Pohoda za upanje naj bi se skupno udeležilo pet tisoč žensk iz Izraela, Palestine, Jordanije in od drugod. Foto: Reuters
Pohoda za upanje naj bi se skupno udeležilo pet tisoč žensk iz Izraela, Palestine, Jordanije in od drugod. Foto: Reuters
Pohod za upanje
Na sprevodu se je znašel tudi moški. Foto: Reuters

Pred dvema tednoma so izraelske in palestinske ženske iz različnih krajev začele 200-kilometrski pohod s severa dežele proti prestolnici Jeruzalem, kjer bodo po poročanju The Times of Israela čez nekaj dni izvedle shod pred rezidenco izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in zahtevale pogajanja za končanje izraelsko-palestinskega konflikta.

Pohod za upanje, kot je uradno ime dogodka, se je začel na severu Izraela v obmorskem kraju Rop Hanikra, kjer se je na pot podalo okoli dva tisoč žensk. Na poti se jim je pridružilo več sto udeleženk. V kraju Naharajim ob reki Jordan, od koder se bodo skupaj podale v prestolnico, so se jim pridružile še Jordanke in ženske z Zahodnega brega.

Po navedbah organizatorjev na pohodu skupno sodeluje okoli 5.000 žensk. Predviden prihod v Jeruzalem sledi čez približno deset dni. Tam se bosta sprevodu pridružili tudi Nobelova nagrajenka, liberijska mirovnica Leymah Roberta Gbowee, in skupina kolesark, ki bodo pot začele iz južnega pristanišča Eliat.

"Smo ženske z desnice in levice, Judinje in Arabke, iz mest in z obrobja. Odločile smo se, da bomo ustavile naslednjo vojno," je dejala Marilyn Smadja, ena izmed ustanoviteljic skupine Bojevnice za mir (Women Wage Peace). Organizacijo so ženske ustanovile leta 2014 po 50-dnevni vojni v Gazi, v kateri je umrlo 2.100 Palestincev in 73 Izraelcev, večinoma vojakov.

Šotor miru pred Netanjahujevo rezidenco
Vse skupine mirovne procesije naj bi se v Jeruzalemu srečale 19. oktobra, ko se v prestolnici začne judovski festival sukot oz. šotorski praznik, na katerem se Izraelci spominjajo eksodusa iz Egipta pred 3.000 leti, med katerim so tavali po puščavi in živeli v šotorih.

Tako bodo tudi ženske v Jeruzalemu postavile "šotor miru" in od voditeljev zahtevale konec krvavega konflikta pod tremi pogoji: dogovor mora biti spoštljiv, nenasilen in sprejet iz obeh strani, še poroča The Times of Israel.