Bill Gates ostaja na vrhu najbogatejših Američanov že 20. leto zapored. Foto: EPA
Bill Gates ostaja na vrhu najbogatejših Američanov že 20. leto zapored. Foto: EPA
Najbogatejša Američanka je Christy Walton, ki je premoženje podedovala potem, ko je njen soprog John Walton umrl v letalski nesreči leta 2005. Foto: Reuters

Po podatkih revije Forbes je 400 najbogatejših Američanov danes skupno "težkih" kar 2,02 bilijona dolarjev (malenkost več celotno rusko gospodarstvo) - še lani je ta številka znašala 1,7 bilijonov.

Povečala pa se je tudi stopnja premoženja, ki te pripelje na Forbesov elitni seznam milijarderjev - danes je tako treba imeti pod palcem najmanj 1,3 milijarde dolarjev, da se uvrstiš na seznam, kar je največ po letu 2008, tik pred propadom investicijske banke Lehman Brothers, ki je dodobra zamajala svetovne borzne trge.

Bill Gates z 72 milijardami dolarjev osebnega premoženja že 20. leto zapored ostaja najbogatejši Američan. Računalniški mogotec je maja sicer ponovno prevzel nazaj tudi naziv najbogatejšega Zemljana, ko je po štirih letih na vrhu le ugnal mehiškega tajkuna mobilne telefonije Carlosa Slima.

Gates, soustanovitelj Microsofta in velik človekoljub, ki je od leta 1994 v dobrodelne namene podaril že 28 milijard dolarjev, je v zadnjem letu svoje premoženje povečal za 6 milijard, za kar se lahko zahvali predvsem rasti Microsoftovih delnic.

Drugo mesto z 58,5 milijarde zavzema vlagatelj Warren Buffett, ki je pred kratkim kupil Heinz in je s tem dobil enega največjih finančnih prilivov v zadnjem letu. Na tretjem mestu je z 41 milijardami soustanovitelj podjetja Oracle Larry Ellison.

Najbogatejša ženska Walmartova dedinja
Najbogatejša Američanka - pa tudi Zemljanka - je Christy Walton, ki je obogatela s soprogovo zapuščino leta 2005. Waltonova naj bi bila zaradi svojega deleža v največji veleblagovnici na svetu Walmartu "vredna" okoli 35,4 milijarde dolarjev. Walmart ima 466 milijard letnega prometa in zaposluje 2,2 milijona ljudi po vsem svetu. Waltonova si Walmart deli s svakom Jimom in svakinjo Alice (s po 33 milijardami dolarjev 6. in 7. mesto na seznamu).

Med dvajseterico se je uvrstil tudi Facebookov ustanovitelj Mark Zuckerberg, potem ko se je njegovo premoženje v zadnjem letu podvojilo na 19 milijard. Najmlajši na seznamu pa ni Zuckerberg, ampak njegov nekdanji sostanovalec in soustanovitelj Facebooka Dustin Moskovitz, ki je pri 29 letih le nekaj dni mlajši od svojega kolega.

Najbogatejši ameriški politik ostaja z 31 milijardami newyorški župan Michael Bloomberg.