Trump je bil pod domačim in mednarodnim pritiskom, da od sporazuma ne odstopi. Že aprila je želel sporočiti, da Iran sporazuma ne spoštuje, a so ga prepričali, da je še prezgodaj, ker mu šele sestavljajo celovito strategijo do Irana. Foto: Reuters
Trump je bil pod domačim in mednarodnim pritiskom, da od sporazuma ne odstopi. Že aprila je želel sporočiti, da Iran sporazuma ne spoštuje, a so ga prepričali, da je še prezgodaj, ker mu šele sestavljajo celovito strategijo do Irana. Foto: Reuters
Hasan Rohani
Iranski predsednik Hasan Rohani je ocenil, da so ZDA v nasprotovanju Iranu osamljene. Foto: EPA
Federica Mogherini
Visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini je dejala, da si ne morejo privoščiti, da bi razdrli sporazum, ki deluje in prinaša rezultate. Mednarodni opazovalci sicer pravijo, da Iran sporazum v celoti spoštuje. Foto: Reuters
Kremelj
Rusija - tako kot Kitajska - svari pred odstopom od sporazuma. Foto: Reuters
Savdski kralj Salman
Riad je podprl Trumpa v njegovem zaostrovanju odnosa z Iranom. Na fotografiji je savdski kralj Salman. Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu
Poleg Savdske Arabije je tudi Izrael podprl ZDA. Na fotografiji je premier Benjamin Netanjahu. Foto: Reuters
Trump le ni umaknil ZDA iz sporazuma z Iranom

Dejal je, da ne bo potrdil sporazuma, in napovedal, da bo sodeloval z zavezniki pri soočanju z, kot je dejal, destabilizacijskimi dejavnostmi Irana in podpori terorizmu. Trumpov govor je bil zrcalna podoba tistih, ki jih je o Iranu podajal predsednik George Bush mlajši, poroča Slovenska tiskovna agencija. Tako je Iran oziroma njegov "fanatični režim" orisal v najbolj temačni podobi, ga obtožil, da je največji podpornik terorizma na svetu, ki destabilizira regijo, in ga potem - brez vsakršnih dokazov, sklicujoč se na "številne, ki tako mislijo" - celo obtožil, da je bil vpleten v teroristične napade v ZDA 11. septembra 2001.

Kot je dejal po poročanju BBC-ja, Iran širi "smrt, razdejanje in kaos". Trump pa vendarle ni odstopil od sporazuma, kot je obljubljal v času predsedniške kampanje.

V govoru je še zagotovil, da bo Iranu zaprl pot do jedrskega orožja, nekdanji veleposlanik ZDA pri ZN-u Bill Richardson pa pravi, da Trump pravzaprav dela vse, da spodbudi Iran k nadaljevanju jedrskega programa in da si poleg Severne Koreje postavlja še eno veliko jedrsko težavo.

Trump je napovedal sankcije proti iranski revolucionarni gardi. Zadevale bodo finančne strukture in določene posameznike, je dodal.

Usoda sporazuma je v rokah kongresa
"Namera je, da ostanemo v sporazumu, vendar predsednik ne bo potrdil, da Iran sporazum spoštuje," je pred govorom dejal ameriški zunanji minister Rex Tillerson. "Pravimo, v redu, izpolnjujejo tehnične zaveze," je dejal glede iranskega uresničevanja sporazuma. To pomeni, da bo usoda sporazuma v rokah kongresa, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Trump bo zdaj počakal na to, kar mu bodo sestavili v kongresu, kjer pripravljajo spremembo zakona, po katerem mora predsednik potrjevati sporazum.

Po zakonu mora predsednik ZDA vsake tri mesece kongresu sporočiti, ali Iran spoštuje sporazum, po katerem je v zameno za odpravo sankcij omejil svoj jedrski program, za katerega je ves čas trdil, da je miroljubne narave in da ni bil namenjen izdelavi jedrskega orožja. V okviru sporazuma je Iran tudi sprejel mednarodne inšpekcije.

Iran: ZDA so same v nasprotovanju iranskemu ljudstvu
Po oceni iranskega predsednika Hasana Rohanija Trumpov govor dokazuje, da ZDA bolj kot kadar koli prej nasprotujejo iranskemu jedrskemu sporazumu in da so bolj kot kadar koli prej proti iranskemu ljudstvu. A v tem so same, je dejal v televizijskem nagovoru.

