ZDA večino svojih terorističnih osumljencev zadržujejo v Guantanamu na Kubi. Foto: EPA
ZDA večino svojih terorističnih osumljencev zadržujejo v Guantanamu na Kubi. Foto: EPA

S 93 glasovi za in s sedmimi proti je senat potrdil predlog vojaškega proračuna za letošnje proračunsko leto, ki se bo končalo 30. septembra prihodnje leto.

Tako kot pred njim predstavniški dom je tudi senat s sprejetjem spornih določil glede vojne proti terorizmu ZDA vrnil v čase po napadih 11. septembra 2001. Določilo namreč vojski nalaga, da mora prevzeti vse aretirane teroristične osumljence.

Vsakdo, ki je osumljen sodelovanja z mednarodno teroristično mrežo Al Kaida, mora biti premeščen v vojaški zapor in nima pravice do sojenja, pri čemer je lahko zaprt do konca življenja.

Izjema niso niti ameriški državljani, ki bodo sicer lahko ostali v civilnih zaporih, vendar prav tako za zmeraj in brez dostopa do sodišč.

Čeprav je predsednik Barack Obama zagrozil z vetom, je bil zakon potrjen z veliko večino. Proti spornemu določilu sta se med drugim izrekla direktor zveznega preiskovalnega urada FBI Robert Mueller in celo obrambni sekretar Leon Panetta, ki ne želi pošiljati na ulice vojakov, kar je tudi v nasprotju z ustavo.

Ameriška zveza za državljanske svoboščine je sporočila, da so omenjena določila v nasprotju z ustavo in zelo nevarna. Razlog, da so določila podprli tudi demokrati, so vsekakor predsedniške volitve prihodnje leto.