Bi pomolili svojo glavo v enega izmed razvpitih barakarskih naselij v Riu de Janeiru? Foto: EPA
Bi pomolili svojo glavo v enega izmed razvpitih barakarskih naselij v Riu de Janeiru? Foto: EPA
Rio de Janeiro
Nogometaši bodo seveda med prvenstvom živeli v najrazkošnejših hotelih. Angleška reprezentanca bo tako nastanjena v hotelu Royal Tulip tik ob plaži. Foto: Reuters

"Če bi radi doživeli resnično brazilsko življenje in si ogledali nekaj nogometnih tekem, ne izpustite te priložnosti. Čudovita izkušnja," je bil navdušen neki nizozemski popotnik nad prenočevanjem v hostlu v faveli Vigidal. "Poleg tega je razgled na mesto prekrasen," je dodal.

Zaradi varnosti v barakarskih naseljih so številni dvomili o tem, ali je brazilsko velemesto pravo prizorišče za gostitelja svetovnega prvenstva v nogometu, a nekateri podjetni prebivalci zloglasnih favel so prepričani, da prvenstvo ponuja tudi priložnost zanje. Slabe štiri mesece pred začetkom brcanja usnjene žoge na veliko odpirajo vrata svojih barak turistom, oddajajo v najem postelje, sobe ali celotne hiše ter odpirajo poceni prenočišča.

Za sobo v hostlu tudi 400 dolarjev
Za posteljo v hostlih na znamenitih mestnih plažah Ipanema in Copacabana je v povprečju treba odšteti okoli 40 ameriških dolarjev, med svetovnim prvenstvom naj bi se cena dvignila vse do 400 dolarjev. Za višji standard, sobo v hotelih, bodo vsi obiskovalci svojo denarnico olajšali še za precej več, številni hoteli zahtevajo tudi vsaj tri prenočitve, poroča CNN.

Zgodba v hostlu Alto Vidigal v faveli Vidigal je povsem drugačna. Posteljo v skupni spalnici domačini med prvenstvom prodajajo za 65 dolarjev, kar je še vedno štirikrat več kot sicer, a mnogo, mnogo manj v primerjavi z najbolj iskanimi lokacijami v Riu.

Če vas ne motijo druge stvari ...
Seveda bodo morali vsi tujci, ki bodo spali v favelah, v zakup vzeti še druge stvari. Ulice so prepredene s smetmi, kar skupaj z vročino pomeni tudi hud smrad, oskrba z vodo in elektriko je zelo nezanesljiva, kanalizacija milo rečeno pomanjkljiva, prometne povezave pa redke ali neobstoječe.

A še bolj skrb vzbujajoča je varnost. Še pred nekaj leti so življenje v favelah nadzorovali mamilarski baroni, po obsežnih akcijah policije pa so bile številne tolpe razbite, s čimer se je tako za domačine kot obiskovalce varnost nekoliko izboljšala. A razmere so še vedno daleč od običajnih, saj strelski obračuni sredi belega dne niso redkost. "Ne imejte opravka z mamili, ne vozite v sobo deklet, bodite prijazni," ima nasvet za vse prišleke domačinka Maria Clara dos Santos, ki v eni največjih favel, Rocinhi, oddaja sobo.

V enem mesecu naj bi Rio de Janeiro obiskalo okoli 600.000 tujcev.