Trumpov govor je opisal kot "niz žalitev in neutemeljenih obtožb" ter zavrnil njegovo grožnjo, da bo razcefral jedrski sporazum Irana s svetovnimi silami iz leta 2015.

"Ni študiral mednarodnega prava. Ali lahko predsednik sam razveljavi večstranski mednarodni sporazum? Očitno ne ve, da ne gre za dvostranski sporazum samo med ZDA in Iranom," je bil ironičen po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

EU: Iran spoštuje sporazum
Mednarodni opazovalci sicer pravijo, da Iran v celoti spoštuje sporazum o zamrznitvi jedrskega programa, ki je bil sklenjen leta 2015 med stalnimi članicami Varnostnega sveta ZN-a in Nemčijo na eni ter Iranom na drugi strani. To je takoj po Trumpovem govoru ponovila tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini. Dodala je, da ni v pristojnosti "katerega koli predsednika na svetu", da prekliče sporazum, ki je bil sprejet z resolucijo Varnostnega sveta.

"To ni dvostranski sporazum, ne pripada eni sami državi," je poudarila. "Kot mednarodna skupnost - in še posebej kot Evropa - si ne moremo privoščiti, da bi razdrli jedrski sporazum, ki deluje in prinaša rezultate," je še dejala zunanjepolitična predstavnica Unije.

Tudi Velika Britanija, Francija in Nemčija - vse so podpisnice sporazuma - sporazum podpirajo. Britanska premierka Theresa May, francoski predsednik Emmanuel Macron in nemška kanclerka Angela Merkel so v skupni izjavi poudarili, da ostajajo zavezani polni implementaciji sporazuma. "Ohranitev iranskega jedrskega sporazuma je v našem skupnem nacionalnem varnostnem interesu," so sporočili.

"Jedrski dogovor je bil vrhunec 13 let diplomacije in pomemben korak za zagotovitev, da iranskega jedrskega programa ne bi uporabili v vojaške namene," so poudarili trije voditelji. "Zato spodbujamo ameriško administracijo in kongres, naj razmislita o posledicah za varnost ZDA in njenih zaveznikov, preden bosta sprejela kakršne koli ukrepe, ki bi spodkopali sporazum, kot je ponovna uvedba sankcij proti Iranu, ukinjenih v skladu s sporazumom," so še zapisali.

Na strani Washingtona Riad in Tel Aviv
Na drugi strani pa sta Trumpa podprla Savdska Arabija in Izrael. Savdska tiskovna agencija SPA je poročala, da "kraljevina podpira in pozdravlja odločno strategijo do Irana ter agresivno politiko, ki jo je napovedal ameriški predsednik". Savdska kraljevina obtožuje Iran, svojega regionalnega sovražnika, da širi destabilizacijo.

ZDA pa je podprl tudi Izrael. Tamkajšnji premier Benjamin Netanjahu je pohvalil "pogumno odločitev" Trumpa, da danes ni potrdil iranskega spoštovanja jedrskega sporazuma in se s tem "drzno zoperstavil iranskemu terorističnemu režimu", poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Rusija obsoja Trumpovo retoriko
Na ruskem zunanjem ministrstvu so medtem v sporočilu za javnost glede Trumpovega govora poudarili, da je uporaba agresivne in grozeče retorike nesprejemljiva ter da je uporaba takšnih metod za reševanje težav, ki se dotikajo temeljnih varnostnih interesov drugih držav, obsojena na neuspeh.

Izrazili so obžalovanje, da Trump ne podpira jedrskega sporazuma, in izrazili pričakovanje, da bo dogovor vseeno izpolnjen. "V tem vidimo element notranjepolitične debate v okviru ameriške nacionalne zakonodaje. Pričakujemo, da ta korak ne bo imel neposrednega vpliva na implementacijo sporazuma," so dodali v Moskvi.

Tudi Kitajska poziva k spoštovanju dogovora
Kitajska je ZDA že pred govorom pozvala, naj ohranijo zavezanost iranskemu jedrskemu sporazumu. Kot je po poročanju AFP-ja dejala tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hva Čunjing, je dogovor pomemben za zagotavljanje mednarodne politike neširjenja jedrskega orožja ter za mir in stabilnost v regiji. V Pekingu so izrazili upanje, da bi vse strani lahko ohranile in uresničevale dogovor.

Trump le ni umaknil ZDA iz sporazuma z Iranom