Obama je obljubil, da bo zgradil še močnejšo koalicijo v boju proti Islamski državi. Foto: Reuters
Obama je obljubil, da bo zgradil še močnejšo koalicijo v boju proti Islamski državi. Foto: Reuters
Glavno oporišče Islamske države je v sirskem mestu Raka, ki je bilo med tarčami napadov. Foto: Reuters
Rakete tomahawk
Proti ciljem v Siriji so ZDA izstrelile tudi rakete tomahawk. Foto: Reuters
Sirija
Poveljniški center Islamske države v Siriji pred napadom in po njem. Foto: Reuters
F-22
Ameriško obrambno ministrstvo je sporočilo, da je v bojnih operacijah prvič sodeloval lovec f-22. Foto: EPA
ZDA boj proti skrajnežem razširile na Sirijo
Nov spopad na vzhodu
Globus
Začetek napadov na skrajneže v Siriji

Obama je spregovoril le nekaj ur po tem, ko so ZDA skupaj z arabskimi zaveznicami sprožile prve napade na položaje islamskih skrajnežev v Siriji.

"Znova naj bo jasno vsem, ki načrtujejo napade proti ZDA in škodujejo Američanom, da ne bomo dopuščali zatočišč za teroriste, ki grozijo našim ljudem," je zatrdil Obama in napovedal nadaljevanje napadov.

Po njegovih besedah moč koalicije, ki šteje več kot 40 držav, med njimi pet arabskih, dokazuje, da Američani v boju proti skrajnežem niso osamljene.

"ZDA so ponosne, da stojijo z ramo ob rami s temi državami na strani skupne varnosti. Moč te koalicije jasno dokazuje svetu, da ZDA v tem boju niso same," je še dejal.

V zračnem napadu ZDA in arabskih zaveznic na cilje v Siriji je bilo po zadnjih podatkih ubitih najmanj 70 pripadnikov Islamske države in še 50 drugih z Al Kaido povezanih skrajnežev. Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da je bilo v zračnih napadih ubitih tudi osem civilistov, med njimi trije otroci. ZDA tega niso potrdile in še preverjajo te navedbe.

Predstavnik Pentagona John Kirby je dejal, da so bili napadi v provincah Raka na severu države in Deir Zor na severovzhodu izvedeni z ameriškimi bombniki in lovci, uporabljene so bile tudi vodene rakete tomahavk. Napad so izvedli z vojaških ladij, ki plujejo v mednarodnih vodah v Rdečem morju in v severnem delu Arabskega zaliva. Tarča napadov so bili centri za urjenje, skladišča in vozila Islamske države.

Tarča tudi skupina Korasan
Iz Bele hiše so sporočili, da so napadli tudi položaje z Al Kaido povezane skupine Korasan, ki naj bi bila v sklepu priprav na napade proti ZDA in Evropi. "Že nekaj časa smo spremljali načrtovanje napadov v ZDA in Evropi," je povedal namestnik svetovalca za nacionalno varnost ameriškega predsednika Ben Rhodes. "Prepričani smo, da je bil napad blizu in so ga nameravali izvesti zunaj Sirije," je še pojasnil.

Skrivnostna skupina, o kateri je zelo malo znanega, naj bi bila specializirana za napade s skritimi eksplozivnimi sredstvi. O njenem obstoju so ZDA javno spregovorile šele prejšnji teden, ko je nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti James Clapper na srečanju predstavnikov obveščevalnih služb v Washingtonu dejal, da je omenjena skupina tako nevarna kot Islamska država. Osredotočila naj bi se na napade v tujini in se zato usmerila v novačenje skrajnežev z Zahoda.

Večino napadov izvedle ZDA
ZDA so potrdile, da so v napadih sodelovali Jordanija, Bahrajn, Savdska Arabija, Katar in Združeni arabski emirati. Med arabskimi državami so podporo ZDA izrekli še Egipt, Irak, Kuvajt, Libanon in Oman.

