Eksplozija bi nedvomno spremenila tok zgodovine. Foto: EPA
Eksplozija bi nedvomno spremenila tok zgodovine. Foto: EPA

Dokument, ki ga je odkril ameriški raziskovalni novinar Eric Schlosser in objavil britanski časopis Guardian, razkriva, da se je incident zgodil, ko je bombnik B-52 razpadel v zraku in sta vodikovi bombi mark 39 po nesreči padli na Goldsboro v Severni Karolini.

Po pisanju britanskega časopisa naj bi se ena izmed dveh bomb vedla točno tako, kot se jedrsko orožje odziva v času vojne, saj naj bi bil detonacijski mehanizem sprožen, eksplozijo pa je preprečilo le nizkovoltno stikalo.

Če bi bomba eksplodirala, bi se vsebina bombe razširila nad Washingtonom, Baltimorom, Philadelphio in New Yorkom, ogrozila pa naj bi življenja milijonov Američanov.

O razsežnostih tega incidenta, ki se je zgodil na vrhuncu hladne vojne, se je do zdaj pogosto ugibalo, vendar je ameriška vlada vseskozi zavračala vse obtožbe o tem, da bi lahko lastni arzenal jedrskega orožja ogrozil življenja ameriških državljanov.

Po besedah Schlosserja bi eksplozija "dobesedno spremenila potek zgodovine". Bomba je bila namreč kar 260-krat močnejša od tistih, ki so ju Američani odvrgli nad Hirošimo in Nagasakijem.