Intervju so na božični dan predvajali v 300 manjših kinematografih po ZDA, kjer je bil - razprodan. Foto: EPA
Intervju so na božični dan predvajali v 300 manjših kinematografih po ZDA, kjer je bil - razprodan. Foto: EPA
Severna Koreja zanika, da bi stala za napadom. Foto: EPA
Komedija Setha Rogana se vrti okoli dvojice Američanov, ki jima Cia zaupa nalogo atentata na Kim Džong Una. Foto: EPA

FBI trdi, da za vdorom v računalniški sistem filmske družbe Sony, krajo in objavo osebnih informacij o zaposlenih ter za grožnjami s terorističnimi napadi na kinodvorane, ki bi vrtele parodijo na diktatorja Kim Džong Una, stoji Pjongjang. FBI vztraja pri tem tudi po številnih dvomih računalniških strokovnjakov glede tehnoloških zmogljivosti Severne Koreje za tak napad.

"Za današnjim ukrepom stoji naša zaveza, da mora Severna Koreja odgovarjati za obnašanje, ki uničuje in destabilizira," je sporočil finančni minister ZDA Jack Lew. "Predsednikov izvršni ukaz je odgovor na provokativna, destabilizacijska in represivna dejanja ter politike Severne Koreje, še posebej zaradi napada na filmsko družbo Sony," pa so sporočili iz Bele hiše.

"Proporcionalen odgovor"
Predsednik je Lewa pooblastil, da uvede sankcije proti posameznikom in organizacijam, povezanim z vlado Severne Koreje. "Kot je predsednik že povedal, bo naš odgovor na napad na Sony proporcionalen in se bo zgodil na kraju in v času ter na način, ki ga bomo sami izbrali. Današnji ukrep je prvi vidik našega odgovora," sporoča Bela hiša.

V tem odgovoru je mogoče posredno zaznati zanikanje odgovornosti za vrsto napadov na medmrežje Severne Koreje, ki ima v zadnjih dneh hude težave z delovanjem. Analitiki so sklepali, da so imeli napadi na medmrežje v Severni Koreji vsaj blagoslov ameriške vlade, če že niso prišli neposredno od njenih hekerjev.

Severna Koreja je že tako ali tako pod sankcijami ZDA zaradi jedrskega programa, tokratni Obamov ukrep pa utrjuje sankcije proti trem organizacijam in desetim posameznikom, ki delajo zanje. Gre za organizacije, povezane z obrambno industrijo Severne Koreje.

To so izvoznik orožja korejska korporacija za rudarski razvoj in trgovino, podjetje za nakupe tehnologij za vojaške raziskave Tangun ter splošni oddelek za izvidništvo, ki vodi hekerske dejavnosti države. Sankcije omenjenim organizacijam in posameznikom onemogočajo dostop do tehnologije in financ v ZDA ter potovanj v ZDA.

Uspeh Intervjuja
Sony je po grožnjah za božič napovedano premiero filma The Interview nazadnje odpovedal, a so film, ki si ga je mogoče ogledati tudi na spletu, izbrani manjši kinematografi vseeno predvajali. Rezultat? Podrti vsi rekordi božičnih filmov.

Številni teoretiki zarote zdaj ugibajo, da je bila celotna zgodba z vdorom pravzaprav dobro premišljena Sonyjeva prevara - in odlična reklama za film, ki sicer umetniško gledano ni neki presežek.