Svet

Poudarki

  • OMV in Gazprom podpisala pogodbo ob Putinovem obisku Avstrije
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.8 od 161 glasov Ocenite to novico!
Sergej Lavrov
Lavrov bo Slovenijo obiskal prihodnji torek. Foto: Reuters
Plinovod
Investicija v Sloveniji je ocenjena na milijardo evrov. Foto: EPA
VIDEO
Obisk Lavrova vznemirja A...

Dodaj v

ZDA zmotil napovedan obisk Lavrova v Sloveniji

"Enotni najučinkovitejši pri reševanju kriz"
2. julij 2014 ob 07:40,
zadnji poseg: 2. julij 2014 ob 17:16
Washington - MMC RTV SLO, STA

ZDA niso preveč zadovoljne z obiskom ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova prihodnji teden v Sloveniji, češ da njegov prihod ne prispeva k čezatlantski varnosti.

Obisk vodje ruske diplomacije naj bi bil dokaz, da imata Rusija in Slovenija poleg gospodarskih tudi dobre politične odnose. Prihod Lavrova bo priložnost za pogovore o plinovodu Južni tok, potem ko so se zadnje čase pojavljajo ugibanja, da bo ta obšel Slovenijo.

Po poročanju dopisnika RTV Slovenija iz ZDA pa v Washingtonu niso najbolj navdušeni nad obiskom Lavrova v Sloveniji, saj ob ukrajinski krizi to po njihovem mnenju ne prispeva h krepitvi čezatlantske varnosti.

Pomočnik svetovalke ameriškega predsednika za nacionalno varnost Ben Rhodes je dejal, da so bili zelo jasni, ko so povedali, da so ZDA in Evropa najučinkovitejše pri reševanju krize, kot je ukrajinska, če so enotne.

Na MZZ-ju so ob tem pojasnili, da minister za zunanje zadeve Ruske federacije Sergej Lavrov v Slovenijo prihaja na povabilo Veleposlaništva Ruske federacije v Sloveniji, ki v sodelovanju z mestno občino Maribor prireja spominsko slovesnost ob začetku prenove muzeja in spominskega centra, posvečenega vojnim ujetnikom nekdanje Sovjetske zveze. Slovesnosti se bo udeležil tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec, ki bo ob robu svečanosti z ministrom Lavrovom opravil tudi pogovor. Poudarek v pogovoru bo na krizi v Ukrajini, pri čemer bo slovenski zunanji minister ponovil znana stališča, ki jih Slovenija zagovarja vseskozi od izbruha krize. Ministra se bosta dotaknila tudi drugih aktualnih mednarodnih tem ter projekta Južni tok, ki je za RS izjemnega pomena.

V ZDA si zato želijo enotne fronte proti Rusiji, kar seveda ne pomeni, da nasprotujejo odnosom z njo, saj tudi same nadaljujejo diplomatske stike z vodjo ruske diplomacije za rešitev krize, a Rusiji morajo tako ZDA kot Evropa pošiljati skupno sporočilo.

"Hočemo enotno fronto z evropskimi zavezniki. Ampak jasno je, da ima Rusija odnose z EU in ti se bodo nadaljevali. Tudi mi se pogovarjamo z Lavrovom glede Ukrajine in drugih vprašanj. Osnova je tesno sodelovanje in pošiljanje skupnega sporočila Rusiji v vseh naših pogovorih. To ni politika, ki bi zapirala vrata vsaki vrsti komunikacije z Rusijo, ampak le takšna, ki pravi, da moramo poslati enako sporočilo," je dejal Rhodes.

Rhodes se ni spuščal v podrobnosti glede obiska Lavrova v Sloveniji, še poroča Žitnik, prav tako ni omenil interesa Slovenije, da sodeluje v projektu plinovoda Južni tok.

Glede Južnega toka ima ameriška stran resne pomisleke, zadržana pa je tudi Evropska komisija, saj naj plinovod ne bi bil v skladu z evropsko zakonodajo.

Plinovod naj bi bil dolg 2.600 kilometrov in glavna trasa je predvidena pod Črnim morjem čez Bolgarijo, Srbijo, Madžarsko in Slovenijo do Italije, kraki pa naj bi segli tudi v nekatere druge države, tudi v Avstrijo.

Pogodba ob Putinovem obisku Avstrije
Po ponovnem vstopu Avstrije v projekt so se začela pojavljati ugibanja, da bi lahko plinovod obšel Slovenijo, saj bi trasa prek avstrijskega ozemlja nadomestila predvideno 266 kilometrov dolgo traso po slovenskem ozemlju.

