Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.9 od 7 glasov Ocenite to novico!
Robert in Grace Mugabe
Grace Mugabe od moža pričakuje odločitev o nasledniku. Foto: Reuters
Robert in Grace Mugabe
Grace je druga žena Mugabeja, s katerim se je poročila leta 1996. Foto: EPA
Zimbabve
Zimbabve je pod Mugabejem dosegel neodvisnost, a tudi gospodarski zaton. Foto: EPA

Dodaj v

Žena poziva Mugabeja: Imenuj že naslednika

Pešanje zdravja najstarejšega afriškega voditelja
29. julij 2017 ob 17:22
Harare - MMC RTV SLO, Reuters

Zimbabvejska prva dama je svojega moža in predsednika Roberta Mugabeja pozvala k imenovanju naslednika, da bi naredili konec razhajanjem v vladajoči stranki o prihodnjem voditelju.

93-letni Mugabe je najstarejši med vsemi afriškimi voditelji in Zimbabve vodi od leta 1980, ko je ta južnoafriška država razglasila neodvisnost. Do zdaj je vztrajal, da sam ne bo imenoval naslednika, ampak bo za to poskrbela vladajoča Zimbabvejska afriška narodna zveza - Domoljubna fronta (ZANU-PF), v kateri pa negotovost glede vodenja v prihodnosti že povzroča napetosti.


Nesoglasjem v stranki hoče narediti konec Grace Mugabe, 52-letna predsednikova žena, ki jo nekateri tudi vidijo kot potencialno naslednico. Na četrtkovem srečanju ženske zveze ZANU-PF, ki se ga je udeležil tudi Mugabe, ga je javno izzvala in dejala, da bi moral sam izbrati naslednika, saj ima on zadnjo besedo.

Kot je povedala, naslednika ne bodo izbirali brez vključitve Mugabeja in čeprav sam nenehno poudarja, da sam noče imenovati prihodnjega voditelja, pa ga sama vztrajno prepričuje, da mora biti del tega procesa. "Ker ga spoštujemo, bo imel zadnjo besedo. Zapomnite si moje besede, njegova beseda bo zadnja. V vaši prisotnosti ga zdaj sprašujem - ne boj se, povej nam, koga naj podpremo," je dejala.

Mugabe se na njene besede ni odzval, vendar je v nagovoru predtem ponovil obtožbe na račun nekaterih v vojski, ki naj bi bili vpleteni v frakcijske boje za nasledstvo in se zavzemajo za odhod ostarelega voditelja.

V treh letih, ko Mugabe že vidno peša in je pogosto tarča posmehovanja, ko ga na pomembnih dogodkih ujamejo med spancem ali zaradi rednih poti v tujino na zdravljenja, sta se v ZANU-PF oblikovala dva tabora. Eden izmed njih podpira podpredsednika Emmersona Mnangagwo, medtem ko je drug tabor naklonjen Grace Mugabe.

Lani so svoj glas povzdignili veterani vojne za neodvisnost, ki so vseskozi tvorili jedro Mugabejevih podpornikov, zdaj pa tudi njih očitno mineva potrpljenje, saj so predsednika označili za diktatorja. Svojo podporo so izrekli Mnangagwi, ki ima po njihovih besedah tudi podporo vojske.

Ne umiram in ne odhajam
Za zdaj nič ne kaže, da bi Mugabe razmišljal o nasledniku in tako ostaja kandidat vladajoče stranke na predsedniških volitvah, ki bodo naslednje leto. Te volitve so glede ustavnih določil tudi zadnje, na katerih lahko nastopi. Če bi bil izvoljen in bi končal mandat, bi bil ob koncu predsednikovanja star 99 let.

Na sobotnem shodu v rodni pokrajini pred tisoči privrženci je dejal, da se ne poslavlja od položaja in tudi ne umira, prav tako pa ne vidi nikogar s podobnimi političnimi stališči in izkušnjami, ki bi ga lahko nasledil. Zbranim je zaupal, da so bili zdravniki ob nedavnem pregledu presenečeni nad močjo njegovih kosti.

V dveh mesecih do doktorata
Njegova žena je v zadnjih letih postala vse vplivnejša v stranki, kjer se je leta 2014 povzpela na čelo ženskega krila. Od takrat se o njej ugiba kot o mogoči naslednici moža. Ta teden je znova pozvala k spremembi strankinega statuta, kjer bi določili, da mora biti eno izmed podpredsedniških mest v stranki zagotovljeno za žensko. Poznavalci so prepričani, da si hoče tako okrepiti možnosti, da bi nekoč postala predsednica.

Grace Mugabe je med rojaki znana po razkošnem življenju in obsedenosti z nakupovanjem v tujini, kjer zapravlja ogromne vsote denarja, o katerih lahko prebivalci le sanjajo. Po nakupih ne more več v ZDA ali v katero izmed članic Evropske unije, saj ima zaradi sankcij prepoved vstopa.

Pred tremi leti je izbruhnil škandal, ko je na univerzi v Harareju pridobila doktorski naziv iz sociologije, in to le dva meseca po vpisu. Njene doktorske naloge sicer na univerzi ni mogoče najti. Doktorat ji je podelil kar mož, ki je tudi rektor univerze.

Zimbabve je bil nekoč med najbogatejšimi afriškimi državami in zgled za razvoj na celini, vendar pa je od preloma tisočletja Mugabe postajal vse bolj avtokratski in s svojimi spornimi politikami državo pahnil v nazadovanje, ki mu še zmeraj ni videti konca. Če ga na zahodu označujejo za diktatorja, pa je povsem drugače v Afriki, kjer je še vedno cenjen zaradi boja za afriško neodvisnost in proti kolonializmu.

