Kitajska krepi vojaško navzočnost ne samo v Južnokitajskem, ampak tudi v Vzhodnokitajskem morju. Foto: Reuters
Kitajska krepi vojaško navzočnost ne samo v Južnokitajskem, ampak tudi v Vzhodnokitajskem morju. Foto: Reuters

"Nadaljevati moramo operacije v Južnokitajskem morju in tako pokazati, da sta morje in nebo nad njim mednarodna," je v zaslišanju pred kongresnim odborom za oborožene sile dejal prvi mož ameriškega pacifiškega poveljstva admiral Harry Harris in pojasnil, da bodo povečali število operacij in tudi njihovo zahtevnost. "Pluli in delovali bomo, kjer to dopušča mednarodno pravo," je bil odločen.

Stopnjevanju napetosti v Južnokitajskem morju ni videti konca in za zadnje razburjenje sosednjih držav ter ZDA je Peking poskrbel z namestitvijo radarjev in raketnega sistema zemlja-zrak na spornem otoku Woody oziroma Jongšing po kitajsko, ki si ga lastita tudi Vietnam in Tajvan.

Na otoku, ki ga je skupaj z več tamkajšnjimi otoki takratnemu Južnemu Vietnamu odvzela Kitajska po koncu vietnamske vojne, je od leta 1990 letališče, ki pa so ga lani nadgradili z namenom namestitve bojnih letal J-11.

V sredo so tuje agencije poročale, da naj bi Peking na otoku Woody namestil še bojna letala, poleg tega pa je Kitajska že pred časom začela gradnjo na grebenu na otočju Spratley z namenom postavitve vojaških objektov. Kitajska po mnenju Harrisa spreminja delovanje v Južnokitajskem morju z namenom vojaške prevlade na vzhodu Azije.

Oblasti v Pekingu zatrjujejo, da so vojaški objekti v Južnokitajskem morju "zakoniti in ustrezni", medtem ko je kitajski zunanji minister Vang Ji med obiskom v Washingtonu izrazil upanje, da ne bo več bližnjih patrulj in pošiljanja rušilcev ter strateških bombnikov.

Kitajska si lasti večino Južnokitajskega morja, kjer se na letni ravni prepelje za pet tisoč milijard dolarjev blaga. Del območja si poleg Kitajske, Vietnama in Tajvana lastijo tudi Malezija, Brunej in Filipini.

Avstralija krepi obrambo
Ob naraščajočem vojaškem vplivu Kitajske je Avstralija napovedala krepitev obrambnih zmogljivosti, s tem da bo v naslednjih desetih letih za obrambo namenila dodatnih 21 milijard dolarjev.

Med novimi nakupi bodo fregate, oklepniki, bojna letala in podmornice, je napovedal avstralski premier Malcolm Turnbull in pojasnil, da bo obrambni strateški načrt oblikovan v skladu s spremembami v regionalni varnosti.

Avstralski obrambni minister Marise Payne je dejal, da pozdravljajo gospodarsko vzpenjanje Kitajske, a se jim pri tem za regionalno stabilnost zdi pomembno, da Peking sosednjim državam da jasna zagotovila in poskrbi za večjo preglednost glede obrambnih načrtov.