Kašmiri je izgubil eno oko v bojih med sovjetsko okupacijo Afganistana. Foto: EPA
Kašmiri je izgubil eno oko v bojih med sovjetsko okupacijo Afganistana. Foto: EPA

Smrt Kašmirija so potrdili tako njegovi privrženci kot tudi predstavniki pakistanske obveščevalne službe.

"Amerika bo kmalu videla naše polno maščevanje. Naša edina tarča je Amerika," je dejal tiskovni predstavnik skupine Harkat Ul Džihad Islami, katere vodja je bil Kašmiri. Poleg njega je bilo v nočnem napadu v bližini meje z Afganistanom ubitih še osem skrajnežev.

Po besedah neimenovanega pakistanskega obveščevalca so bili Kašmiri in njegovi soborci v času napada skupaj z afganistanskim talibanom v neki hiši v pakistanski pokrajini Južni Vaziristan.

Namig o njegovem skrivališču so dobili od krajevnih obveščevalcev. Kašmiri naj bi se zavedal, da se krog okoli njega oži, zato je imel izključen svoj satelitski in prenosni telefon, saj se je pripravljal na odhod prek meje v Afganistan, kjer bi si poiskal novo skrivališče.

Odgovornost za številne napade
Kašmirijeva skupina velja za operativno vejo Al Kaide in je po navedbah ameriških obveščevalcev zagotavljala borce za afganistanske talibane, ki se borijo proti ameriškim in Natovim silam. Skupina je odgovorna za samomorilski napad na ameriški konzulat v Karačiju leta 2006, ko so bili ubiti štirje ljudje in 48 ranjenih.

Kašmiri je bil eden najnevarnejših in učinkovitih skrajnežev na svetu. Bil naj bi celo nekdanji častnik v pakistanski vojski.

Pakistanski mediji domnevajo, da je bil v ozadju napada skrajnežev na pakistansko mornariško oporišče prejšnji mesec, ki je pomenil pravo ponižanje za pakistansko vojsko kmalu potem, ko je bila že osramočena zaradi ameriškega uboja bin Ladna na pakistanskih tleh.