Sirski uporniki že dalj časa prosijo z oborožitev z naprednejšim orožjem, s katerim bi se lahko kosali z veliko močnejšo vladno vojsko. Foto: EPA
Sirski uporniki že dalj časa prosijo z oborožitev z naprednejšim orožjem, s katerim bi se lahko kosali z veliko močnejšo vladno vojsko. Foto: EPA
Alep
Prebivalci Alepa v strahu pričakujejo vladno ofenzivo na mesto. Foto: EPA
Rusija: ZDA bodo zaostrile dogajanje v Siriji

Sirski predsednik Bašar Al Asad je po trditvah Bele hiše proti opozicijskim silam uporabil kemično orožje v manjšem obsegu.

Namestnik svetovalca ameriškega predsednika Baracka Obame za nacionalno varnost je pojasnil, da je v več napadih s kemičnim orožjem, med njimi tudi z živčnim bojnim strupom sarin, umrlo med 100 in 150 ljudi.

Po besedah Bena Rhodesa ZDA nimajo dokazov, da bi se bojne strupe uporabili tudi uporniki.


Obama je že pred časom dejal, da bi uporaba kemičnega orožja v sirskem spopadu spremenila pravila igre in zdaj je prišla tudi odločitev, da bodo ZDA sirski opoziciji zagotovile vojaško podporo. Rhodes ni želel povedati, da za kakšno pomoč bo šlo, vendar je razložil, da bo se bo ta razlikovala od tiste, ki so jo zagotavljali v preteklosti.

Sirska opozicija je pozdravila potezo ZDA. "Upamo, da poteza ne bo ostala črka na papirju, pač pa bo implementirana na tleh, kakor hitro bo mogoče," je poudaril vojaški poveljnik Svobodne sirske vojske Selim Idris

Voditelji sirskih upornikov in politične opozicije so zaprosili za pomoč v protiletalskih raketah in sodobnemu orožju.

Moskva: Poročila so laž
Republikanski senator John McCain se je zavzel za vzpostavitev območja prepovedi letenja nad Sirijo, saj morajo ZDA po njegovem prepričanju nevtralizirati Asadovo premoč v zraku.

"Uporniki imajo dovolj lahkega orožja. Imajo dovolj kosov AK-47, a ti se ne obnesejo proti tankom. Potrebujejo protitankovsko in protiletalsko orožje," je bil jasen McCain.

Neimenovana zahodna diplomata v Turčiji sta povedala, da ZDA razmišljajo o vzpostaviti omejenega območja prepovedi poletov nad Sirijo, verjetno blizu južne meje z Jordanijo.

Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen je pozdravil "jasne" izjave ZDA in še dodal, da je "nujno, da sirski režim dovoli ZN-u preiskavo vseh poročil o uporabi kemičnega orožja". Uporaba takšnega orožja je "povsem nesprejemljiva", je še poudaril.

Predsednik zunanjepolitičnega odbora ruske dume Aleksej Puškov je sporočil, da so poročila o kemijskem orožju "izdelana na istem mestu" kot "laž" o orožju za množično uničenje, ki naj bi ga imel nekdanji iraški diktator Sadam Husein. Obamo je zato obtožil, da se podaja na isto pot kot njegov predhodnik George Bush.

Asad v naletu
V Beli hiši upajo, da bo povečanje vojaške podpore okrepilo učinkovitost upornikov, ki so zadnje tedne doživeli nekaj bolečih porazov na bojišču proti vladnim silam, ki jim je na pomoč priskočilo nekaj tisoč borcev proiranskega šiitskega gibanja Hezbolah iz sosednjega Libanona.

Potem ko je pod nadzor Damaska prejšnji teden znova prešlo pomembno strateško mesto Kusair, se je zdaj vladna ofenziva usmerila na sever in okolico največjega sirskega mesta Alep.

Obama je bil do zdaj veliko previdnejši glede vprašanja oboroževanja sirskih upornikov, v nasprotju z Veliko Britanijo in Francijo, ki sta dosegli, da je Evropska unija preklicala prepoved izvoza orožja v Sirijo.

Združeni narodi so v četrtek sporočili, da je o začetka vojne marca leta 2011 v Siriji umrlo najmanj 93.000 ljudi. Število ubitih je še posebej naraslo v zadnjih mesecih, samo od decembra lani je tako umrlo najmanj 27.000 ljudi.

Rusija: ZDA bodo zaostrile dogajanje v Siriji