V Gazpromu, ki gradi plinovod Južni tok, so maja pojasnili, da memorandum o nameri za izvedbo plinovoda Južni tok z avstrijskim OMV-jem ne pomeni prekinitev del na slovenskem delu plinovoda.

Pogodbo med ruskim energetskim velikanom Gazpromom in avstrijskim OMV-jem sta prva moža obeh družb podpisala prejšnji teden, ko je Dunaj obiskal ruski predsednik Vladimir Putin. Avstrija je bila šele druga evropska država, ki jo je Putin obiskal po izbruhu krize v Ukrajini.

G. V.
Prijavi napako
Komentarji
Binder Dandet
# 02.07.2014 ob 07:43
Kaj me briga, kaj Američani pravijo ob obisku ruskega zunanjega ministra. Kaj pravi ruski zunanji minister, to bo pomembno.
jast123
# 02.07.2014 ob 07:51
Veliki brat se je oglasil. Ni pa se oglasil, ko je šlo za Avstrijo?
Me prav zanima, kaj so ameriški naftni lobiji, na čelu z senatorjem McCainom zagrozili Bolgariji, da je odstopila, oziroma preložila gradnjo južnega toka.
Upam, da bo KArl mož pokončen, in da bo dal vedeti jenkijem, da je Slovenija samostojna država, in da si ne da ukazovati. Saj vendar nismo neka dislocirana enota ZDA.
križnik
# 02.07.2014 ob 07:48
Rusi so naši prijatelji in zavezniki USAvci in njihov NATO pa davitelji, okupatorji in vse bolj sovražniki.
rabbit
# 02.07.2014 ob 07:51
Kaj lahko lahko o tem rece evropejec, ki razmislja z svojo glavo? Yankee go home, and stay there!
TIGR
# 02.07.2014 ob 07:54
Brigajo naj se zase in za svoje N-milijone revežev, ki živijo na ulicah.

Potem se pa čudijo, da jih cel svet ne prebavlja...
SamoRes
# 02.07.2014 ob 08:05
Mi smo suverena država, ko ste vi črnce pošiljali sedet na zadnje sedeže avtobusa so se pri nas že šolali na univerzah. Dajte nam mir.

Nikec3
# 02.07.2014 ob 08:06
ZDA zmotil napovedan obisk Lavrova v Sloveniji

Lahko jih zmoti, to pa je tudi vse.
3dc
# 02.07.2014 ob 07:56
Pa ne da nas bodo ZDA zravnali z zemljo zaradi neposlušnosti. Mogoče nam skuhajo kako barvno revolucijo ali pa uvozijo AL CIAido na naše ozemlje.
anarch
# 02.07.2014 ob 07:59
Velik + za Slovenijo, če to izpelje. Če ne, si lahko namesto grba na zastavo nalimamo kar tole .
krank
# 02.07.2014 ob 07:55
Izberimo pravo stran, ki bo porazila USA svetovne teroriste, ki povsod v svetu delajo štalo. USA vladni zločinci pojdite domov! Dovolj je bilo vaše 70.letne okupacije Evrope. Naj živi prijateljstvo z vsemi ljudststvi sveta. Ne diktirajte nam kdo so/bodo naši prijatelji in s kom bi po vašem ukazu proti svojim interesom morali biti v vojni.
Kosana
# 02.07.2014 ob 07:51
Slovenci in Rusi smo bratje v vojni in miru.
Tao3
# 02.07.2014 ob 08:04
Lepo naj pride Rus. Rusi so dobri za naše gospodarstvo.

Politika je druga stvar. Dinarčke pa naj le nosijo.
Ostrozor
# 02.07.2014 ob 08:00
Američani se prav trudijo, da bi jih Slovenci imeli še bolj radi.
krank
# 02.07.2014 ob 08:00
PTN-PNH
# 02.07.2014 ob 07:53
Njihov NATO? Mi smo v njihovem NATU in njihovi EU.
'slovenska shizofrenija'
-----------------
Ko bo čas za to se bomo vsak zase odločali kdo je za NATO in kdo proti njemu. To kar je slovenska korumpirana vlada podpisala s prevaro ljudstva ne pomeni prav nič. US NATO je vsiljivec, okupator, ki nas sili v smrt in pogubo zato nam je osovražen.
Tao3
# 02.07.2014 ob 08:06
In potem se američani čudijo, da so v Sloveniji bolj osovraženi kot v Iranu (svetovna raziskava).

