Nekateri menijo, da je Edward Snowden junak, drugi pa, da je državni izdajalec. Foto: Reuters
Nekateri menijo, da je Edward Snowden junak, drugi pa, da je državni izdajalec. Foto: Reuters
Ricardo Patino
Patino je med obiskom v Vietnamu pojasneval prošnjo Snowdna za politični azil. Foto: EPA
Letališče v Moskvi
Letalo iz Moskve proti Havani je poletelo brez Snowdna na krovu. Foto: EPA
Snowden išče politično zatočišče

Nekdanji pogodbeni sodelavec ameriške nacionalne varnostne agencije (NSA), ki je razkril sporne ameriške programe za nadzor nad telefonskimi klici in uporabniki spleta, je 20. maja s Havajev pobegnil v Hongkong, od koder je v nedeljo priletel v Moskvo, od tam pa naj bi poletel proti Ekvadorju, kjer je zaprosil za politični azil.

Ekvadorski zunanji minister Ricardo Patino je potrdil, da je Snowden južnoameriško državo, kjer je na oblasti levičarska vlada, res zaprosil za politični azil.

"Odločitev bomo sprejeli s skrbnim razmislekom in odgovornostjo," je dejal na novinarski konferenci med državnim obiskom v Vietnamu in pojasnil, da so v "spoštljivem" stiku z Rusijo, ob tem pa tudi upoštevajo stališče ameriških oblasti do primera.

Na novinarski konferenci je Patino primer Snowdna primerjal s preganjanjem ameriškega vojaka Bradleyja Manninga, ki je spletni strani WikiLeaks predal zaupne ameriške depeše. ZDA so Snowdna obtožile vohunstva. Dve izmed treh točk obtožnice sta vzeti iz zakona o izdaji države, po vsaki točki pa mu grozi s po desetimi leti zapora.

Patino je postavil pod vprašaj pojmovanje ameriških obtožb izdaje v primeru Snowdna in dejal, da je domnevno ameriško vohunjenje za tujimi državami dejansko zloraba pravic proti vsemu svetu. Po njegovih besedah v tem trenutku samo Rusija ve, kje je Snowden.

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange, ki mu je Ekvador podelil politični azil in se je že pred več kot letom dni zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, saj mu grozi izročitev Švedski, je sporočil, da je Snowden zdrav in na varnem, potem ko je prišel v Moskvo, a kaj več ni povedal. Skupaj s predstavnico WikiLeaksa Sarah Harrison sta v stiku s pravnimi zastopniki.

Tiskovna predstavnica WikiLeaksa Kristinn Hrafnsson je dejala, da je njena organizacija z Islandijo in drugimi državami vzpostavila stik in prenesla uradno prošnjo Snowdna za politični azil.

Jeza Američanov
ZDA so se medtem ostro odzvale na odločitev Hongkonga, ki je Snowdnu dovolil pobeg. Tiskovna predstavnica varnostnega odbora Bele hiše Caitlin Hayden je dejala, da je takšna odločitev škodljiva za dvostranske odnose med ZDA ter Hongkongom in Kitajsko.

Hongkong je zahtevo za izročitev ZDA zavrnil s trditvijo, da ta ni bila v skladu z njihovimi zakoni, a ameriško pravosodno ministrstvo trdi, da je bilo vse, kot je treba. Analitiki sicer ne dvomijo, da je zeleno luč dal Peking, saj je bil Snowden prevroč kostanj.

Kitajska si ne želi več let pravosodnih prepirov z ZDA zaradi človeka, ki je postal za številne Kitajce junak. Po letih ameriških obtožb, da Kitajska vohuni in krade vojaške, tehnološke in poslovne informacije, je namreč Snowden povedal, da ZDA počnejo enako.

Bela hiša pričakuje, da bo Rusija "preučila vse možnosti" za Snowdnovo izročitev ZDA. Dejstvo, da je Snowden lahko odpotoval iz Hongkonga v Rusijo, je za ameriškega državnega sekretarja Johna Kerryja "razočaranje". Moskvo in Peking je obenem posvaril, da bi se lahko posledično poslabšali njuni odnosi z Washingtonom.

V Washingtonu bi bili po besedah Kerryja posebej razočarani, če so v Hongkongu namerno ignorirali zahteve ZDA in so Snowdnu v nedeljo "zavestno dovolili vkrcanje na letalo" za Moskvo, je ocenil Kerry. "Brez vsakega dvoma bi to imelo neki vpliv na odnose in posledice," je še dodal.

Na vprašanje glede vloge Rusije pri spornem letu je Kerry pozval Ruse, "naj živijo po pravnih standardih, saj je to v interesu vseh". "V zadnjih dveh letih smo Rusiji izročili sedem zapornikov, ki so jih hoteli, in mislim, da sta recipročnost in izvajanje zakona zelo pomembna," je dejal

Obenem je državni sekretar stopil v bran odločitvi ZDA, da zahtevajo aretacijo Snowdna, saj je ta, kot je poudaril, izdal svojo državo: "Očitno se postavlja nad zakon, saj je s kršitvijo prisege izdal svojo državo, in mislim, da nosi to zelo resne posledice."

Kitajsko zunanje ministrstvo pa je sporočilo, da oblasti v Pekingu "vedno spoštujejo" relativno avtonomijo Hongkonga znotraj države.

O tem je danes spregovoril tudi vodja Hongkonga Leung Čun Jing, ki je poudaril, da "ljudje Hongkonga pričakujejo, da bo Hongkong spoštoval svoje zakone". Na vprašanje, ali je dobil kakšna navodila glede Snowdna iz Pekinga, ni odgovoril, je pa dejal, da se v skladu s statusom Hongkonga z oblastmi v Pekingu redno posvetuje glede zunanjepolitičnih zadev.

Snowden išče politično zatočišče