Biden je odprl vrh. Foto: Reuters
Biden je odprl vrh. Foto: Reuters

V četrtek se bo tridnevno vrhunsko srečanje preselilo iz Bele hiše v State Department, kjer pričakujejo predstavnike okoli 60 držav, a pri tem ne gre za države, ki spadajo v koalicijo proti Islamski državi, čeprav je bistvo zasedanja iskanje rešitev prav za boj proti skrajni sunitski skupini pri novačenju in širjenju propagande.

Po navedbah diplomatskih virov je bilo iz Evrope povabljenih le okoli deset držav. Slovenije in drugih manjših držav, ki nimajo veliko muslimanskih priseljencev, ni med njimi.

Pohvale Los Angelesu, Minneapolisu in Bostonu
"Družbe morajo priseljencem ponuditi uveljavljene alternative ekstremizmu in vojaška sila sama problema ne bo rešila. Nacionalna varnost prihaja iz občutka skupnosti in vključevanje je pomembna lekcija za ZDA," je med drugim dejal Biden na srečanju s predstavniki lokalnih in verskih skupnosti ZDA.

Biden je posebej pohvalil mesta Los Angeles, Minneapolis in Boston, kjer imajo uspešne programe proti nasilnim skrajnim ideologijam.

Španija, Francija in Danska so doživele odmevne teroristične napade in sporočilo podpredsednika ZDA o nujnosti vključevanja priseljencev v družbo je letelo na te evropske države, ki imajo veliko muslimanskih oziroma arabskih priseljencev. Dejal je, da so ZDA na boljšem kot Evropa prav zaradi boljše kulturne integracije.

Na vrhu bo danes govoril predsednik Barack Obama, prav tako tudi v četrtek, ko se zadeva seli v State Department.