Sirija več kot dve leti po začetku spopadov kaže zelo žalostno podobo. Foto: Reuters
Sirija več kot dve leti po začetku spopadov kaže zelo žalostno podobo. Foto: Reuters
Barack Obama
Obama je dejal, da stalno spremljajo stanje v Siriji, da bi lahko morda našli politično rešitev krize. Foto: EPA
Hudi boji v Siriji

Ameriški obrambni minister Chuck Hagel je prvi visoki predstavnik ameriške administracije, ki je namignil, da bi lahko z orožjem pomagali upornikom v boju proti tamkajšnjemu predsedniku Bašarju Al Asadu.

Dejal je: "Oboroževanje upornikov - to je možnost. O vsaki zadevi je treba razmišljati v več smereh, kar pa ne pomeni, da se bodo vse uresničile. Vse možnosti je treba uskladiti z mednarodno skupnostjo, saj moramo skupaj ugotoviti, kako bi dosegli tisto, kar si želimo," je izjavil v diplomatskem jeziku. To je dejal po srečanju z britanskim obrambnim ministrom Philipom Hammondom, ki je v povezavi s tem dejal, da London zaradi Evropske unije, ki je prepovedala oboroževanje upornikov, o tem sploh ne razpravlja.

Obama: Pogovarjamo se o vseh možnostih
Tudi predsednik Barack Obama, ki je lani takšen predlog gladko zavrnil, je svoje stališče v torek nekoliko omilil, saj je dejal, "da se po dokazih o uporabi kemičnega orožja v Siriji zdaj pogovarjajo o vseh možnostih". Nasprotnikom režima predsednika Al Asada orožje sicer že nekaj časa dobavljata Katar in Savdska Arabija, ki veljata za ameriška zaveznika v regiji.

Mednarodni odposlanec za Sirijo Lakhdar Brahimi je po besedah virov v Združenih narodih zaradi neuspešnih prizadevanj za diplomatsko rešitev konflikta v tej državi sicer napovedal odstop s položaja.

Porezani, zabodeni, ustreljeni
Medtem so se pojavile domneve, da so sirske vladne sile izvedle več krvavih dejanj. Po trditvah sirskega observatorija za človekove pravice, ki ima sedež v Veliki Britaniji, bi lahko število mrtvih, ki so jih v obmorski vasici Al Bajda našli ustreljene, porezane in zabodene, nekatere pa celo zažgane, preseglo sto. Skupina sicer zbira podatke o kršitvah človekovih pravic na obeh straneh, o katerih jih obvešča mreža sodelavcev po vsej Siriji.

Mednarodna skupnost razpravlja tudi o nadaljnjih korakih, potem ko so se pojavili dokazi o uporabi kemičnega orožja v Siriji, natančneje živčnega plina sarina. Obama je obljubil "temeljito preiskavo" te zadeve in opozoril, da bi lahko bila ta informacija prelomnica v ameriški politiki do bližnjevzhodne države.

Tudi Rusija vztraja, da je glede uporabe kemičnega orožja v Siriji potrebna preiskava, razrešitev konflikta v državi pa ni odvisna od stališč Rusije in ZDA, pa je dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki bo sicer danes na obisku v Sloveniji.

Sirska vlada je navedbe o uporabi kemičnega orožja zavrnila z besedami, da "zahodne obtožbe nimajo nobene verodostojnosti".

Od izbruha spopadov marca leta 2011 je bilo v državi ubitih že več kot 70.000 ljudi.

Hudi boji v Siriji