Svet
Otroci prebežniki
V prvih šestih mesecih letošnjega leta je 92 odstotkov otrok in najstnikov, ki so se zatekli k Zdravnikom brez meja, omenilo psihično nasilje, ki so ga nad njimi izvajali bolgarski, madžarski in hrvaški policisti. Foto: EPA

Dodaj v

Zdravniki brez meja: Policija na Balkanu nasilna do otrok prebežnikov

Otroci so na begunski poti še posebej ranljivi
6. oktober 2017 ob 20:25
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Organizacija Zdravniki brez meja (MSF) je bolgarsko, hrvaško in madžarsko policijo obtožila nasilnega ravnanja s prebežniki, zlasti z otroki, da bi jim preprečili prihod v EU.

Za otroke, ki skušajo zapustiti Srbijo, je policijsko nasilje del vsakdanjika, ki ga večinoma izvajajo obmejne policije članic EU-ja, je opozoril vodja MSF-ja v Srbiji Stephane Moissaing.

Kot je Moissaing opozoril, zdravniki in medicinske sestre te nevladne organizacije že več kot leto dni poslušajo eno in isto. "Ponavljajo se zgodbe o mladostnikih, ki jih pretepajo, ponižujejo in nadnje pošiljajo celo pse, samo zato, ker želijo nadaljevati pot," je dejal.

Samo v prvih šestih mesecih letošnjega leta je 92 odstotkov otrok in najstnikov, ki so se zatekli k Zdravnikom brez meja, omenilo psihično nasilje, ki so ga nad njimi izvajali bolgarski, madžarski in hrvaški policisti. Skoraj polovica teh otrok je izpostavila bolgarske organe pregona.

Fizične in psihične posledice nasilnih metod
Kot menijo Zdravniki brez meja, je sramotno, da članice EU-ja uporabljajo nasilne metode, da bi odvrnile otroke in mladostnike od iskanja mednarodne zaščite v Uniji. Opozarjajo, da to pri njih povzroča resne fizične in psihične posledice, saj tako postajajo ranljivejši, obenem pa jih države s tem potiskajo v roke tihotapcem, proti katerim naj bi se EU boril.

Po balkanski begunski poti je do leta 2016, ko se je zaprla, v zahodno in severno Evropo pribežalo več 100.000 prebežnikov. Med njimi jih je mnogo ostalo v Srbiji, od koder jih vsak dan skuša več deset nadaljevati svojo pot.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
levak
# 06.10.2017 ob 21:07
Zdravniki brez meja: Policija na Balkanu nasilna do otrok prebežnikov
---
Zdravniki brez meja - ali niso to tisti taksisti, ki so z ladjami vozili ekonomske migrante izpred obale Libije.
cairns
# 06.10.2017 ob 21:12
Zdravniki brez meja: Policija na Balkanu nasilna do otrok prebežnikov

Me res zanima kako z lepo besedo preprečiti mulariji da ne bi ilegalno prečkala meje.

Glede na dosedanje izkušnje iz držav EU je imela velika večina ''mladoletnikov'' že popolnoma razvite modrostne zobe.
smallbudget
# 06.10.2017 ob 20:45
Kako za bozjo voljo je pa otrokom sploh uspelo priti tako dalec?
patriot1970
# 06.10.2017 ob 20:53
So nasilni le policisti ,......ali tudi njihovi starši?
https://www.youtube.com/watch?v=SqRMZmOl
Kc8
cairns
# 06.10.2017 ob 21:18
V prvih šestih mesecih letošnjega leta je 92 odstotkov otrok in najstnikov, ki so se zatekli k Zdravnikom brez meja, omenilo psihično nasilje, ki so ga nad njimi izvajali bolgarski, madžarski in hrvaški policisti.

Očitno štejejo za psihično nasilje policije že zakonit ukaz ki je izdan verbalno v skladu s pooblastili. Mularija iz muslimanskih azijskih in afriških držav preprosto ni navajena ubogati ukazov. Razen v primeru če je ukaz izdan ob znatni pomoči fizične sile.
Videl na svoje oči velikokrat.
Tetameta
# 06.10.2017 ob 21:19
Zdravniki brez meja - ali niso to tisti taksisti, ki so z ladjami vozili ekonomske migrante izpred obale Libije.
Točno te, ja. Samo so tam, na srečo, ostali brez biznisa...
Binder Dandet
# 07.10.2017 ob 07:27
"samo zato, ker želijo nadaljevati pot,"

Seveda nobeno nasilje ni prav in ga je treba obsoditi. Ampak zopet se nadaljevanje poti v center Evrope po mnenju zdravnikov brez meja šteje za človekovo pravico. Kolegica gre pa v Maroko v kratkem, si mora pa nov pasuš zrihtat, ker mora biti veljavnost najmanj 6 mesecev zarad vizuma.
sprint
# 07.10.2017 ob 06:22
Vojnaslo91....