Mislim, da Slovenci RESNIČNO NE MARAMO pametnjakovičevskega VMEŠAVANJA "prijateljev" v naše interne zadeve ...
NoClue
# 02.07.2014 ob 08:12
No Korli, zdaj je tvoja priložnost, da pokažeš iz kakšnega testa si :

A: Podkrepiš željo ZDA in poklekneš, kot mali brat kateremu narekuje veliki, krej izključno gleda svoj interes
B: Kot neodvisen in visoko integriteten politik sprejmeš Lavrova, poslušaš kaj ponuja in po najboljših močeh zastopaš in uveljaviš slovenske interese za nas generacijsko pomemben energetski vir.

EU in Slovenija je na točki preloma. Ne smemo biti omejeni z majhnostjo in inferiornostjo, saj imamo odprte še prav vse možnosti. Ameriško vodstvo uveljavlja svoje interese, kot že videno 100 krat in tukaj se gre za dve opciji. Ali ruski južni tok ali pa nabuco plinovod, ki bi preko ameriških podjetij v okupiranem Iraku k nam dobavljal plin po seveda višji in nam seveda neugodni ceni.

Karel do danes si pasel ovce in se nastavljal kameram, ljudem si obljubljal svet a le malo storil. Prosim ! Ne meči proč te priložnosti in za trenutek pozabi na tvoje izvirne floskule in zastopaj slovenski interes. Vidiš, 2 milijona nas je pa se na nas obrega Amerika, že to je kompliment sam po sebi in presneto dobra pogajalska dispozicija, da imamo vsaj možnost in osnovo na novo postaviti državne temelje in bodočnost našim otrokom.
Ostrozor
# 02.07.2014 ob 08:23
Zna kdo argumentirati, kaj je rusija prijateljsko do sedaj naredila za slovenijo?

Sesuli so naciste med 2. svetovno vojno, npr.
tvuser
# 02.07.2014 ob 08:21
hehehe, samo še Rupel manjka zdaj, da spet zleze v rit ZDA, pa bo popolno. Aja, pa Jerovšek more sklicat zunanji parlamentarni odbor al kaj je že...
logit
# 02.07.2014 ob 08:10
Haha v kaj so se ZDA spremenilo, žalostno, res žalostno. Biggest bully in the World, opiti od moči in dominance, ki jo počasi izgubljajo..
tour2012
# 02.07.2014 ob 08:17
Kaj smo sedaj kolonija ZDA???
Oropali so nas že, sedaj bi radi pa še, da nas zebe.
Meni pa ni všeč, da ZDA pobijajo ljudi po vsem svetu - in to (zaenkrat) še nekaznovano!
tomo10
# 02.07.2014 ob 08:07
Ja, jaz pa nikakor nisem navdušen nad vrsto stvari, ki jih počnejo ZDA. Sploh ne navdušen, da ne uporabim kakšne prostaške besede. Prosim, sporočite jim mojo nenavdušenost.
Yankees go home!
C-16
# 02.07.2014 ob 08:00
amerika kihne in se prehladi cel svet. rusija migne z trepalnicami in se ustraši cel svet. dejstvo pa je da je ameriški prehlad dosti bolj nevaren ker sproža vojno za vojno medtem ko bi rusi radi to malo omilili samo kaj ki amerika noče miru...
whisky
# 02.07.2014 ob 08:24
to ti pa je demokracija po ameriško, ko lahko delaš kar češ, dokler oni ne rečejo drugač
Kekec99
# 02.07.2014 ob 08:26
ZDA branijo interese korporacij in ne malih ljudi. Bomo pa videli če imamo kakšnega politika s hrbtenico ki se ne bo uklonil željam korporacij.
fah-q
# 02.07.2014 ob 08:23
Imam osebno pravilo-ko kak kolega od mene zahteva da nekdo drugi ne bo moj kolega je le ta, ki to zahteva takoj moj bivši kolega... Uveljavljeno že večkrat v življenju, tudi za ceno finančnih minusov.
royayers
# 02.07.2014 ob 08:17
Opaaaaaa :). Pa to je oro, to je napad na slovensko suverenost s strani ZDA. ZDA se nimajo kaj vtikati v slovensko suverenost, še manj pa komentirati kaj delamo. Pričakujem oster odgovor zunanjega ministra, ZDA, največji okupatorji in teroristi, pštttt!

