Obama je z voditelji več evropskih držav razpravljal o vlogi Rusije v ukrajinski krizi. Strinjali so se o razširitvi sankcij. Foto: Reuters
Obama je z voditelji več evropskih držav razpravljal o vlogi Rusije v ukrajinski krizi. Strinjali so se o razširitvi sankcij. Foto: Reuters
Dogovor o nadzoru jedrskega orožja sta leta 1987 podpisala takratni ameriški predsednik Ronald Reagan in voditelj takratne Sovjetske zveze Mihael Gorbačov. Foto: EPA

S testiranjem jedrskega orožja je Moskva kršila dogovor o uničenju jedrskega orožja srednjega in krajšega dosega iz leta 1987, ki prepoveduje uporabo kopensko vodenih balističnih izstrelkov z dosegom med 500 in 5500 kilometri. Po besedah visokega ameriškega uradnika je vprašanje preizkušanja raket zelo resna zadeva. "Rusijo pozivamo, naj deluje v skladu s svojimi obveznostmi, ki jih predvideva dogovor, in naj na pravilen način uniči vse prepovedano orožje," je še zapisal uradnik v izjavi.

Ameriške trditve prihajajo v času, ko so odnosi med državama zaradi Ukrajine precej napeti. Washington je kritičen do vloge Rusije zaradi njene domnevne vpletenosti v dogajanje v Ukrajini, kar Moskva zavrača.

Ameriški predsednik Barack Obama naj bi glede testiranja jedrskega orožja že pisal ruskemu kolegu Vladimirju Putinu. To je prvič, da je ameriška vlada javno obtožila Rusijo glede testiranja jedrskih raket, o čemer se sicer po tiho govori že več let, poroča BBC.

Januarja je New York Times poročal, da ameriški uradniki domnevajo, da je Rusija poskuse s kopensko vodenimi izstrelki začela že leta 2008. V odzivu je ameriška vlada takrat zapisala, da te navedbe proučuje.

Sporazum iz leta 1987 predstavlja ključni dogovor med državama o nadzoru orožja, ob koncu hladne vojne pa sta ga podpisala takratna voditelja držav, Ronald Reagan in Mihael Gorbačov.

Obama se je v ponedeljek pogovarjal z več evropskimi voditelji, ki so se strinjali z razširitvijo sankcij proti Rusiji zaradi njene vloge v ukrajinski krizi. Zajele naj bi ruske banke ter obrambni in energetski sektor.

Bodo sankcije uvedene tudi proti oligarhom?
Kot je poročal dopisnik RTV Slovenija iz Bruslja Matjaž Trošt, so se članice Evropske unije dogovorile o razširitvi seznama ljudi iz Rusije in Ukrajine, proti katerim bodo zaradi razmer na vzhodu Ukrajine ter ruske priključitve Krima uvedle ukrepe. Neuradno bi bil lahko prvič na seznamu tudi kateri izmed ruskih oligarhov, seznam bo znan jutri. Voditelji Združenih držav Amerike, Velike Britanije, Francije, Nemčije in Italije so se zavzeli za okrepitev sankcij zaradi razmer na vzhodu Ukrajine, danes pa bodo predstavniki članic razpravljali še o morebitni uvedbi ostrejših gospodarskih sankcij proti Rusiji.