Nekdanje zaposlene v humanitarni organizaciji Zdravniki brez meja so spregovorile anonimno, saj so se bale, da jih zaradi njihovih pričevanj ne bodo zaposlile druge humanitarne organizacije. Foto: EPA
Nekdanje zaposlene v humanitarni organizaciji Zdravniki brez meja so spregovorile anonimno, saj so se bale, da jih zaradi njihovih pričevanj ne bodo zaposlile druge humanitarne organizacije. Foto: EPA
V Liberiji, kjer je bila epidemija ebole, so številni otroci ostali brez staršev. Po pričanju žvižgačice naj bi jih nekateri zaposleni v zameno za zdravila spolno izkoriščali. Foto: Reuters

Obtožbe naj bi se nanašale na tehnično osebje znotraj te humanitarne organizacije, in ne na zdravnike in medicinske sestre. Britanski BBC, ki je objavil pričanja žvižgačic, je zapisal, da mu za zdaj ni uspelo preveriti obtožb. Iz organizacije Zdravniki brez meja, kjer so lani zaradi spolnega nadlegovanja odpustili 19 zaposlenih, so sporočili, da informacije preverjajo.

Nekdanja zaposlena na sedežu organizacije v Londonu je dejala, da je starejši vidnejši član osebja na misiji v Keniji v nastanitvene prostore organizacije vodil dekleta. "Bila so zelo mlada, govorilo se je, da so prostitutke in da so tam zato, ker nudijo spolne usluge ... Sodelavka, ki je živela v istem kompleksu, je dejala, da je bila to ustaljena praksa," je poročal britanski BBC. Ob tem je dodala, da si zaposleni niso upali ukrepati, saj, da gre za "osebo na položaju".

Čeprav je najem prostitutk prepovedan s strogim kodeksom ravnanja Zdravnikov brez meja, se v praksi očitno še kako krši.

Zlorabljanje težkega položaja deklet
Še ena nekdanja članica organizacije, ki je delala z obolelimi za virusom HIV v osrednji Afriki, trdi, da je bil najem lokalnih prostitutk razširjen. "Neki starejši sodelavec je neko žensko, za katero je bilo očitno, da je prostitutka, celo nastanil v našem kompleksu in trdil, da je njegovo dekle. Tovrstna ravnanja so bil tako zelo očitna. Očitna in razširjena," je dejala žvižgačica in dodala, da je bila tudi sama deležna spolnih nadlegovanj sodelavcev.

"Eden me je maltretiral tako, da je v mojo sobo vodil prostitutke. Najhujše je bilo, ko sem za nekaj tednov odšla in po vrnitvi v sobi našla polno uporabljenih kondomov, za katere je rekel, da jih je namerno pustil. Bilo mi je slabo". Svojega sodelavca prijavila šefu, ta ji je ponudil mediacijo in hkrati zagrozil, da jo bodo odpustili, če ne bo razčistila odnosov s sodelavci.

Tretja žvižgačica pa je dejala, kako se je sodelavec pred njo bahal, da je mogoče na terenu za zdravila dobiti spolne usluge. "Razlagal mi je: 'Oh, tako lahko je zamenjati zdravila s temi lahkimi dekleti v Liberiji.' Namigoval je, da je bilo veliko mladih deklet, ki so jim za ebolo umrli starši, pripravljenih narediti kar koli v spolnih odnosih v zameno za zdravila." S takšnimi ravnanji naj bi se njen sodelavec "pogosto bahal".

Afera Oxfam
Februarja letos je izbruhnila afera, ko je britanski časopisi The Times razkril, da so sodelavci Oxfama najemali prostitutke na popotresni misiji humanitarne organizacije na Haitiju leta 2011 in da organizacija ni ustrezno ukrepala proti vpletenim sodelavcem. V humanitarni organizaciji so napovedali ustanovitev posebne komisije, ki bo delovala neodvisno od Oxfama, a bo imela dostop do njegovih dokumentov in bo lahko govorila z njegovimi uslužbenci. Sredstva, namenjena postopkom, ki naj bi preprečevali tovrstne dogodke, bodo potrojili na več kot milijon dolarjev, s čimer bodo med drugim podvojili število uslužbencev na tem področju in namenili več denarja izobraževanju sodelavcev o enakosti spolov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.