SDS pa jim drži štango, jim poroča. Tole je nič drugega kot agresorsko dejanje.
severnik
# 02.07.2014 ob 08:39
Ko jih J****.... Imejmo enkrat pokončno držo.
hektor11
# 02.07.2014 ob 08:26
Naj ZDA skrbijo zase, mi bomo pa zase. Nič ne bomo delali kot oni hočejo. Mi bomo zaradi nekih bednih ukrepov izgubili milijone, ZDA nam jih ne bo povrnila...
kolibri123
# 02.07.2014 ob 08:30
Še mal, pa bo slovensko javno mnenje eno najbolj protiameriško nastrojenih. Vse delajo za to.
Wagra
# 02.07.2014 ob 08:25
Zna kdo argumentirati, kaj je rusija prijateljsko do sedaj naredila za slovenijo?

--- kot pravi kapitalist bi lahko vedel, da imajo Rusi trd keš, Američani pa pufe
šurda
# 02.07.2014 ob 08:18
"JENKIJI", bodite raje TIHO !!!, vi bi se za usr..e $ pogodili
s samim hudičem, le da bi imeli finačno korist od tega !
Wagra
# 02.07.2014 ob 07:48
Glede na to, kako zelo jasno učinkovite so ZDA v primeru ukrajinske, sploh pa sirsko-iraške krize, je potrebno ta njihov dobrohoten namig vzeti nadvse resno.
Lavrov pa naj pazi, da ne bo skalil dobre odnose med Slovenijo in ZDA, saj se ve, da je Slovenija med največjimi ljubiteljicami ZDA, kakor smo lahko videli v zadnji svetovni anketi.
Heretik
# 02.07.2014 ob 08:33
Če bo Kahel pokleknil in odpovedal obisk, bo čez dva tedna parlamentarni prag zanj ostal le pobožna želja. Če pa se bo pokazal kot pokončen mož, bo mogoče celo mene prepričal, da grem po dolgem času na volitve obkrožit njegov DESUS.
fah-q
# 02.07.2014 ob 08:31
@mr.Somebody
Kok se vedno smejem, ko prebiram komentarje slovencev, ki pljuvajo čez ZDA, a se ne zavedajo, da so ravno američani tisti, ki so Sloveniji pred malo več kot pol leta posodil denar, da se je izognila prošnji za finančno pomoč oziroma trojki. Še en dokaz več, zakaj je ta država tako nazadnjaška in zakaj je to še vedno komunistična oaza sred Evrope.

Zakaj točno je dobro najemat denar po višji obrestni meri od poslovnih bank, ki na nas služijo? To je podobno kot če bi rekel, da nam je dobri trgovec prodal štrik, na katerem se lahko obesimo.
kolibri123
# 02.07.2014 ob 08:25
Kaj me briga, kaj govorijo Američani o naših odnosih z Rusi, naj govorijo kar hočejo.
mradenko
# 02.07.2014 ob 08:53
Dovolj že enkrat ameri! Kaj vtikate svoj nos v vsako r..? Nehajte že enkrat igrati vlogo svetovnega policaja za red, varnosti, pravice in ... Zaradi vaše policijske vloge je samo v nekaj zadnjih let po svetu umrlo na tisoče in tisoče nedolžnih ljudi predvsem žensk in otrok. Pod krinko terorizma ste okupirali pol sveta, če ne več, doma pa vam se dogaja terorizem v lastnih vrstah po šolah, vrtcih, domovih, trgovinah ...stradajo nedolžni otroci, učitelji, matere... Razčistite (obvladujete) zadeve doma!
tagomago
# 02.07.2014 ob 08:32
Ma dejte dejte nakladat,ZDA so najbolj pokvarjena tvorba tega planeta,vse je v službi kapitala,orožarskih in drugih lobijev,kopičenja bogastva milijarderjev za kar so pripravljeni sesuti dvojčka,če je treba.Amen
Ostrozor
# 02.07.2014 ob 08:31
prav tako so jih sesuli amerikanci,

smo že pred 1 mescem predebatirali.
Po tem, ko je Rdeča armada na Vzhodni fronti Wehrmachtu zlomila hrbtenico in vse okončine, so Američani na horuk izvedli izkrcanje v Normandiji. OK?
soci
# 02.07.2014 ob 08:54
Kako je mogla Avstrija podpisati praktično brez problema pogodbo z Gaspromom (Putinom) in da se pri tem nič ne zgodi? Orban je decidirano izjavil, da Mađarska ne odstopa od gradnje Južnega toka. Nasledja faza je sigurna: Bolgarija bo nadaljevala z gradnjo in tu se bo zgodilo samo to, da bodo pustili zraven evropska podjetja in s tem se bodo prilagodili „evropski zakonodaji“. Mar to niso znaki, da Evropa končno stopa po poti relativno velike stopnje lastne (razvojne in strateške) politike, ki Rusijo vključuje v sestavni del teh ciljev?! Pa mi? Imamo edinstveno priložnost, da pridemo do Južnega toka-med drugim, verjamem, pod še boljšimi pogoji, zaradi stuacije seveda. Bomo zmogli izkoristiti to ali se bomo zopet pokakali? Bomo raje reskirali dobro ekonomsko sodelovanje in se priklonili?
hepimen
# 02.07.2014 ob 10:19
Ppiikkaa
Za razliko v Ameriki vsak priden človek uspe in dostojno živi.

