice je bil povsem uničen. Foto: Reuters
Eden od preživelih v napadu. Foto: Reuters

Kot poroča AP, ki se pri tem opira na navedbe nekdanjega visokega predstavnika obveščevalcev, so analitiki ameriških posebnih operacij v dnevih pred smrtonosnim napadom 3. oktobra preiskovali bolnišnico, ki so jo opisali kot oporišče operacij pakistanskega agenta, ki naj bi usklajeval talibanske dejavnosti v mestu.

Bolnišnico so usodnega dne ameriške zračne sile v eni uri napadle kar petkrat, kljub večkratnim rotenjem MSF-ja, naj vendar ustavijo obstreljevanje. Napadi so se osredotočili izključno na glavno stavbo, v kateri sta bili urgenca in oddelek za intenzivno nego, medtem ko drugih stavb niso zadeli. Že predtem je bilo znano, da so iz bolnišnice ameriškim silam v dneh pred napadom celo posredovali natančne koordinate svoje lokacije.

Novi podatki kažejo, da je bila bolnišnica načrtno izbrana za cilj, je sporočila Meinie Nicolai iz MSF-ja. "To bi pomenilo, da je šlo za naklepni pokol," je dodala. Po ameriških obveščevalnih podatkih naj bi bolnišnico uporabljali kot poveljniški in nadzorni center za talibane ter skladišče za težko topništvo. MSF vztraja, da je v bolnišnici veljala stroga prepoved vnosa orožja.

Nasprotujoča si poročila
In medtem ko ameriška vojska vztraja, da so se ameriške in afganistanske sile znašle na udaru ognja iz bolnišnice, pa uslužbenci bolnišnice zatrjujejo, da ni iz stavbe streljal nihče. "Osebje MSF-ja je poročalo o mirni noči in da pred zračnimi napadi ni bilo nobenih oboroženih borcev ali spopadov v kompleksu ali v njegovi okolici," je povedala Nicolaieva.

Ameriška vojska je sprva navajala, da so zračni napad izvedli "v bližini" bolnišnice, da so bila njihova tarča talibani, bolnišnica pa da bi "morda lahko bila postranska škoda" napadov. Dva dni pozneje so ploščo obrnili, ko je general John F. Campbell, poveljnik ameriških sil v Afganistanu, dejal, da so afganistanske sile zaprosile za pomoč iz zraka, ker "so se znašle na udaru sovražnega ognja", v napadih pa da je bilo "po nesreči zadetih več civilistov".

A že naslednji dan je Campbell postregel še s tretjo različico, ko je v pričanju pred senatnim odborom napad označil za odločitev ameriških poveljnikov, češ da je bila na območju enota za posebne operacije, ki se je znašla na udaru. "Bolnišnica je bila zadeta po nesreči. Nikdar ne bi namerno ciljali zaščitene zdravstvene ustanove," je zatrdil.

ZDA so že sporočile, da bodo svojcem žrtev izplačale odškodnine, ob tem pa bodo MSF-ju nakazale sredstva za obnovo bolnišnice. Tako ameriška kot afganistanska vlada sta sprožili interni preiskavi, a MSF vztraja pri neodvisni preiskavi, bombardiranje njihove bolnišnice pa označuje za vojni zločin.