Skrušeni Obama prevzema vso odgovornost za nesrečni dogodek. Foto: EPA
Skrušeni Obama prevzema vso odgovornost za nesrečni dogodek. Foto: EPA
Dr. Warren Weinstein je v Lahoreju delal kot pogodbenik za ameriško agencijo za mednarodni razvoj. Foto: AP

Oba talca so zadrževali pripadniki teroristične mreže Al Kaida. 72-letnega dr. Warrena Weinsteina, strokovnjaka za poslovni razvoj, so zadrževali od leta 2011, ko so ga ugrabili na njegovem domu v Pakistanu, 39-letnega humanitarnega delavca Giovannija Lo Porta, prav tako ugrabljenega v Pakistanu, pa od leta 2012.

Obama je v posebni izjavi za javnost dejal, da prevzema polno odgovornost za vse protiteroristične operacije, vključno s tisto, ki je nehote vzela življenji Weinsteina in Lo Porta. Zagotovil je, da niso imeli nobenih informacij o tem, da so v kompleksu Al Kaide na meji med Afganistanom in Pakistanom, ki so ga uničili z brezpilotnim letalom, talci.

"Ni besed, s katerimi bi lahko opisali naše obžalovanje zaradi grozljive tragedije," pa je poudaril Earnest.

Med mrtvimi tudi Američani v Al Kaidi
V omenjeni operaciji sta sicer umrla še dva ameriška državljana, Ahmed Farouq in Adam Gadahn, člana vodstva Al Kaide, kar sicer ni bil cilj operacije. V ločeni operaciji je prav tako umrl Američan, ki je deloval v imenu Al Kaide, čeprav to prav tako ni bil cilj operacije. ZDA niso imele nobenih podatkov o njihovi prisotnosti v tem delu sveta.

Bela hiša je še sporočila, da je bila operacija popolnoma zakonita in v skladu z vsemi protiterorističnimi ukrepi - imeli so namreč obveščevalne podatke, da je v kompleksu eden od vodij Al Kaide, ki ga ni bilo mogoče odstraniti na drug način. Vseeno pa bodo izvedli preiskavo, da bi ugotovili, kako se je nesrečni dogodek zgodil in da se v prihodnje take nesreče ne bi več dogajale.