Bannon je na zaslišanje v kongres prišel z odvetnikom. Foto: Reuters
Bannon je na zaslišanje v kongres prišel z odvetnikom. Foto: Reuters
Robert Mueller
Posebni preiskovalec Mueller želi zaslišati Bannona. Foto: Reuters

Kongresne preiskave tega vprašanja bodo sicer minile brez večjih posledic za vpletene. Republikanci namreč nimajo nobenega namena povezati Trumpove kampanje z Rusi. Na drugi strani želijo demokrati preiskave ohraniti pri življenju, da bi jim pomagale na novembrskih kongresnih volitvah.

Hujše posledice pa lahko utrpijo tisti, ki jih bo preiskoval Mueller, čigar preiskava je kazenska in ima že nekaj obtožnic, tudi proti nekdanjemu vodji Trumpove kampanje Paulu Manafortu in nekdanjemu svetovalcu za državno varnost Michaelu Flynnu.

Bannon je v kongres prišel z odvetnikom, ki mu je svetoval, naj na določena vprašanja v preiskavi domnevnega ruskega vpletanja v ameriške volitve ne odgovarja. Kongresnikom ni hotel povedati ničesar, kar bi mu lahko škodovalo pozneje, ko ga bodo zaslišali Muellerjevi preiskovalci ali velika porota.

Dejstvo, da ni odgovoril na vsa vprašanja, o katerih podrobnosti še niso znane, saj je zaslišanje potekalo za zaprtimi vrati, in dejstvo, da je prišel s svojim odvetnikom, pomeni, da se je Bannon odločil sebe zaščititi. Ameriški mediji so v času zaslišanja Bannona poročali, da je Mueller že pretekli teden izdal nalog za zaslišanje pred veliko poroto.

Časopis New York Times, ki se sklicuje na neimenovan dobro obveščen vir, medtem poroča, da bi lahko bil Muellerjev poziv na pričanje pred veliko poroto pogajalska taktika, s katero bi Bannona prepričal, da privoli v zaslišanje v manj formalnih razmerah v Muellerjevih prostorih v Washingtonu.

Trumpov politični strateg
Bannon se je proti koncu leta 2016 pridružil predsedniški kampanji Donalda Trumpa, v novi vladi pa je dobil položaj političnega stratega Bele hiše. Na položaju je po notranjih prerivanjih in boju za vpliv z drugimi visokimi uslužbenci Bele hiše ter člani Trumpove družine ostal do poletja, ko mu je pokazal vrata novi vodja kabineta general John Kelly.

Bannon ima pomembno vlogo v eksplozivni novi knjigi o Trumpu avtorja Michaela Wolffa z naslovom Ogenj in bes. Avtor navaja Bannona, da je dejal, da je predsednikov sin Donald Trump mlajši zagrešil izdajstvo, ko se je pred volitvami leta 2016 srečal z Rusi, da dobi podatke, ki bi jih lahko uporabili zoper demokratsko predsedniško kandidatko Hillary Clinton.

Trump je sporočil, da se je Bannonu zmešalo in začela se je erozija podpore danes že nekdanjemu vodji skrajnodesničarskega portala Breitbart. Bannon se je sicer skušal opravičiti z izjavo, da je Donald mlajši domoljub, vendar pa lastne izjave o domnevnem izdajstvu niti ni zanikal.