V spopadih na vzhodu Ukrajine je umrlo že več kot 5.000 ljudi. Foto: EPA
V spopadih na vzhodu Ukrajine je umrlo že več kot 5.000 ljudi. Foto: EPA
Proruski uporniki
Proruski uporniki želijo razširiti ozemlje pod svojim nadzorom. Foto: EPA

Tiskovna predstavnica State Departmenta Jen Psaki je dejala, da ima Washington glede pomoči Ukrajini še naprej odprte vse možnosti, vendar pa njihov cilj ni začeti vojne z Rusijo prek posrednikov, ampak spremeniti vedenje Rusije.

Časopis Wall Street Journal navaja besede neimenovanih predstavnikov administracije, ki pravijo, da je ključno vprašanje prav to, ali bo pomoč Ukrajini v orožju ruskega predsednika Vladimirja Putina prepričala, da zmanjša podporo oziroma prepriča separatiste, da privolijo v mirovna pogajanja, ali pa jim bo zaradi tega še bolj okrepil pomoč v tankih in drugem orožju.

Separatisti so sprožili silovito ofenzivo, katere namen je povezati ozemlje pod njihovim nadzorom na vzhodu države s polotokom Krim, ki si ga je Rusija priključila že lani. Proruski separatisti imajo na voljo tanke in drugo težko orožje, Washington pa trdi, da tudi rusko vojsko.

Sankcije delujejo prepočasi
ZDA so doslej Ukrajini namenile le nebojno vojaško pomoč v obliki neprebojnih jopičev, sanitetnega materiala in nočnih očal. Kljub pritiskom iz Pentagona je predsednik ZDA Barack Obama zavračal pomoč v orožju.

Sankcije delujejo prepočasi, da bi spremenile odnos Rusije, pritiskov na Obamo, da spremeni politiko, pa je vse več. Vojaško pomoč Ukrajini med drugimi podpira vojaški poveljnik zveze Nato, general Philip Breedlove, nekdanji visoki uradniki administracije in vojske pa so pri Atlantskem svetu, Inštitutu Brookings in Svetu za svetovne zadeve iz Chicaga objavili poročilo, v katerem pozivajo k spremembi odnosa Bele hiše. Podpisniki, med katerimi sta nekdanji veleposlanik ZDA pri Natu Ivo Daalder in nekdanji vojaški poveljnik Nata admiral James Stavridis, predlagajo tri milijarde dolarjev vredno vojaško pomoč Ukrajini v prihodnjih treh letih.

Rusi v Ukrajino samo še s potnim listom
Medtem pa na vzhodu Ukrajine preštevajo nove žrtve spopadov med ukrajinskimi vladnimi silami in proruskimi separatisti. V zadnjih 24 urah je bilo ubitih 16 civilistov, več deset jih je bilo ranjenih. Ukrajinska vojska poroča o petih žrtvah med svojimi silami.

Ukrajinska vlada je sicer zaostrila pogoje za vstop Rusov v državo - od 1. marca dalje Rusi ne bodo več mogli priti v Ukrajino z osebnim dokumentom, temveč bodo potrebovali potni list. "To nam bo omogočilo, da močno poostrimo nadzor na mejah in povečamo nacionalno varnost Ukrajine," je odločitev Kijeva pojasnil ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk.

Poteza ukrajinske vlade bo verjetno prizadela več milijonov Rusov, še posebej tiste, ki živijo blizu meje z Ukrajino in imajo sorodnike na obeh straneh meje. Po zdaj veljavnih pravilih lahko Rusi, ki v Ukrajini bivajo do 90 dni, v državo vstopijo z osebnim dokumentom, otroci pa z rojstnim listom. Kot kaže aprila lani objavljena študija centra Levada, ima samo 28 odstotkov Rusov potni list za tujino, kar 76 odstotkov pa jih nikoli ni prestopilo meja nekdanje Sovjetske zveze.