Browna je policija uklenila in ga ustrelila s paralizatorjem, čeprav se aretirani, kot kaže posnetek, ni upiral. Foto: EPA
Browna je policija uklenila in ga ustrelila s paralizatorjem, čeprav se aretirani, kot kaže posnetek, ni upiral. Foto: EPA
Alfonso Morales
Načelnik policije v Milwaukeeju Alfonso Morales se je opravičil za incident in dejal, da so policisti ravnali neprimerno. Foto: EPA

igralca NBA Sterlinga Browna, ki se ni upiral, ustrelila s paralizatorjem.

23-letni Brown, igralec kluba Milwaukee Bucks, je januarja zvečer oziroma ponoči svoje vozilo ustavil na parkirnem mestu za invalide pred lekarno, namesto izreka običajne kazni pa je bil aretiran, policisti pa so nanj tudi streljali s paralizatorjem.

Policija je po prvotnem zavračanju nekaj mesecev po dogodku na Youtubu vendarle objavila videoposnetek kamere na uniformi policista, na katerem je razvidno, da se Brown aretaciji ni fizično upiral. Več policistov je Browna podrlo na tla ob njegovem avtomobilu, eden od policistov pa je nato večkrat zavpil "paralizator".

Browna so nato za kratek čas zaprli, policija pa ga ni obtožila ničesar, poroča BBC.

Opravičilo policije
Policija je opravila notranjo preiskavo, po njej pa se je načelnik policije v Milwaukeeju Alfonso Morales opravičil za ravnanje policistov. Po objavi posnetka je Morales dejal, da mu je žal, da se je incident "stopnjeval do te stopnje", po njegovih besedah pa so nekateri policisti "ravnali neprimerno" in so bili kaznovani.

Po poročanju Guardiana je bil pred objavo posnetka glede morebitnih odzivov javnosti nanj zaskrbljen tudi župan mesta Tom Barrett.

Tožba zoper policijo
Brown je v sredo napovedal, da bo tožil policijo v Milwaukeeju. V izjavi za javnost je dejal, da ga je policija "poskušala ustrahovati" in da je nato "nezakonito uporabila fizično silo", ga uklenila in ustrelila s paralizatorjem. Dejanje policije ga je "prisililo, da se izpostavi in pove svojo zgodbo".

"Temnopolti moški se ne bi smeli vnaprej bati in biti takoj v obrambnem položaju, ko vidijo policista, a to je naša realnost in resničen problem," je dejal Brown. Tožbo zoper policijo bo vložil, da bi "izsilil spremembe v skupnosti".

Skupni imenovalec "rasizem"
Brown je v izjavi spomnil na dolg seznam temnopoltih ljudi, ki jih je ameriška policija ubila, "skupni imenovalec v vseh teh situacijah pa so bili rasizem do manjšin, zloraba moči in nekaznovanost vpletenih policistov". Dodal je, da je "žaljivo, da v tako številnih primerih policisti niso bili kaznovani."

Oglasil se je tudi njegov klub, ki je ravnanje policije označil za "sramotno in neopravičljivo". Klub je pozval k več odgovornosti policije.

Milwaukee je imel že prej težave s policijskim vedenjem do temnopoltih prebivalcev. Leta 2017 je bil nekdanji policist oproščen uboja iz malomarnosti, potem ko je leto prej ubil 23-letnika. Takratno streljanje je povzročilo dvodnevne nemire v mestu.

ZDA se v zadnjih letih spoprijemajo s številnimi primeri neupravičenih policijskih streljanj na neoborožene temnopolte Američane, ki so povzročili vse večje razburjenje javnosti zaradi policijskega nasilja, spodbudili pa so tudi širšo razpravo o institucionalnem rasizmu v tej državi ter nastanek protirasističnega gibanja Temnopolta življenja štejejo.