G. V.
Prijavi napako
Komentarji
elektrupunk
# 29.07.2017 ob 18:35
ni za vse zlo kriv samo beli človek ..in kao hudoben razvit svet...
Enki
# 29.07.2017 ob 17:35
Zakaj ne napišete resnice o propadu Zimbabweja?

Katere so bile "sporne politike", ki so pahinle državo iz najbolj razvite afriške države do države, kjer sedaj prosijo za mednarodno humanitarno pomoč zaradi lakote?

Se to "novinarjem" ne zdi pomemben podatek?

Mogoče razlastitev vseh "evropskih" kmetov in podarjanje kmetij Afričanom? Ima to kake veze z lakoto v državi?
Skippy
# 29.07.2017 ob 18:57
V rasistični Južni Rodeziji (danes Zimbabwe) so bili Afričani samo sužnji in so živeli še slabše kot danes.

Statistični podatki kažejo, da so pravzaprav v vseh afriških državah živeli boljše v kolonializmu kot danes.
patriot1970
# 29.07.2017 ob 18:51
...in po siti poti gre Južna Afrika,........pa nas naši mediji nič ne obveščajo!?

Če je prej obstajal apartheid proti črnemu človeku,......in so bili mediji polni Nelsona Mandele,.....zakaj se sedaj nič ne piše o nasilju nad belimi ljudmi v Južni Afriki?

https://www.youtube.com/watch?v=KpaWtrEq
ga0

...in ko bo lakota in propad gospodarstva,.....bo zopet kriv kolonializem in bel človek?
Nikolaj
# 29.07.2017 ob 20:27
gospodarski položaj afriških držav se poslabšuje: prevelik nataliteta, korupcija, verske zdrahe.
Še slabše bo.
mineral
# 29.07.2017 ob 18:45
Takoj (ne od leta 2000) je šla njihova ala komunistična
ekonomija k vragu! Malo preberite zgodovino te afriške
države, pa tudi kako leposlovno knjigo, katera opisuje
situacijo tam. Črni prebivajci rodezije so živeli bolje kakor
sedaj v zimbabveju z mugabejem na čelu. Mugabe je na
položaju dalj kakor je bil tito! PS: mugabe me čisto
spominja na nekega našega vodje stranke ;)
Tolko sem star, da poznam razmere tam dol!
robi2107
# 29.07.2017 ob 18:10
@Ivo Lola # 29.07.2017 ob 17:54

Z Mugabejem je podobno, kot z marsikaterim afriškim diktatorjem. Njihovi dobri nameni iz obdobja boja za neodvisnost so se potem ko so prišli na oblast, hitro pokvarili, in tako imamo danes nove afriške cesarje, ki polnijo svoje žepe (račune v Švici) z državnim denarjem, narod pa živi v bedi. Tudi z Mugabejem ni nič drugače.
dopisnik
# 30.07.2017 ob 01:28
Za Afriko je edina rešitev, da se jo ponovno 'kolonizira'. Kitajci že uspešno dalajo v to smer.
Alorius
# 29.07.2017 ob 21:10
@Nikolaj

Samo volijo lahko samo tisti ki so živeli v času kolonije oz. Rodezije, ker drugače ni primerjave in bi lahko bilo zmrdano.

Grem stavit da bi Rodezija dobila večinsko podporo, kar med črnci! No saj nad belci so izvedli nekaznovan genocid.
Nikolaj
# 29.07.2017 ob 20:29
Kakšen bi bil izid referenduma z naslednjim vprašanjem:
Ali se strinjate,da Zimbabve zopet postane kolonija?
Alorius
# 29.07.2017 ob 20:17
Nekoč cvetoča Rodezija ki ni imela zastonj naziva, košara kruha za Afriko je postala katastrofalna aids luknja z človekom ki ne zmore in ne zna vodit državo...

Me zanima kako bi danes glasovali tisti ki so živeli in delali ter bili stari 20+ pred letom 1980...

Počivaj v miru spoštovani Ian Smith... kako prav si imel, za nekaj časa so belci s kolonializmom naredili košček Afrike kot košček Evrope, pa so šli potem zavidljivi belci in črnci to uničit.

Sit Nomine Digna
luckyss
# 29.07.2017 ob 18:21
V bistvu je bolj ali manj vseeno kdo je na oblasti....podobno kot pri nas...
In nek Mugabe ni nič bližje opici kot nek zahodni maneken...in ovce so tudi zgolj ovce..afriške ali evropske..
Bivši uporabnik
# 30.07.2017 ob 09:52
Zimbabve je klasicni primer, kaksno grozo in bedo je prinesel bel evropejec v Afriko. Sedaj je tam raj, antibeli #osamosvojitelji pa samoponizno delajo pokoro, da nakupujejo luksuz v belih zahodnih drzavah.
Alorius
# 29.07.2017 ob 20:18
https://www.youtube.com/watch?v=8xxKsjU5
Q3A
Ivo Lola
# 29.07.2017 ob 17:54
Mogoče razlastitev vseh "evropskih" kmetov in podarjanje kmetij Afričanom? Ima to kake veze z lakoto v državi?

V rasistični Južni Rodeziji (danes Zimbabwe) so bili Afričani samo sužnji in so živeli še slabše kot danes. Samo beli kolonisti so bili bogati in imeli oblast in zemljo. Mugabe je najbolj zaslužen za svobodo Zimbabweja in ni čudno, da gre "svobodnemu svetu" v nos in se ga že leta poskušajo znebiti. Ne bi se čudil, če bi bila njegova žena v povezavi z zahodnimi tajnimi službami.
Kazalo