Letala Bahrajna in drugih držav Zalivskega sveta za sodelovanje (GCC) so sodelovala v napadih na številne teroristične cilje in jih uničile, so sporočile bahrajnske oborožene sile, vendar niso navedle podrobnosti. Da so njihova letala sodelovala v napadih, so sporočili tudi Združeni arabski emirati. ZDA so sicer pozneje pojasnile, da so večino napadov izvedla njihova letala.

Tako Velika Britanija kot Nato sta znova opozorila, da ne sodelujeta v zračnih napadih ameriških sil in njihovih arabskih zaveznic na cilje v Siriji. Britanski premier David Cameron je dejal, da je Velika Britanija pripravljena na sodelovanje v napadih in že načrtuje, da bo za to zaprosila v parlamentu.

Islamska država za napad krivi Savdsko Arabijo. Med drugim so že napovedali maščevanje.

Damask: "O napadu smo bili obveščeni"
Sirsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so ZDA "nekaj ur pred napadom" o tem obvestile Damask. Sporočilo ameriškega državnega sekretarja Johna Kerryja so prejeli pisno prek Iraka, s katerim so v stalnem stiku. State department je to zanikal.

Tudi generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je dejal, da je bila Sirija predhodno obveščena o začetku napadov na skrajnežev na njenem ozemlju. Sam je prepričan, da napadeni skrajneži predstavljajo grožnjo mednarodnemu miru in varnosti.

Sirski predsednik Bašar Al Asad je pred dnevi opozoril, da bodo ameriški letalski napadi na ozemlju Sirije brez dovoljenja vlade v Damasku pomenili napad na suvereno državo. Prav tako je ruski zunanji minister Sergej Lavrov znova opozoril, da izvajanje določenih geopolitičnih potez na račun suverenosti druge države pripomore le k "destabilizaciji situacije".

Opozicijska Nacionalna koalicija v Siriji je pozdravila zračni napad na IS, saj se bo s tem okrepil njihov boj proti silam Al Asada. "V boju proti Al Asadu bomo močnejši ... Napadi bi se morali nadaljevati, dokler Islamske države ne izkoreninimo s sirske zemlje," je dejal predstavnik opozicije Monzer Akbik.

VIDEOPOSNETEK BRITANSKEGA TALCA
IS je objavil nov videoposnetek britanskega vojnega poročevalca Johna Cantlieja, ki so ga prvič ugrabili v Siriji leta 2012, a se mu je s pomočjo Svobodne sirske vojske uspelo rešiti. Še istega leta se je Cantlier znova vrnil v Sirijo, kjer so ga znova ugrabili. Vojni poročevalec v šestminutnem videoposnetku kritizira ZDA in njene zaveznice, ki so izvedle prvi zračni napad na IS v Siriji. Do zdaj so člani IS-ja ubili tri zahodne talce. Kot so zagrozili, bodo kot naslednjega ubili britanskega prostovoljnega humanitarnega delavca Alana Henninga.


V Alžiriji ugrabili francoskega turista
Na vzhodu Alžirije so džihadisti ugrabili francoskega turista, ki je bil tam na počitnicah. 55-letni Francoz je bil ugrabljen v nedeljo zvečer, ko je s prijateljema planinaril na goratem območju Tizi Uzu. Odgovornost za njegovo ugrabitev so prevzeli džihadisti, ki so povezani s skrajno skupino Islamska država. Prav tako so zagrozili, da bodo talca ubili, če se ne bodo končali letalski napadi na položaje pripadnikov IS-ja.

Novica o ugrabitvi je odjeknila le nekaj ur po tem, ko je IS v ponedeljek pozval svoje privržence, naj ubijajo državljane držav, ki sodelujejo v mednarodni koaliciji proti džihadistom.

ZDA boj proti skrajnežem razširile na Sirijo
Nov spopad na vzhodu
Globus
Začetek napadov na skrajneže v Siriji