Tile dohtarji naj ostanejo doma, kjer so zaposleni. Ne pa da hodijo na te nevarne izlete daleč nekam na tretji konec sveta (ki senas ne tiče). Doma pa čakalne vrste, ki se vlečejo v leta, zato ker tile beli junaki hodijo na takšne izlete. Pri tem pa zadržujejo delovna mesta vsled česar se ne more zaposliti mladi zdravnik. Itak nam jih primanjkuje oni pa bo hodiki še bog si ga vedi kam. Naj gre. Vendar se njegovo delovno mesto sprosti ter nanj zaposli drugega zdravnika. Potem pa bomo videli kako in kaj.
Bivši uporabnik
# 07.10.2017 ob 12:03
@vojnaslo91
Nikogar ne vprašajo, ali je žrtev ali nasilnež, le orožje morajo vsi pustiti pred bolnišnico.
V drugih besedah: tudi džihadiste oskrbujejo.
karambo
# 07.10.2017 ob 08:39
vojnaslo91
Vedno pride do tega, ko se posamezna organizacija začne ukvarjati s politiko. MSF bi morala nadaljevati s svojim poslanstvom, ki si ga opisal, z vključevanjem v prevoze ilegalnih migrantov pa so se v percepciji ljudi izenačili z ostalimi anarhističnimi skupinami, ki so v resnici v celoti škodljive. Žal je tako in škoda je, da je tako.
neutrino
# 07.10.2017 ob 01:40
Koliko teh "otrok in najstnikov" je starih "15" ali pa "17" in rojenih na "1. januar"?

Te statistike bom začel resno jemati, ko bodo bolj podrobno delili na starostne skupine in ko bodo filtrirali ven vse fiktivne najstnike, ki so v resnici krepko čez 20. Ampak to se seveda ne bo nikoli zgodilo, žal.
zapravico
# 07.10.2017 ob 06:49
Vi bi tudi rabili enega zdravnika
delfino_
# 07.10.2017 ob 10:24
Če ste vi ''zdravniki brez meja'' še ne pomeni da mora bit cel svet brez meja, to je čisto neoliberalistična miselnost, ki prinaša samo destrukcijo in razdor.
ATP
# 06.10.2017 ob 23:13
Lahko sem samo zalosten koliko malo empatije zmorejo nekateri moji sonarodnjaki...

...kdor je resil eno zivljenje, je resil cel svet.
Tetameta
# 06.10.2017 ob 22:51
30letni otroci...
chiron
# 07.10.2017 ob 09:02
So nasilni le policisti ,......ali tudi njihovi starši?

To se bere kot namigovanje na logiko, da ni nič hudega, če so nasilni tudi policisti, ker so itak nasilni starši teh otrok.
Kul razmišljanje, pravi brainstorming. Nasilje na nasilje, iz generacije v generacijo, pa bo.
In tak komentar ima takšno podporo.
vojnaslo91
# 06.10.2017 ob 21:21
Nekaj o "taksistih"....

http://www.nasa-lekarna.si/clanki/clanek/med-zdravniki-brez-meja-so-tudi-slovenci/
V nigerijskem mestu Port Harcourt je ena redkih oaz varnosti Teme Hospital, ki jo od leta 2005 vodijo Zdravniki brez meja. Zdravljenje je brezplačno ne glede na versko pripadnost, barvo kože ali premoženje. Nikogar ne vprašajo, ali je žrtev ali nasilnež, le orožje morajo vsi pustiti pred bolnišnico. V njej je lani mesec dni preživel slovenski zdravnik, ortoped Danijel Bešič Loredan, ki je sicer zaposlen v Ortopedski bolnišnici Valdoltra. V 30 dneh je opravil 300 operacij.
vojnaslo91
# 06.10.2017 ob 21:30
Kaj pa mogoče tale članek....itak sami "taksisti"

http://www.delo.si/nedelo/zdravniki-na-misijah.html
Čeprav je delo lahko zelo nevarno, je za sodelovanje z Zdravniki brez meja v zahodni Evropi zelo veliko zanimanja. Veliko zdravnikov se je pripravljenih za skromno nadomestilo 850 evrov odpovedati svojim, včasih kar visokim plačam, da bi lahko pomagali ljudem v stiski. Njihov prevladujoči motiv je podariti svoje delo in sposobnosti ljudem v stiski, dobrodošla je tudi sprememba okolja in samega načina dela, pravi medicinska sestra, zaposlena v operacijskem bloku kirurgije v ljubljanskem UKC.
vojnaslo91
# 06.10.2017 ob 21:42
Zdravniki brez meja... iz člankov, ki sem jih priložil se vidi da gre za zdravnike, ki mogoče zdravijo tudi vas komentatorji.

In kaj zdaj?
Kazalo