Somers je na posnetku izrazil bojazen, da je njegovo življenje ogroženo. Foto: Reuters
Somers je na posnetku izrazil bojazen, da je njegovo življenje ogroženo. Foto: Reuters
Jemen
Al Kaida je odgovorna za številne teroristične napade v Jemnu. Foto: Reuters

33-letnega ameriškega novinarja Luka Somersa so pripadniki jemenske veje Al Kaide ugrabili septembra lani v jemenski prestolnici Sana. Somers se je pridružil drugim talcem, med njimi tudi zahodnjakom, ki jih zadržujejo islamski skrajneži.

Operacijo reševanja je odobril predsednik Barack Obama. "Žal Luka ni bilo tam, čeprav so bili navzoči talci drugih narodnosti, ki smo jih rešili," se je glasilo sporočilo Nacionalnega varnostnega sveta.

Tajna operacija je bila razkrita, potem ko se je na spletu pojavil videoposnetek, na katerem jemenska veja Al Kaide grozi z usmrtitvijo Somersa, če ZDA v treh dneh bodo izpolnile njihovih zahtev, ki jih niso opredelili, a so poudarili, da jih Američani dobro poznajo.

Eden izmed voditeljev skrajnežev Ali Al Ansi je na posnetku kot "zadnjo neumno akcijo ZDA" označil neuspelo operacijo v provinci Hadramavt, kjer so pretekli teden njegovi soborci tuje talce, med njimi ameriškega novinarja ter Britanca in Južnoafričana, umaknili nekaj dni prej, preden so jemenske sile in ameriški komandosi izvedli omenjeno operacijo za njihovo osvoboditev.

Novinar spremljal jemensko revolucijo
Na videoposnetku je bil tudi 33-letni Somers, očitno dobrega zdravja. Prosil je za pomoč in dodal, da je prepričan, da je njegovo življenje ogroženo.

Somers je leta 2011 v Jemnu spremljal revolucijo, med katero so strmoglavili dolgoletnega voditelja Alija Abdulaha Saleha, pozneje pa je delal kot prevajalec.

Al Kaida na Arabskem polotoku je po besedah Washingtona najnevarnejša veja mednarodne teroristične mreže Al Kaida, ni pa znana po pogostih usmrtitvah tujih talcev. Jemen je ključen ameriški zaveznik v boju proti Al Kaidi in dovoli Washingtonu, da na njegovem ozemlju izvaja napade z brezpilotnimi letali.