Definiraj pridnost, uspeh in dostojnost po tvoje.

Namreč to, da morajo "pridni" ljudje imeti po tri službe, da lahko dostojno živijo, ni uspeh.
Popotnik92
# 02.07.2014 ob 08:31
Iz teksta ne razberem kakšnih posebnih zadržkov ZDA. Če jih slučajno imajo, tudi vedo, kam si jih lahko vtaknejo.
pirat321
# 02.07.2014 ob 10:12
Če niso navdušeni nad obiskom Lavrova v Sloveniji, zakaj pa se oni potem sestajajo z njim?
Halo?
Ali so tako govorili tudi ko je Putin obiskal Dunaj?
Ali smo mi ovčke v ameriških rokah, Avstrijci pa samostojna država?
Whitetrasher
# 02.07.2014 ob 08:48
Mi rabimo denar in investicije in ne političnih igric in puhlic o zavezništvih in strahovih.
goldrake
# 02.07.2014 ob 08:29
kaubojland je velika in edina nevarnost "čezatlantske varnosti"
heureka
# 02.07.2014 ob 10:25
Ali smo mi ovčke v ameriških rokah, Avstrijci pa samostojna država?

Nekoc,v davnih casih je zivel marsal,ki mu je bilo ime Tito,tega je uposteval cel svet.
Potem se je liliputencem zahocelo svoje drzave.....
qwerty99
# 02.07.2014 ob 09:20
Zanimivo in zgovorno stališče "najbolj demokratične države na svetu", ki lepo kaže, kaj si mislijo o nas in kaj pričakujejo od nas: popolno podrejanje njihovim interesom.
GORILA
# 02.07.2014 ob 08:39
Zna kdo argumentirati, kaj je rusija prijateljsko do sedaj naredila za slovenijo?

--- kot pravi kapitalist bi lahko vedel, da imajo Rusi trd keš, Američani pa pufe


--- kupujejo slovenske izdelke,
--- na olimpijskih igrah njeni državljani navijajo za slovenske hokejiste,
--- ...
jast123
# 02.07.2014 ob 08:15
kostolomec,
je pa v EU, mar ne?
krank
# 02.07.2014 ob 14:21
Mirne duše lahko rečem, da so USA vladni zločinci naši sovražniki in ne prijatelji. Imajo nas za pohlevne hlapčke, ki bi podpirali njihove umazane vojne posvetu zaradi katerih trpijo stotine miljonov ljudi, žensk, otrok. Že dolgo so USA vodilni svetovni terorist, ki nima premca v svetu. Upam in želim jim, da jih čimprej vrag vzame. USA so bič s katerim nas tolčejo svetovni sionistični vampirji, finančni gangsterji, psihopatski izmečki zahodne elite, člani Bilderbergov in podobnih obskurnih klubov v katerih sedijo iste pošasti, ki si prilaščajo planet Zemljo in pijejo kri miljardam sužnjev. Proč s temi ogabnimi stvori pa čeprav vsi pocrkali samo, da hudič odnese tudi njih in reši ta planet zla za vse čase. Naj že vstane vodja, ki bo združil narode sveta proti tej kugi.
dr.Mockba
# 02.07.2014 ob 13:49
To ni politika, ki bi zapirala vrata vsaki vrsti komunikacije z Rusijo, ampak le takšna, ki pravi, da moramo poslati enako sporočilo

Kot državljan EU in v prvi vrsti Slovenije se sprašujem, zakaj moramo imeti z ZDA skupno politično vizijo in pošiljati skupna sporočila. Osebno mi njihove "demokratične" metode po destabilizaciji in prevzemu kontrole regij, ki so daleč od njihovega doma, niso niti najmanj všeč. Njihove vrednote niso moje vrednote. Če bi si želel živeti ameriške sanje, bi se preselil tja. Od svojih politikov, kljub temu, da jih nisem volil, pa bi želel, da začnejo delati v interesu ljudstva in ne nekih interesnih skupin. Predvsem pa, da začnejo delati. Avstrija naj vam bo za zgled.

Kazalo