Obama se je v Pekingu ustavil v okviru svoje azijske turneje. Foto: Reuters
Obama se je v Pekingu ustavil v okviru svoje azijske turneje. Foto: Reuters
Barack Obama in Ši Džinping
Ameriški in kitajski predsednik sta na večerji tudi nazdravila svojemu dogovoru. Foto: Reuters

kitajski kolega Ši Džinping sta na pogovorih v Pekingu razkrila nove cilje za zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov.

Predsednika sta se na pogovorih v Pekingu zavezala, da bodo ZDA do leta 2025 izpuste toplogrednih plinov v primerjavi z letom 2005 zmanjšale za od 26 do 28 odstotkov, podobno tudi Kitajska, ki sicer ni razkrila natančne številke, a je obljubila, da bo zmanjšala izpuste do leta 2030. ZDA so tako popravile svojo prejšnjo napoved, kjer so obljubile, da bodo zmanjšale izpuste za 17 odstotkov do leta 2020, Kitajska pa je že na septembrskem okoljskem zasedanju obljubila, da bo kmalu postavila svoj cilj za zmanjšanje izpustov.

Ameriški predsednik Obama je dogovor označil za zgodovinski in obljubil, da bodo ZDA sodelovale s Kitajsko, da bodo upočasnile, zmanjšale in nato obrnile smer kitajskih izpustov toplogrednih plinov. Tokratni dogovor je prvič, da je Kitajska, ki je največja onesnaževalka ozračja na svetu, obljubila, da bo zmanjšala svoje izpuste. Obe državi skupaj proizvedeta kar 45 odstotkov svetovnih izpustov ogljikovega dioksida.

Nepričakovana obljuba je del svetovnih prizadevanj, na podlagi katerih bi lahko dosegli svetovni dogovor o zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov do leta 2020, ki naj bi ga dokončno podpisali naslednje leto v Parizu. "Dogovorila sva se, da bova tudi sama poskrbela za to, da se bodo podnebna pogajanja naslednje leto v Parizu končala z dogovorom," je na tiskovni konferenci po srečanju povedal gostitelj Ši Džinping.

Obama in Ši govorila o sodelovanju med državama
Na skupni tiskovni konferenci, kar je za svetovna voditelja precejšnja redkost, sta predsednika razkrila načine, kako bi lahko svetovni velesili sodelovali. Zavzela sta se za pripravo ukrepov, na podlagi katerih bi se v prihodnje izognili vojaškim incidentom v zraku in na morju, Obama je poudaril, da je za ZDA ključno, da se Kitajska odpre ameriškemu gospodarstvu, in dodal, da bo Washington še naprej zagovornik človekovih pravic.

Glede prodemokratičnih protestov v Hongkongu je Obama izrazil upanje, da bodo tamkajšnje volitve poštene in svobodne, gostitelj Ši pa mu je pojasnil, da gre v tem primeru za kitajske notranje zadeve.

Ameriški predsednik na azijski turneji
Predsednik Obama se je v Pekingu ustavil v okviru svoje azijske turneje, kjer se je že udeležil foruma Azijsko-tihomorskega gospodarskega sodelovanja (Apec), zdaj bo sodeloval na dvodnevnem vrhu Združenja držav Jugovzhodne Azije (Asean) v Mjanmaru, nato pa bo obiskal še Avstralijo.