Maduro in Jaua sta odločena, da ne bosta popustila pritiskom ZDA. Foto: EPA
Maduro in Jaua sta odločena, da ne bosta popustila pritiskom ZDA. Foto: EPA

Venezuelski zunanji minister Elias Jaua je ZDA obtožil, da predsedniku Nicolasu Maduru preprečujejo polet preko Puerto Rica, ki je ameriško ozemlje, na njegovi poti na Kitajsko. Povedal je, da ZDA niso podale nobenega razloga, zakaj so Maduru odrekli pravico do preleta, zato je potezo označil kot "dokaz agresije ameriškega imperializma proti bolivarski republiki".

Jaua je ob tem dejal še, da je to, da predsedniku države preprečujejo prelet zračnega prostora ozemlja, ki so ga kolonizirali, huda napaka, a da to njegovega poleta proti Kitajski ne bo preprečilo, saj bodo našli druge poti. "Pridržujemo si pravico za kakršni koli ukrep, če ameriška vlada ne bo preklicala tega napada na venezuelsko suverenost," je še dodal zunanji minister.

V ZDA se na obtožbe Caracasa še niso odzvali, molči tudi ameriško veleposlaništvo v Caracasu. Maduro naj bi obisk na Kitajskem začel v soboto, iz Caracasa pa naj bi poletel danes. Kitajska je ena od glavnih posojilodajalk venezuelski vladi, kitajska podjetja pa so močno navzoča tudi v venezuelski naftni industriji.

ZDA venezuelski delegaciji nočejo izdati vizumov
Maduro pa je v četrtek v enem od svojih ognjevitih nagovorov povedal tudi, da ZDA zavračajo izdajo vizuma njegovemu ministru Wilmerju Barrientosu, sicer generalmajorju venezuelske vojske, in drugim članom delegacije, ki naj bi se prihodnji teden v New Yorku udeležila zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov. "Tega ne bomo mirno sprejeli," je dejal, ni pa povedal, ali se bo tudi sam udeležil zasedanja.

"Postavljajo nam pogoje, ker smo se odločili, da gremo v New York. Mojemu ministru nočejo dati vizuma. Naj gremo kot turisti? Saj gremo v Združene narode, morajo nam dati vizume," je dejal Maduro in dodal: "Ne morejo nas ustaviti".

Morales že izrazil solidarnost z Madurom
Podobno usodo, kot zdaj očitno čaka Madura, je na začetku julija doživel bolivijski predsednik Evo Morales, ki je moral ob vrnitvi iz Moskve v La Paz pristati na Dunaju. Takrat mu je več držav, med njimi Francija, Španija, Italija in Portugalska, odreklo pravico do preleta, saj so tajne službe predvidevale, da naj bi v svojem letalu skrival ameriškega žvižgača Edwarda Snowdna. To se je izkazalo za neresnično.

Morales je na tiskovni konferenci že izrazil solidarnost s svojim venezuelskim kolegom, kjer je predlagal, naj 33 držav, članic skupnosti latinskoameriških in karibskih držav, kot odgovor na zadnje ameriško dejanje, razmisli o izgonu ameriških veleposlanikov iz svojih držav.