Tunizijkam, na fotografiji med praznovanjem državnega dneva žensk, so Združeni arabski emirati prepovedali vstop v državo. Foto: EPA
Tunizijkam, na fotografiji med praznovanjem državnega dneva žensk, so Združeni arabski emirati prepovedali vstop v državo. Foto: EPA
Tunis
Ženska z otroškim vozičkom pred pisarno Emiratesa na letališču v Tunisu. Foto: Reuters

Letalska družba Emirates je že v petek vsem Tunizijkam onemogočila vstop na lete proti Dubaju. Tunizijsko zunanje ministrstvo je v soboto na zagovor poklicalo veleposlanika ZAE-a Salema Zeabija, ki je tunizijskim oblastem po poročanju državne tiskovne agencije TAP sporočil, da je ukrep "začasen in povezan z varnostnimi ureditvami".

V nedeljo je tudi zunanji minister ZAE-a Anvar Gargaš prepoved zagovarjal z zagotavljanjem varnosti, saj naj bi ženske s tunizijskim potnim listom lahko storile teroristično dejanje, poroča Al Džazira. "Tunizijskim bratom smo prenesli sporočilo o varnosti, ki je zahtevalo specifične ukrepe," je Gargaš sporočil v tvitu.

Tunizijska vlada je v odziv na prepoved napovedala začasno prekinitev letov letalske družbe Emirates v Tuniziji in iz nje, ki je danes tudi stopila v veljavo. Tunizijski prometni minister Abdelkarim Harouni je sporočil, da bo prepoved v veljavi, "dokler Emirates ne bo našel rešitve, kako upravljati lete v skladu z mednarodnim pravom in pogodbami". Tunizijski zunanji minister Kemais Džianoui je medtem za lokalni radio povedal, da bi se ZAE moral za prepoved letenja opravičiti.

Ogorčenje na družbenih omrežjih
Prepoved letov je v državi požela ogorčenje na družbenih omrežjih, kjer so mnogi opozarjali na diskriminacijo žensk. "Nazadnjaštva ni mogoče pozdraviti z visokimi stolpnicami, francoskim muzejem Louvre ali umetnimi otoki," je dejala tunizijska novinarka Dalila Musadik. "Ne želim pozdravljati osnovnih manir, vendar je osvežujoče videti, da arabski moški za spremembo niso obravnavani kot smeti," pa je v odziv na diskriminacijo žensk tvitnila študentka Sara Elamin.