Zgodovinsko rokovanje Raula Castra in Baracka Obame. Foto: Reuters
Zgodovinsko rokovanje Raula Castra in Baracka Obame. Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je aprila obvestil kongres, da umika Kubo s seznama držav podpornic terorizma.

Kongres je imel nato na voljo 45 dni, da bi to preprečil, in danes se je čas za to iztekel, umik pa je tako začel veljati, so sporočili iz State Departmenta. "Čeprav se ZDA ne strinjajo s številnimi politikami in ravnanji Kube, to ni del kriterijev za uvrstitev na seznam držav podpornic terorizma," so zapisali v sporočilu.

Zgodovinska otoplitev odnosov
Odnosi med ZDA in Kubo, ki so bili dolga leta milo rečeno hladni, so se začeli taliti decembra lani, potem ko sta državi izmenjali politične zapornike, Kuba je izpustila iz zapora vse domače oporečnike, ZDA so napovedale odprtje veleposlaništva v Havani, sprostile sankcije in olajšale potovanja na otok, Obama pa je sporočil, da razmišlja o umiku pol stoletja starega embarga. Ta sicer je za zdaj še v veljavi, odpravi pa ga lahko le kongres.

Umik s seznama držav podpornic terorizma je bila ena ključnih zahtev Kube, ki bo zdaj dobila precej večji dostop do virov mednarodnega financiranja, do katerih do zdaj ni mogla.

Umik s seznama tudi pomeni, da bo Kuba odslej imela boljši dostop do ameriških bank in ameriške pomoči, znebila pa se bo tudi mednarodne stigme, za katero so številni dalj časa opozarjali, da je neutemeljena in nepoštena.
Kuba je bila na omenjenem seznamu, na katerem ostajajo Sirija, Iran in Sudan od leta 1982.